BMW M Almighty: ik reed de BMW M4 CS

januari 26, 2018

Men neme de BMW M4, een powerhouse pur sang. Je laat er de BMW M-divisie op los en creëert dan een van de meest waanzinnige M’s van het moment: de M4 CS. Jawel, het iets lievere broertje van de bekende M4 GTS. Ik reed hem.

 KWISPELEN


Al bij het zien van de M4 CS valt op dat hij net een tikkeltje ruiger is dan een reguliere M4. En geef toe, een normale M4 is al zéér dik om te zien (en te rijden). Om het even duidelijk te krijgen, de M4 CS staat weer boven de M4 met Competition Package. CS staat trouwens voor Club Sport, mocht je je dat afvragen.  Maar goed, bij het aanzien valt het al op dat we hier niet te maken hebben met een normale M4. Dit is onder andere te zien aan de grotere ventilatie opening en een powerdome die hierdoor nog meer opvalt, de carbon splitter, prachtige OLED achterlichten, goeie sloffen en een petit carbon spoiler achterop.

Met zijn 460 PK onder de motorkap, welke op hol worden gedreven door de twin-turbo zes-in-lijn, en 600 Nm koppel heb je echt een kwispelende puppy voor de deur staan. Hij wil alleen maar spelen, en leuk dat dat is. De M4 CS maakt het rijden in een auto van de M divisie nóg gelukzaliger. En om even in de cijfers te blijven: dat is zo’n 30 PK en 21 Nm koppel meer dan een normale M4.

Binnen 3,9 seconde brengt de M4 CS je van 0 naar 100. De topsnelheid ligt op een dikke 280 kilometer per uur.

OP DIEET

”It’s the inside that counts” en dat hebben ze bij BMW wel geweten. Al bij het plaatsnemen in de M4 CS valt direct op dat ze het een en ander hebben weggelaten om zo wat gewicht te besparen. Zo is er geen deurgreep om de portieren mee dicht te trekken, maar moet je dit doen met een lusje. Het went wel snel, maar staat vooral heel stoer en karakteristiek. Om nog meer gewicht te besparen zijn zowel de motorkap als het dak van het lichtere carbon fiber reinforced plastic. Het scheelt al met al niet ontzettend veel gewicht, maar elke gram die de M4 hier mee af valt is er een.. zou Sonja Bakker (denk ik) zeggen.

Verder hoef je niet bang te zijn dat je niet meer normaal op pad zou kunnen met de M4 CS. Bedoel er zit, in tegenstelling tot in zijn grotere broer de M4 GTS, gewoon een achterbank in en Jasmin kon dus met het grootste gemak een paar rondjes mee. Sterker nog, ik ben op mijn dooie akkertje boodschappen gaan doen met de M4 CS. Kan gewoon.

Nee, er zit geen vakken in de portieren, er zit vlakbij de handrem slechts één USB port, het lusje gebruiken was in het begin onwennig, er is maar één temperatuurzone in te stellen.. maar toch. Ja, maar toch klopt het allemaal bij de M4 CS. Het hoort gewoon, het is niet eens erg dat mijn iPhone een snoekduik door de auto maakte toen hij aan de kabel hing. Het is niet eens erg dat er Smint door de auto vlogen bij het denderen door een bocht. Het klopt aan alle kanten en dat is wat de M4 CS zo ontzettend leuk maakt. En voor deze rauwe beleving hoef je hem bijna nog niet eens te starten.

… BIJNA. Want wat klinkt deze auto goed. Het is een ware symfonie wat de M4 CS produceert. Rijd hem dan meteen in een ondergrondse Rotterdamse parkeergarage, even in Sport Plus zetten en voila, je krijgt er een concert voor terug:

Thunderbirds are GO

Het rijden met deze bolide is een waar feestje. Ondanks dat ik hem niet op zijn semi-slicks heb kunnen rijden, vanwege de tijd van het jaar stond ‘mijn’ M4 op zijn wintersetje, heb ik wel gemerkt dat dit vermogen niet enkel onder je vandaan wil denderen vanwege de sloffen waar hij op staat. Als er iemand hier zin heeft om te gáán dan is hij het wel.

Smooth operator

Zoals BMW betaamt glijd je ontzettend lekker door alle versnellingen en wanneer je zelf de macht over deze driftkikker wil hebben is het met een tik op de flipper geregeld. Daarnaast merk je dat de M4 CS door het onderstel afkomstig van de M4 Competition echt super strak en stijf op de weg ligt. Nog meer plezier met een M4? De M4 CS biedt alles wat een M liefhebber wil hebben. En dat in een voluptueus jasje. Ik zou hem bijna een Smooth Operator willen noemen, maar met dergelijke stijfheid voel je werkelijk elke scheve klinker in je straat. Ach, ik denk tevens dat de M4 CS zich meer thuis voelt op een heerlijke bochtige omgeving a la Eiffel dan in de file op de Meent.

Mocht je ergens in Rotterdam een hele blije vrouw hebben zien rijden in een San Marino blauwe M4 CS. Grote kans dat ik dat was. Ik heb bijna elke minuut van testperiode benut met deze geweldige auto. Mede door zijn looks, het vermogen en zijn rauwheid is de M4 CS uniek in zijn soort. Het maakt hem ontzettend begeerlijk (wat hij natuurlijk ook is, gezien zijn gelimiteerde oplage), maar er hangt wel een fiks prijskaartje aan. Om een M4 CS te kunnen bemachtigen zal je toch echt een luttele €147.309 moeten neerleggen, en dan kan je niet eens uit alle kleuren van de regenboog kiezen. Hij is namelijk beschikbaar in Lime Rock Grey, Alpinweiss, San Marino Blau, Saphirschwarz en Frozen Dark Blue Metallic. Voor een andere kleur moet je toch een stapje terug doen en kiezen voor de reguliere M4.

Deze unieke bolide heeft mij gedurende de testperiode een glimlach van oor tot oor gegeven. Ik ben al een behoorlijke BMW en BMW M liefhebster, maar dit was écht de kers op de taart voor mij. Het is nog even door sparen…

3 Comments

 • Reply Nottingham Chauffeurs februari 16, 2018 at 10:21

  The only Bimmer matching the old feel is the M2. Drive was fun.Anyhow awesome Car

 • Reply Mathiske januari 27, 2018 at 10:28

  Precies van Lenneke zegt. En het filmpje maakt mijn slapeloze nacht meer dan goed

 • Reply Lenneke januari 26, 2018 at 23:46

  Potverdikkie, wat een bak. 😍😍😍 #goals

 • Geef een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.