De ultieme rouwdouwer: de BMW M5 Competition

oktober 2, 2018

Ik kan al tijden niet meer wachten tot het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt begint. Ja, je denkt nu over een magische auto met 600+ PK te gaan lezen, maar ik zoek naar een leuk ezelsbruggetje voor iets waar BMW heel goed in is. Namelijk het bedenken van het perfecte recept voor de perfecte powerhouse die de naam M5 draagt. Elegantie: check, vermogen: dubbel check, heel veel sexappeal: check, verfijnd zoals alleen een BMW kan zijn? Copy that.

Ik reed de BMW M5 Competition. Klik!

Welkom.

Er was een tijd waarin ik een M5 V10 onder mijn kont had, elke dag het gebrul van die S85 door de straten van Rotterdam/Delft is iets wat niet in de koude kleren gaat zitten. Voor velen is de M5 V10 -E60- hét ultieme qua dikke sedans, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik een E39, met zijn karaktervolle (bijna degelijke) uiterlijk, ook heel fijn vind. Ik ben niet onbekend met wat BMW kan op M-gebied. Het testen van één van de aller dikste M’s op dit moment is dus, naast ontzettend tof, ook altijd een beetje thuiskomen. Met een druk op de startknop heet de F90 M5 je welkom. 625 trappelende paarden en meer dan 750 Nm koppel, welke huizen in een bi-turbo V8, staan te wachten om uitgelaten te worden. Kom je mee?

 

The game is on.

Overigens, geen klein detail, ik had de M5 Competition mee. De nieuwe M5 is slechts enkele maanden jong en toch heeft BMW al een Competition editie op de markt gebracht. Met méér vermogen -25 pk meer dan een normale M5-, een carbon dak, een geniaal brullende uitlaat en nog veel meer Competition goodies zoals het Competition logo op de kont. Binnen 3,3 seconden brengt de M5 Competition je van de 0 naar 100. En dat is snel, héél snel.

Deze bolide heeft hét gewoon. Naast dat het een echte nekkenbreker is, ongeveer half Rotterdam keek om toen ik dagenlang alleen maar rondjes aan het rijden was met ‘mijn’ Competition, is het ook een hele verfijnde en luxueuze auto. Alles zoals je van een BMW zou verwachten.

Van binnen is het een vrij herkenbare 5-serie, als je gewend bent om met deze luxe te leven dan zit je in de M5 meer dan goed. Zelfs de verlichting in de speakers is in te stellen en als je niet meer tevreden bent met het ingebouwde parfum (ja!) dan kies je toch gewoon een andere? Gaan we vandaag voor paarse of blauw binnenverlichting? En hoe wil je je aandrijving, twee of vierwiel? Medium of rare? Ik vraag het even aan de chef.
Mag de muziek wat harder, maestro? En met een handgebaar richting het infotainment systeem zet je zo het geluid harder of zachter, hoef je geen knopje voor aan te raken.

Door de straten van Rotterdam

ROUTE 99, GERN

Want ja, dit is de eerste BMW M5 op het bekende xDrive platform. Zo veel vermogen dat hij wel vraagt om vierwielaandrijving. BMW denkt nog wel aan de purist, in Sport Plus kan je namelijk gewoon heel veel freude am fahren beleven mét het vermogen op de achterwielen -instelbaar via BMW M Dynamic Mode. Naar de Albert Heijn rijden is nog nooit zo leuk geweest. Uhm, ik bedoel natuurlijk gewoon ergens op een afgelegen terrein.. ehm ja.. oke.

Got brakes?

 

In de diverse rij-modi merk je ook hoe snel de M5 anders aanvoelt; in de meest rustige variant heb je een perfecte autobahn cruiser waarmee je razendsnel de oprit op knalt en in Sport Plus heb je een bijna niet te temmen beest onder je kont. Het sturen wordt nog strakker, het onderstel stijver en het gaspedaal nog gevoeliger. Toch is het soms net iets te verfijnd, ik had zelf het idee dat de M5 pas echt heel veel spielerei biedt op het moment dat je steeds hoger in de toerenteller begint te klimmen. Er is niks mis met hoe soepel alles gaat, maar het rauwe komt net iets later in beeld en hierdoor denk ik dat ze bij het CJIB meteen een melding krijgen wanneer je een BMW M5 Competition aanschaft ;). *TING* Mevrouw Vos? In een BMW M5? Waar? ‘”Rotterdam en omstreken”. Noted. 

Wil je echt gaan voor het hardere werk? Dan is met een druk op de rode knop zo de M1 of M2 rij-modus ingesteld. Nog een tikje meer hardcore dan alles enkel in Sport Plus zetten. En dat is leuk, heel leuk. Die draaikolk in de tank vergeten we gewoon even, met de nieuwe M5 wordt zelfs dát leuk.

Wat trouwens ook meteen zorgt voor het vele vermaak wat je met de M5 kan hebben is het uitlaatgeluid. Want man, o man, wat klinkt de M5 goed. Met een druk op de knop zet je de kleppen open en galmt de V8 door je straten heen. Geen garantie op de klinkers trouwens. Of je ze nou er uit laat trillen door de klappen uit de uitlaat of je ze uit de straat rijdt door het bizarre vermogen; c’est tout.

 

Wil je een van de leukste opties aan deze auto horen? De trekhaak. De trekhaak? Ja, de trekhaak. Je kan dus als optie een trekhaak aanvinken, geen grap. Dus mocht je nog een leuke sleurhut hebben staan en razendsnel nog even willen genieten van Zuid-Frankrijk? De M5 is je partner in crime. Of wat dacht je van een circuit dag met de motor? In no time zit je in en óp Assen. Ik weet alleen niet of je ook daadwerkelijk de hele aanhanger mee krijgt, want met zo veel vermogen én xDrive…

 

Aan al dit leuks hangt natuurlijk wel een M-waardig prijskaartje. Niet geheel onlogisch aangezien je dan meest brute M rijdt uit het BMW gamma. Dwars boodschappen doen? De show stelen voor de deur van de crèche? Nieuwe PR’s op de Ring zetten -het record van de M5 Competition staat op 07:38:92- of gewoon zin om de klinkers uit de straten te rijden in een heel chique jasje? Als je ergens nog minimaal € 223.861 hebt liggen dan is de M5 Competition helemaal van jou.

 

No Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.