CARS – Gereden: BMW F11 M550D

november 24, 2015

De hele wereld spreekt over het ‘Volkswagenschandaal’, ook wel ‘dieselgate’. Lekker sjoemelen met de software, vertellen dat er minder wordt uitgestoten dan werkelijkheid en je hebt er een potje blije leasehoofden bij. Soit. Wanneer ik zelf vroeger aan diesels dacht moest ik aan de Berlingo van mijn vader denken, een 2.0. Voor die tijd aardig krachtig (2001 hebben we het over) en het klonk in mijn oren als een mini vrachtwagen. Niks mis met vrachtwagens trouwens. Maar tegenwoordig zijn er ook genoeg hippe diesels in de vorm van ultieme krachtpatsers. De BMW M550D is er een van, en wat voor een. De M van ‘magisch’ en ‘magistraal’? Hij staat zeker niet voor ‘mwah, mwah’. Combineer daarbij het geweldige ontwerp van de F11 (5-serie touring) en je hebt me, head over heels.

_DSC0677

Sinds de komst van de F10 (5-serie sedan) heeft BMW het dieselantwoord op de M5. Is het een M5 met een diesel dan? Nope het is een M-performance model, en komt dus dichterbij een normaal BMW model dan een echte M, maar het moge duidelijk zijn dat het een normaal model met aardig wat spierballen is. Hij bezit namelijk 3 (!) turbo’s!

Wat zit er dan onder die hagelwitte motorkap? Een zes-in-lijn (niets zo fijn..) die een heerlijke 381 PK levert en 720Nm koppel. Een M5 heeft qua pk’s wel wat meer te vertellen, maar men weet dat koppel zorgt voor de ultieme stoplichtsprint. Wat dat betreft is de M550D dus geen brave huisman touring. En gelukkig maar! De M550D doet qua vermogen in de praktijk niet onder voor onze M5, hij komt erg vlot van zijn plaats en weet menig GTI’tje achter zich te laten bij een stoplicht sprintje (onder het mom van, ik moet alles testen voor mijn blog).

IMG_6563

De M550D heeft, naar mijn mening, een heerlijk ‘bekkie’. De F11 is überhaupt al een prachtig model, maar het M-pakket maakt het geheel compleet. Inclusief led verlichting!

_DSC0689

 

‘Brows on point’

Ook op de snelweg weet de M550D zich goed te houden, de auto is geruisloos en ligt heerlijk op de weg. En dat terwijl de auto toch een en al sportiviteit ademt. Het is geen auto waarin je moet werken om te rijden, je tankt ‘m vol en knalt zo weg naar je vakantiebestemming. Wat dat betreft is het de perfecte gezinswagen/vakantiebolide. Geen zenuwen bij een steile bergpas, want vierwiel aangedreven en genoeg PK’s om je naar de bergtop te brengen, en geen zenuwen bij het tanken. Het blijft een diesel, dus de actieradius is vriendelijk te noemen. Je komt op iets meer dan een halve tank zo’n 515 KM weg. Met een volle tank is dit dus rond de 700 KM. Het ligt natuurlijk wel aan je eigen rijgedrag, en mocht je die niet zo vertrouwen dan kan je de M550D altijd nog in ECO mode zetten. Hoewel dat natuurlijk een beetje saai is ;). Wanneer je het gas intrapt voel en hoor je de turbo’s inschieten, heerlijk al zeg ik het zelf.

_DSC0687

Het sportieve M stuur heeft een heerlijke grip, en de bediening op het stuur is redelijk simpel.

_DSC0682

Ook aan ruimte achterin geen gebrek. De uitvoering waar ik in reed was voorzien van een entertainment pakket, waaronder dus displays achter. Zo houd je je kinderen, of ouders, koest tijdens de rit naar Zuid-Frankrijk. De kofferbak prop je vol met alle koffers, kinderwagen, mandje voor de hond, noem het maar op. Vrijwel de hele huisraad kan mee. Laat dit alleen geen reden zijn om alle 82 koffers van je schoonmoeder te moeten vervoeren. De M550D weegt van zichzelf al een kleine 2000 kilo (leeg!). Maar mag geremd dus ook 2000 kilo trekken, ideaal dus voor de sleurhut :). Of voor een trailer met motoren er op.. Dat staat dan net wat stoerder.

IMG_6551

Zoals ik al aangaf, de M550D is voorzien van knopjes, heel veel knopjes. Er is wel ruimte overgelaten voor je Starbucks beker, fijn. Gelukkig zijn ze wel overzichtelijk daar bij BMW. Ik moet zelf altijd wennen aan een elektronische handrem ;). Het iDrive systeem is voortreffelijk en werkt simpel en snel. De spraakherkenning is niet fenomenaal, maar mevrouw iDrive herkent wel alle krabbels die ik teken op het touchwiel.

IMG_6549Het verbinden van een nieuw toestel via bluetooth kan wel enkel wanneer je stilstaat. Dat is geen gigantisch probleem, maar als ik wil wisselen van iPhone met mijn vriend dan moeten we dus eerst even stil staan eerder dit mogelijk is. Het systeem van BMW werkt trouwens samen met Spotify, hierdoor kan je je lijsten via ‘de radio’ bedienen. Heel handig, maar het is meer scroll en zoekwerk dan wanneer je passagier naast je even voor DJ speelt.

IMG_6550

Het geluid is trouwens fenomenaal, maar dat komt dus door het Bang & Olufsen systeem welke is ingebouwd in de M550D. Dit is trouwens een extra en zit niet in de basisuitvoering. Nou is er niks mis met het normale systeem van BMW zelf, maar mocht je een M550D willen en kunnen aanschaffen, dan raad ik je aan om toch wat meer neer te leggen en te kiezen voor Bang & Olufsen. Maar dat is omdat ik zelf veel waarde hecht aan de kwaliteit van het geluid :).

IMG_6552

Genieten van de laatste zonnestralen op een heerlijke zomerdag, maar onderweg met de auto? Geen probleem met dit panorama dak in de M550D. Het zorgt voor veel lichtinval (maar is ook compleet af te sluiten) maar het wordt geen sauna in de auto :). En mocht dat het wel worden, ik bedoel maar in je Nederland weet je nooit hoe warm de zomers worden, dan zorgt de ijskoude (maar niet vervelend koude) airco voor genoeg verkoeling. Leuke gimmick, deze M550D was voorzien van stoelmassage. Het lijkt een beetje alsof je op de kat bent gaan zitten en die onder je been vandaan wilt, maar na een tijdje ben je er aan gewend. Ideaal voor vermoeide benen, alleen daarom al zou ik een M550D willen.

_DSC0692

Al met al durf ik hardop te zeggen dat dit een van mijn grotere liefdes is geworden. De auto is snel en sportief maar ligt goed op de weg, het is de ideale gezinsauto waarin je zonder schaamte de kinderwagen in propt (hoewel proppen overbodig is vanwege de zee aan ruimte). Woezel en Pip raamstickers heeft ‘ie niet nodig, een kwestie van de achterruitjes laten tinten et voila. De koters hebben nergens last van. De M550D is er vanaf 109.000 euro, dat is een fors prijskaartje. Maar hij is elke cent waard. Voor zo’n 70.000 euro heb je een ingereden (ongeveer 80.000 kilometer) M550D uit 2013. Die twee jaartjes zie je er ook niet aan af ;). Het prijskaartje voor het exemplaar waar ik mee reed is nog iets zwaarder, jup, zo’n bijna 132.000 euro op vier wielen.

Het is jammer dat je niet veel van deze powerdiesels ziet rijden, want eerlijk, ik heb geen enkel minpuntje kunnen bedenken. Behalve het feit dat wij geen diesel nodig hebben.. en ook geen 132.000 euro aan een auto uit geven. Mochten we later een diesel nodig hebben dan weet ik zeker dat we op zoek gaan naar een leuk tweedehands exemplaar van de F11 M550D. Tot nu toe hang ik deze foto’s boven ons bed en droom ik verder..

Yours truly,

Madelaine

 

 

2 Comments

 • Reply CharlesVef februari 12, 2019 at 22:03

  Our company provides supreme quality pharmacy. Visit our health contributing portal in case you want to improve your health. http://3r1k.cbdordersnow.com/en/pills-2/costo-del-cbd-pills-pfizer-38863.html Our site offers a wide variety of non prescription drugs. Look at our health portal in case you want to look better with a help general health products. http://5x.cbdordersnow.com/da/isolate-crystal-2 Our company provides a wide variety of non prescription drugs. Visit our health site in case you want to strengthen your health with a help general health products. http://28ew.cbdordersnow.com/nl/edibles-5/cbd-edibles-niet-receptplichtige-dyspepsia-6250.html Our company offers a wide variety of non prescription products. Visit our health website in case you want to to improve your health with a help of health products. http://s5v0.cbdordersnow.com/es/skin-care-4/vendo-cuidado-de-la-piel-cbd-wikipedia-63388.html Our company offers herbal pills. Take a look at our health contributing portal in case you want to look healthier. http://pt69.cbdordersnow.com/es/hemp-products-5/venta-cbd-productos-de-camo-switch-97613.html Our company provides a wide variety of non prescription drugs. Look at our health portal in case you want to look better with a help generic supplements. http://5u.cbdordersnow.com/sv/hemp-products-8/cbd-hanfprodukte-utan-recept-does-rogaine-79915.html
  Our company provides a wide variety of pills. Look at our health contributing portal in case you want to strengthen your health. http://j7h.cbdordersnow.com/de/cannabis-3/hanf-auf-rezept-kostenlos-82483.html Our company offers a wide variety of non prescription products. Take a look at our health portal in case you want to strengthen your health with a help of generic supplements. http://j1t1.cbdordersnow.com/de/vapes-5/anyone-know-where-to-buy-cbd-vapes-online-22371.html Our company provides a wide variety of non prescription drugs. Visit our health portal in case you want to to feel healthier with a help of health products. http://l3t.cbdordersnow.com/fr/pet-products-4/produits-pour-animaux-de-compagnie-cbd-en-ligne-pza-51506.html Our company offers a wide variety of health and related products. Visit our health contributing site in case you want to look healthier. http://9yd.cbdordersnow.com/nl/edibles-1/bestelling-cbd-edibles-tendonitis-66829.html Our company offers supreme quality healthcare products. Visit our health contributing site in case you want to strengthen your health.

 • Reply Leuke vakantiebolides. - NIVEX - CARS BIKES LIFENIVEX – CARS BIKES LIFE april 27, 2016 at 14:01

  […] Als je Kip daar niet leuk achter staat weet ik het ook niet meer ;). Mijn rij-ervaring kan je hier […]

 • Geef een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.