Bijzonder Bezit: Yamaha FZR600

mei 13, 2016

Een oldie but a goodie, dat is de Yamaha FZR600 van vriendin Kirsten. Fun fact: de motorfiets is even oud als Kirsten zelf! Ze wilde graag meedoen met ‘Bijzonder Bezit’ en hoe leuk is het dat ze meteen de eerste is die haar motorfiets showt. Haar rood met witte trots heeft ze inmiddels bijna 2 jaar in bezit en ze is zeker (nog lang) niet van plan om ‘m weg te doen. Lees snel verder!

Foto door NIVEX

Ik heb Kirsten leren kennen doordat we bij elkaar werden gezet tijdens een les Frans op onze middelbare school. We vonden elkaar maar een beetje apart (ik was bijvoorbeeld super alternatief) maar al snel bloeide er een mooie vriendschap op. Inmiddels kennen we elkaar nu 8 jaar! We delen de liefde voor auto’s en motoren, ik vind het heerlijk dat er een vriendin is waarmee ik over PK’s en CC’s kan praten tijdens het lakken van onze nagels ;). Kirsten en ik zijn echte maatjes en ik vind het heel erg leuk dat ik haar even mocht charteren voor een interview.

De motor: de FZR600 is geproduceerd van 1989 tot 1999. Het model dat Kirsten heeft, zonder de twee koddige koplampen, is tot en met ’93 gemaakt. Van de FZR is er een 400CC, 600CC en 1000CC krachtpatser gemaakt. De FZR600 is de voorloper van de bekende YZR-R6, en dat laatste kennen we tegenwoordig allemaal als dé R6. Je kan dus stellen dat de FZR een echte sportmotor is, al helemaal voor de tijd waarin hij verscheen. De 600CC sterke viercilinder heeft 105 PK.

Vertel wat meer over je zelf (leeftijd, werk, hobby’s, je favoriete eten ;), woonplaats etc) – Ik ben Kirsten, 23 jaar oud (bijna 24), ik zit in het laatste jaar van mijn studie Sociaal Juridische Dienstverlening en woon samen met mijn vriend en twee katten nabij Rotterdam. Een van mijn grootste passies is motorrijden, daarnaast houd ik van voetbal, gamen, nailart, en houd me bezig met gezond eten en sporten. Mijn favoriete eten komt uit de Italiaanse keuken, als het maar buitenlands is.

Waar komt de passie voor auto’s en motoren vandaan?- Het begon al toen ik een broertje kreeg, toen hij speelgoedauto’s kreeg was ik degene die ermee begon te spelen. Samen met mijn vader ging ik naar de sleutelclub toe om de klussen aan onze auto, ik hielp hem dan. Dat vond ik echt prachtig. Later ben ik scooter gaan rijden en ik ben wel iemand die leergierig is en dingen zelf wil kunnen, vandaar dat ik ook begon met sleutelen aan de scooter (een Yamaha Aerox). Dit is uitgegroeid naar een liefde voor motoren en auto’s, omdat je toch meer vermogen wil hebben. Sinds 2014 heb ik mijn motorrijbewijs, dit jaar ga ik voor het A onbeperkt rijbewijs en moet ik weer afrijden.

Welke auto’s/motoren heb je nog meer in je wagenpark? – Mijn vriend rijdt een GSXR 750 SRAD, onze auto is een Seat Toledo uit 2002. Vorig jaar zijn mijn vriend en ik samen met de motoren op vakantie geweest naar de Franse Ardennen en hebben we in een tent geslapen (help). In de stortregen reden we terug, en de Franse/Belgische wegen staan nou niet bekend om hun verkeersveiligheid. Ik heb diverse keren mijn banden weg voelen glijden in het grind, gelukkig zijn we heelhuids aangekomen maar wel met een knipperlicht minder. We zijn nog van plan om deze zomer een roadtrip te maken met de Toledo, daar leent de auto zich goed voor want er kan genoeg mee. Het plan is om via Parijs richting Barcelona te rijden. De motoren laten we thuis bij gebrek aan een aanhanger. Jammer genoeg.

Unknown-1

Wat was je eerste auto/motor?– De FZR is mijn eerste motor. Daarvoor had ik een Yamaha Aerox (scooter). Onze eerste auto was een Ford Fiësta.

Hoe ben je aan deze motor gekomen?- Met de nieuwe 35kW regeling is de keus qua motorfietsen niet heel erg groot. Alle nieuwe motorfietsen hebben vaak wel een typegoedkeuring maar dan heb je het ook echt over de nieuwprijs die je moet betalen en als student zijnde is dat niet haalbaar. Vandaar dat de zoektocht verder ging naar een leuke betaalbare motor. Via een tip van Madelaine ben ik gaan kijken naar een FZR600, via Marktplaats ben ik mijn FZR tegen gekomen. Er stonden er maar vier op waarvan de mijne het netste was. Deze FZR heeft weinig kilometers gemaakt en er was nauwelijks mee gereden, hij stond binnen gestald maar er was weinig onderhoud aan gepleegd.
Wat heb je er zelf allemaal aan gedaan/ laten doen?-  Om de motor thuis te krijgen hebben we hem op een aanhanger mee moeten nemen omdat de banden tot op het canvas op waren gereden. Het was echt erg. Mijn vriend heeft er toch nog wel even een proefrit mee gemaakt zodat we wisten hoe de motor reed (Kirsten had toentertijd haar rijbewijs nog niet). Eenmaal thuis gingen er nieuwe banden op (Michelin Pilot Road 3 – regenbanden, de beste keus die ik ooit heb gemaakt), nieuwe kettingset, voorremmen gereviseerd, oliebeurt, voorvork gereviseerd, de toeter gemaakt, een nieuwe gaskabel geplaatst en de koppeling moest worden afgesteld. Hij had dus nog aardig wat TLC nodig. Het lichtbeeld is erg klein, op een donkere N-weg zie je vrijwel niks vandaar dat ik er ook nog xenon in heb gezet. Omdat ik de knipperlichten persoonlijk niet mooi vond heb ik deze ook vervangen voor andere, het zijn niet de modernste omdat ik de stijl van de motor aan wil houden. Momenteel ben ik bezig om het roest weg te werken, de carburateurs staan nog op de planning samen met nieuwe bougies en een nieuwe koppelingskabel.

Wat zijn de reacties die je er op krijgt?- Ook al is het een oude motor heeft ‘ie nog wel veel bekijks. Veel mensen kennen het type niet en kijken raar op wanneer je vertelt dat het een oldtimer is (qua motorfietsen). Niet veel mensen kennen het model dus ik krijg er wel eens wat vragen over. Iedereen weet wat een R6 is en dan vertel ik dat dit het kleine broertje ervan is. Ik word nog vaak genoeg uitgedaagd bij het stoplicht door andere automobilisten en motorrijders.

Heeft je motor nog een bijnaam? Door de ronde spiegels noem ik hem ‘Beertje’.

Gaat de FZR600 ooit nog weg? Eigenlijk niet, het staat niet op de planning voorlopig. Als het ooit zou moeten dan wel, maar liever niet. Ik hoop dat ‘ie nog jaren mee kan gaan en later dan als tweede motor dienst kan doen.

Als geld geen rol speelde, wat reed je dan?– Een Ducati 1098. Ik heb nu een witte motor en nu ik merk dat alles zo snel vies wordt, vooral de witte velgen, dus wordt het geen witte Ducati. Ik denk dan een rode omdat ik van rood houd. Als er ook dan meteen een auto bij mag doe dan maar een Ford Mustang uit 1969, ik vind de uitstraling erg dik. Als het een nieuwe auto moet zijn dan wordt het een nieuwe Camaro SS.

chevrolet-camaro-ss.2000x1333.Feb-14-2012_09.36.21.339132

Thanks Kirsten dat je mee wilde werken aan Bijzonder Bezit. Je FZR is een bijzondere verschijning op motormeetings! Ik hoop dat hij je nog jaren trouw blijft.

 

No Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.