A new kid in town: de Lexus UX 250H

augustus 12, 2019


Yes, mijn eerste nieuwe concept van een rij-ervaring en ik trap af met de Lexus UX 250H. Weer een nieuw automerk en wederom eentje waar ik nog geen ervaring mee had. Wat resulteerde in wennen én een nieuwsgierigheid naar de rest van het Lexus gamma. Klik verder voor de rij-ervaring inclusief mijn ‘hot date’.

Eigen.. zinnig

In maart van dit jaar werd een nieuwe telg geboren binnen de Lexus familie. Een eigenzinnige ‘urban cross-over’ noemen ze het zelf. Met het kenmerkende Lexus design en stoere robuuste wielkasten zeker een opvallende verschijning. En niet geheel onbelangrijk: onder toeziend oog van een vrouw ontworpen. Vind ik leuk. De Lexus UX 250 H is een compacte cross-over, hybride style – iets wat we vaak terugzien bij dit merk en waarbij Lexus (en Toyota natuurlijk) zichzelf ontzettend op de kaart mee heeft gezet afgelopen jaren. Mocht je je afvragen waar je de Lexus UX mee kan vergelijken: hij deelt zijn platform met de Toyota CH-R.

De UX 250H beschikt over een zelfopladende hybride aandrijflijn. Dit betekent dat de Lexus zichzelf met o.a. afremmen oplaadt en je, wanneer de auto vol genoeg zit, ook volledig in ev mode kan rijden. Nou moet ik zeggen dat hij dan wel heel erg vol moet zitten en dat volledig elektrisch rijden er niet altijd in zat. Maar ik moet ook wel bekennen dat het lang geleden is dat ik zo’n zuinige auto heb gereden. Want ondanks dat ik niet compleet mee mocht doen in het ‘hoi, ik rijd elektrisch’ clubje heb ik wel 75% van de tijd gebruik gemaakt van de elektromotor. Vooral in het centrum van Rotterdam rijden wordt hiermee wel erg aantrekkelijk. Wat mij betreft had de UX zich al op eerste dag zich goed kenbaar gemaakt als echte urban cross-over. En wanneer ik een N-weg of snelweg opdraaide gooide de UX zijn benzinemotor aan. Overigens niet geheel onmiskenbaar, want zodra de auto overschakelde kreeg je eventjes een soort zetje in de rug. De gecombineerde motoren, een twee liter vier pitter + elektromotor, zorgen samen voor zo’n 180 PK. Gewoon prima vermogen voor deze auto!

Wennen!

Voor mij was het wel even wennen, zo’n Lexus. Niet per se dat ik er niet aan kón wennen, maar meer dat het zo uniek en anders is. Sommige merken lijken op elkaar, maar Lexus dacht ‘joe, we doen ons eigen ding’. Zo heb ik me wel de eerste keren scheel gezocht naar waar ik de rij-modi kon aanpassen, blijken er dus twee units aan de cockpit te zitten waarmee je onder andere de rij-modus kan kiezen. Duurde eventjes..

Verder is het qua afwerking wel op en top luxe; onder andere met heerlijk zittende stoelen die voorzien zijn van stoelverwarming én ventilatie – love it. Het infotainmensysteem en de bediening daarvan waren ook ‘wennen’. Zo is de UX namelijk voorzien van een trackpad en dien je hiermee het gehele systeem te bedienen, ook zitten de fysieke knoppen van de radio onder de armsteun geplaatst. Overigens wel een hele handige plek, maar het is wel afwijkend van de standaard. Nou denk ik ook dat wanneer je keus valt op een UX je helemaal niet tot de meute wil horen, want met zo’n eigenzinnig design kan dat ook helemaal niet.


Daarnaast beschikte ‘mijn’ Lexus over een optie die wel heel erg ‘back to the future is’, namelijk de conciërge. En nee, dat is niet iemand die je McDonaldszak uit de auto komt vissen en hem daarna even voor je door de wasstraat haalt. Concierge is een functie die nadenkt over o.a. de temperatuur buiten, of er iemand op de bijrijdersstoel zit en stemt hier dan o.a. de stoelverwarming en climate control op af. Hoe. Slim! Applaus voor Lexus, want dit is echt een mega tof systeem en het werkt ook nog eens supergoed. Ik zou alleen Madelaine niet zijn als ik zelf niet gewoon continue de power wil hebben om mijn stoelverwarming op standje 300 te zetten. Gelukkig laat mijn lieftallige conciërge dit ook wel toe.

Qua veiligheid hebben ze bij Lexus de UX niet overgeslagen. Mijn blauwe metgezel beschikte over tal van diverse systemen zoals verkeersborden herkenning, adaptieve cruisecontrol, grootlicht-assistent en natuurlijk een 360 graden camera. Vooral die laatste is een fijne in de smalle straatjes van Rotterdam.

Al met al is de Lexus UX250H een zeer praktische en fijne toegankelijke auto voor alledaags gebruik. Geen specifieke krachtpatser -maar zoek je die dan ook in dit segment?-, maar echt een toevoeging aan het Lexus gamma die zuinigheid en luxe (mooie contradictie) hoog in het vaandel heeft staan. Comfortabel, direct stuurgedrag en goede rij-eigenschappen. Echt een hoogwaardige cross-over die er ook nog eens goed uitziet. Mijn eerste kennismaking met Lexus is meteen een goede en ik ben ontzettend benieuwd geworden naar wat ze nog meer in petto hebben.

De Lexus UX250H is er vanaf € 44.495,00.

No Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.