Current Car Crush #2: De Tomaso Pantera

april 9, 2015

Car Crush nummer 2 is een wel heel bijzonder exemplaar.  Ik zag deze auto voor het eerst tijdens Cars and Coffee vorig jaar. Nou was niet de verschijning die meteen opviel, het bulderende geluid van de V8 zorgde er voor dat je wel om moest kijken. Sinds dien word ik helemaal blij van de De Tomaso Pantera.

Wie was er eerder? Pantera de band of De Tomaso? 

Om serieus antwoord te geven op de vraag; De Tomaso Pantera stamt uit 1970 en werd tot en met 1991 gemaakt. Pantera de band komt, zoals de bolide, niet uit Italie en is gevormd in 1983. The more you know ;).

Bron: Classic Car History

Het eerste model was de GT/4 en later kwam in 1985 de GT5/S uit, welke een facelift had ondergaan. In 1991 kwam de opvolger: De Tomaso Guara. In totaal zijn er 7620 Pantera’s geproduceerd.

De V8 die in de Pantera ligt is een motor afkomstig van Ford, er zijn drie type motoren geleverd: 4.9L V8 Windsor, 5.8L V8 Cleveland, 5.8L V8 Windsor. In 1971 leverde deze V8 maar liefst 330 PK en bracht de Pantera in 5,5 seconden van de 0 naar 100. Dat was voor die tijd natuurlijk supersonisch snel en maakt de Pantera echt een icoon voor de seventies.

Het exemplaar dat bij Cars and Coffee aanwezig was stamt uit de jaren 70. Het exacte bouwjaar heb ik helaas niet kunnen achterhalen, maar gezien het een GTS versie is zal het de 5.8L V8 zijn die van 1970 tot 1980 is gefabriceerd. De top van de Pantera is 256 km/u, maar je zet al snel een stapje opzij als je dit gevaarte al stapvoets op je af ziet komen.

De De Tomaso Pantera is een prachtige samensmelting van Italiaans design en Amerikaanse krachten. Het zou absoluut geen straf zijn om zo’n heerlijke V8 brul elke ochtend te moeten horen bij een koude start.

Wie nu nog een De Tomaso Pantera uit de jaren 70 op de kop wil tikken mag rekenen op een bedrag rond de 70.000 dollar, het prijskaartje van de GT5/S telt iets meer nullen.

– Madelaine

Foto’s – Cars and Coffee via Autogespot.

No Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.