De DS3, maar dan anders. Ik reed de DS3 Crossback.

juli 2, 2019

Zo’n tien jaar geleden voegde -toen nog- Citroen een nieuw gezinslid aan hun familie toe. Het was de DS3, een van de eerste antwoorden in de DS-lijn die de Fransen in petto hadden. Een kleine driedeurs waarbij je je hart kon ophalen aan onder andere allerlei personalisatie mogelijkheden. Stiekem zeker ook wel ergens een knipoog naar de immense populaire MINI’s. Na een paar updates en wat facelifts hier en daar is de DS3 uitgepuberd en volwassen geworden. Maar ook vooral heel anders dan wat je gewend was.

Honey, I shrunk the DS7.

Ze hebben niet stil gezeten bij DS. Nu ze hun pijlen echt op de exclusieve markt hebben gericht -DS7 anyone?- hebben ze ook de kleinste telg flink onder handen genomen. Michel vroeg zich bijna af waarom ik voor de tweede keer een DS7 mee had genomen. Nee, honey I shrunk the DS7.. Dit is namelijk de hele nieuwe DS3 Crossback.


Erg klein mag ik hem dan ook niet noemen. De DS3 heeft er namelijk twee deuren bij gekregen en is met recht een volwassen bolide te noemen. Qua formaat moet je ongeveer denken aan een Audi Q2. Verder staat ie vrij fors op zijn poten, maar met de hele SUV-trend van tegenwoordig snap ik wel waarom DS dit pad is gaan bewandelen. Overigens is hij naast zijn grote broer, de DS7, wel echt een slag kleiner. Maar goed, er kan er dan ook maar één echt de baas zijn.


Onder de motorkap schuilt een klein blok met aanzienlijk vermogen. De DS3 Crossback waar ik mee reed maakte gebruik van een 1.2 Puretech motor die goed is voor 155 PK. Geen straf om mee op pad te zijn, want voor deze auto is het echt meer dan voldoende vermogen. De achttraps automaat is voor mij geen onbekende en schakelt soepel en gemakkelijk. In 2020 komt DS met een compleet elektrische variant van de DS3 Crossback, namelijk de E-Tense uitvoering. Laats genoemde moet een actieradius van zo’n 320 KM kunnen halen. Wie weet komt deze later nog eens voor op NIVEX.

‘Mijn’ DS3 Crossback reed niet geheel onzuinig en behaald een nette 1:15. Niet verkeerd met mijn zware rechtervoet. Wel zette ik de auto vaak in de Eco-modus wanneer ik door Rotterdam Centrum aan het rijden was. Voor in de drukke binnenstad overigens een prima rij-modus. Op N-wegen en ritjes die me via lange stukken snelweg leidde ging de rij-modi over naar de normale stand.

Qua infotainment werkt de DS3 Crossback hetzelfde als zijn andere neven en nichten binnen de PSA groep. De uitstraling van het systeem is netjes en werkt prettig. Wat wel echt een gemis blijft is een fysieke knop voor bijvoorbeeld de airco. Ik snap het concept achter de touch toetsen en in veel gevallen werkt het ook goed, maar een shortcut of iets zou wel handig zijn. Het kan ook zijn dat ik deze compleet over het hoofd heb gezien, want pas na dag 7 kwam ik er ook achter waar de knop zat om de kofferbak mee te openen. Ja, ik was inderdaad al bijna een week in de veronderstelling dat het openen van de kofferruimte alleen via de sleutel kon en had al wat geklaagd erover. Oeps.

Back to the infotainment: het vakje voor het draadloos opladen van mijn iPhone was handig gepositioneerd. En niet geheel onbelangrijk; mijn XS Max paste er gewoon in ;). First world problem opgelost!

Details, details, details. Overal zie je het logo van DS terug

De DS3 is een mooie auto, maar ik ben niet helemaal blown away door het rij-gedrag. Qua afwerking, uitstraling en detail krijgt hij wat mij betreft echt een 10, maar het onderstel is naar mijn wens te zoekerig en zwabberig. In de sportieve rij-modi wordt deze ervaring er niet heel beter op en ik zou de DS3 dan ook lekker gebruiken waar hij voor is: comfortabele ritjes. Want op dat laatste gebied scoort de DS3 Crossback zeker veel punten.

Crème de la crème

Leuk detail aan de DS3 zijn de handgrepen die verzonken zijn in de deur en ‘op’ komen wanneer je met de sleutel in de buurt komt.

Qua looks vind ik vooral de voor- en achterkant goed gelukt. Van de zijkant valt ‘de haaienvin’ vooral op en het is een kwestie van smaak of je het lijnenspel waardeert of niet. Leuk dat ze het er in hebben gehouden, want de kenner ziet dat dit is overgenomen van de vorige DS3’s.
Wie stoerder voor de dag wil komen vinkt tijdens het configureren de Performance-line aan, maar goed op wat extra sportieve elementen na blijft het onderhuids het wel gewoon hetzelfde. Wie echt voor de crème de la crème wil gaan gaat voor de La Première uitvoering. Met standaard 18” sloffen en DS Matrix LED-vision koplampen heb je wel echt een ‘dikkie’ voor de deur staan. Hoewel ik hem zelf dan even extra zou aankleden met de Focal speakers, een diepzwarte lakkleur en natuurlijk stoelverwarming.

Aan dit Franse speelgoed hangt wel een flinke prijskaart. Hoe ‘mijn’ DS3 Crossback erbij stond kostte hij een flinke €47.000. Dat lees je inderdaad goed. Goedkoop is hij niet, maar DS gooit hogen ogen in de premium markt en je bent er van verzekerd dat je iets rijdt wat een stuk exclusiever is dan de gemiddelde grijze muis in dit segment.

No Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.