10 uur over 300 KM … met de BMW i3S

augustus 8, 2018

Heeft elektrisch rijden de toekomst? Oh, ik denk zéker van wel. Was die toekomst ook een paar maanden geleden al in zicht?
Nee. Maar toch ga ik je mijn ervaring delen met de BMW i3S. Want ondanks dat ik 10 uur (!) over 300 km heb gedaan (NL-DE-NL), vind ik het wel een leuk ‘stoertje’.

Dan beloof ik nu ook meteen nooit meer het woord ‘stoertje’ te gebruiken.

Meer lezen doe je na de klik. *KLIK*

GREASED LIGHTNING.

De BMW i3s, de sportieve variant van de normale i3, is afgelopen jaar in het leven geroepen bij BMW. Want blijkbaar was er behoefte aan een i3 met een flinkere heuppartij en sportievere details én daarmee ook een snellere variant. Binnen 6,9 seconden vliegt de i3s je van nul naar honderd. Met emotie volgens BMW.

Nou is spelen met een elektrische auto altijd leuk, door dat je geen weerstand hebt van het schakelen en altijd het koppel tot je beschikking hebt ben je snel van je plaats. Dat doet de i3s dus al heel goed en daar word ik als echte petrolhead toch wel best blij van. Vind ik leuk, zou ik als echte millennial moeten zeggen. Overigens doen de 20” velgen het goed onder de i3s, al is niet iedereen gecharmeerd van zijn uiterlijk; ik blijf het best een leuke bolide vinden.

De i3s heeft verschillende rijmodi welke allemaal invloed hebben op de actieradius. Volgens BMW zelf moet het standaard bereik rond de 250 KM liggen met een volle accu. Ik kan je alvast vertellen dat ‘ie dat niet redt. Geeft niet, maar dan moet je ook je verwachtingen bijstellen.  Met een volle accu en op de normale rijmodus had ik een bereik van rond de 190 KM. In Sport werd dat al een stuk minder, maar werd het rijden wel weer leuker. In Eco Pro krijg je weer wat meer waar voor je stroom en in de aller zuinigste rijmodus Eco Pro+ (met een limiet van 90 KM p.u én geen luxe zoals een werkende airco, dit alles om het bereik te vergroten) kom je het meest ver. Maar doe je er ook wel een stukje langer over. Dat is dus iets waar je rekening mee moet houden.

Een soort Temptation Island, maar dan zonder temptation of kampvuur. Wel met laadpalen.

Omdat ik door had dat ik toch wel bijna 200 km moest kunnen rijden met de i3s besloot ik om op een blauwe zaterdag naar Duitsland te rijden. Ik ben nou eenmaal groot fan van de DM en combineer dat met elektrisch rijden en je bent al helemaal zuiniger uit! Vol goede moed vertrok ik met Michel richting onze oosterburen. Onderweg was het plan om ‘even’ te laden bij een Van der Valk in Nijmegen. Onder het genot van een kop koffie is dit helemaal geen straf, wil het dat het laden niet bijster snel ging en onze peuter er niet ontzettend veel zin meer in had. Dan toch maar met een range van 10 km extra richting Duitsland, we waren er immers al bijna. Over de Duitse grens heen begon de i3 het ineens moeilijk te krijgen, de range daalde vrij vlot en met een buiten temperatuur van rond de 26 graden was het toch wel fijn om gebruik te kunnen maken van airco. Met een beetje tegenzin reden we nog een groot stuk op Eco Pro+. Lang verhaal kort: de range bleef zakken en de BMW navigatie stuurde ons naar niet-bestaande en niet-werkende laadpalen. Uiteindelijk kwamen we er één tegen… stonden er Nederlanders hun PHEV op te laden!

En of hij mommy-proof is? Ja, zeker! Ik vind deze deuren subliem.

We hebben bijna BMW Nederland gebeld om door te geven dat dit ‘em niet ging worden. Toch besloten we om eerst de DM in te duiken, ergens curryworst te scoren en te berekenen met hoeveel range we konden laden in Nederland. Zo gezegd zo gedaan, de eerste stop werd toch weer in Nijmegen. Helaas stuurde de BMW navigatie ook dit keer ons naar niet-werkende laadpalen of laadpalen welke waren gestationeerd op een industrieterrein waar je in het weekend geen gebruik van kunt maken (stonden voor een kantoorpand). Uiteindelijk hebben we, met zweet tussen onze… nja overal.. ook zonder die airco, een laadpaal gevonden bij een winkelcentrum. BLESSED! Na een winkelstop van anderhalf uur was er gelukkig wel bijgeladen voor een terugreis naar Rotterdam, welke we trouwens ook niet hadden gehaald als we tussendoor op de terugweg niet even waren gestopt om de duurste (en teleurstellendste) carpaccio van heel Tiel te eten.

Je wil niet weten hoe blij we waren om weer thuis te zijn. Het is dat we al uit elkaar waren ;), maar een goeie relatietest zou het zeker zijn.

Deze laadpaal deed het alleen van ma-vrij.. I kid you not.

Blits

Nou wil ik niet alleen maar negatief zijn over de i3s want het is en blijft meer een infrastructuurprobleem. Niet eens zo zeer de auto die het niet goed of naar behoren deed. Dat de range minder is dan wat de fabriek opgeeft is niet zo gek, mijn 330i zuipt ook als een ketter en ik weet zeker dat iemand ooit over deze auto had kunnen roepen dat hij makkelijk 1:20 moest halen (nee ok). Als we de i3s even uit deze ervaring halen en bekijken als gewoon de i3s dan vind ik het echt een leuke auto. Hij valt meer op dan een normale i3, is een tik rapper en oogt stoerder. Ook ligt hij heel erg lekker op de weg. Het is bijna een soort elektrische baby-M, met 184 PK. Mag ik dit zeggen?

Voor een prijs van € 44,081 mag ik dit zeker zeggen.

Drive safe,

Madelaine.

No Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.