CARS – Let’s talk about rims baby

januari 2, 2016

Wat schoenen zijn voor vrouwen, zijn velgen voor auto’s. Serieus? Een stuk over velgen? Yup! Ik bedacht me ineens dat de tijd van de wieldoppen eigenlijk wel een beetje voorbij is en heb zelf een zoektocht gehouden naar een mooie winterset voor onder onze ‘degelijke daily’.

Velgen maken (of breken) je auto. Als je een beetje een autoliefhebber bent zoals ik dan durf ik te wedden dat er een mooi setje onder je auto zit, of dat je er tenminste van droomt. Want ook al heb je je bolide voorzien van allerlei fancy opsmuk, wanneer je rond kart met een setje 15” zwart staal onder je Ferrari doe je toch iets verkeerd.

Het is inmiddels wel bekend dat ik een groot BMW liefhebster ben en onder mijn tabbladen staat dan ook een ”All BMW Wheels” linkje. Meer omdat het handig is voor de site die ik beheer (BMWFamily) en er soms wat vragen binnenstromen. Anderzijds ook omdat ik het gewoon leuk vind om op rond te neuzen. Zo ben ik immers ook achter de velgen gekomen die onder onze ‘degelijke daily’ zaten. Altijd handig om te vermelden bij verkoop, toch? Ik ken er onderhand een paar uit mijn hoofd, maar zeker niet (en dat gaat denk ik ook nooit gebeuren) allemaal. Het zijn er dan ook rond de 400, en ondanks dat ik een beetje een nerd ben (zo vind ik kentekens ook louter interessant) is het een klein beetje overbodig.

Anyways, velgen dus. Er is zo onwijs veel op de markt dat je door de ET-waardes het bos niet meer ziet. In het algemeen zijn de meeste velgen aluminium, met uitzondering van staal (joh) en wordt er hier en daar een exclusief setje carbon verkocht. Met het verdere technische verhaal omtrent velgen zal ik je niet vermoeien.

De meest bekende merken zijn onder andere Vossen, BBS, ADV.1, Sparco, Borbet, Lenso (voor wanneer je BBS te duur vindt), HRE, Breyton, en ga zo maar verder. Zoals ik al zei, er is onwijs veel te vinden op het gebied van mooie setjes (en genoeg lelijke ook hoor). Tegenwoordig zie je veel meer licht metaal onder de auto’s dan vroeger toen de wieldop nog heer en meester was. Helaas slaan sommige merken nog wel een beetje de plank mis met wieldoppen die vermomd zijn als velg. Misschien een onpopulaire mening, maar ik vind het oerlelijk. Gevalletje ik wil wel maar ik kan niet? Het zelfde geldt voor spinners, maar volgens mij zijn die zoals het hoort gewoon in 2005 gebleven. Een enkele uitzondering zie je op 100% tuning, maar goed dat zegt ook genoeg.

Tegenwoordig is het ook ”in” om een setje van een ander merk onder je auto te plempen. Dat wil niet zeggen dat iemand met een Lamborghini naar de lokale Opel dealer gaat om daar een setje op te pikken, maar gewoon dat het niet gek is om een M5 op Porsche velgen te zien of een degelijke 3-serie touring op oldschool Volvo velgen. Toevallig zijn het twee voorbeelden die ik zelf voorbij heb zien komen, de Porsche velgen op de M5 vond ik een minder succes.. Maar dat is het punt met velgen, het is echt een kwestie van smaak. Waar ik warm voor loop kan iemand anders weer afschuwelijk vinden.

Foto via: www.bimmerforum.com

Om toch maar even met wat jargon rond te strooien. Ik ben geen fan van camber, maar wel van een beetje deep dish en wat (hella) flush.

Een van dé mooiste velgen die BMW heeft ontworpen; style 95. Van origine zijn het 7-serie velgen, 19”, maar tegenwoordig zie je ze ook vaak onder de E46 (3-serie). Erg gemakkelijk plaats je ze niet, je wielkasten moeten onder andere gerold worden en ze vragen om de nodige andere aanpassingen. Knock off versies zijn er te vinden in 18”. Op een dag zou ik graag een setje 95’ers onder een van onze auto’s zien, maar ik denk dat varkens moeten kunnen vliegen eerder dat voor gaat vallen. Helaas.

De ultieme E30 velg; style 5. Een van de betere klassieke velgen, misstaan niet onder de opvolger van de E30, de E36. Maar het blijven echte oldschool rakkers. Lijken trouwens een beetje op BBS RS.

Heerlijke ADV5.0MV2 velgen, ja eh erg makkelijk onthoud je dit niet nee. Maar alle ADV.1 velg namen zijn echte tongue twisters.

Ondanks de gedeelde achternaam 😉 ben ik geen groot VOSSEN fan. Enerzijds omdat ik het echt typische Mercedes velgen vind, en dat bedoel ik niet heel erg negatief hoor maar ik vind ze niet onder veel andere merken staan, en anderzijds omdat ik het een beetje een soort tandenstokers vind? Deze VFSF1 vind ik daarentegen wel mooi en ze sieren de Audi A7 zeker!

Ook erg fijn, BBS LeMans velgen. Aardig prijzig, maar oh zo mooi.

 

Dit was slechts een kleine selectie van een paar van mijn favoriete soort velgen. Natuurlijk ben ik ook meer dan tevreden met degene die onder onze bolides zitten (hallo CSL’s!) En dit? Dit kunnen we beter verbieden, evenals compleet chrome setjes, 700 kleuren velglint, spinners en Hello Kitty wieldoppen..

Yours truly,

Madelaine

 

 

 

 

 

No Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.