De Mazda MX-5 is geen grijs muisje

oktober 13, 2017

Als ik ‘Miata’ zeg, waar denk je dan meteen aan? Een beetje autoliefhebber ziet meteen opklappende koplampen voor zich en de bekende ‘brede smile’ van de eerste generatie MX-5.

Ook bij de Nürburgring kan je niet om deze koddige cabrio heen, het liefst nog verlaagd en met een beetje camber achter. Niet zo gek ook want de MX-5 staat bekend voor het hoge FUN gehalte. Maar kleine auto’s worden groot en ik ging op pad met de nieuwe MX-5 voorzien van 2.0 motor. En hoe dat beviel?

IMG_3512

Pretletter

Mazda heeft met de nieuwe MX-5 een hoge standaard voor zichzelf neergezet op het gebied van compacte roadsters. De MX-5 straalt luxe uit en het front oogt agressief. Tel daarbij op dat je met de 2.0 SkyActive motor toch 160 PK behaalt en het rijden met de MX-5 ontzettend puur schijnt te zijn. Dat belooft veel goeds. Zoals ik al vaker over de MX-5 heb gehoord: het is echt een rijdersauto. Weinig poespas, veel plezier.. en het liefst topless. Toch blijf de MX-5 een echte pretletter.

IMG_3488

IMG_3538

Na de eerste meters met de MX-5 merkte ik al meteen wat hij in huis heeft. Bij de eerste rotonde die ik tegen kwam (het regende flink) had ik al het idee dat hij ontzettend veel zin had in een kleine cha-cha slide ;).  Kijk, daar maak je mij echt heel erg blij mee.

Inside Out

De zit in de MX-5 is prettig, door middel van fijne Recaro sportstoelen heb je het gevoel alsof je de MX-5 ‘aan trekt’. Verder is alles aanwezig wat je kunt verwachten in een dik aangeklede roadster: stoelverwarming, een fantastisch Bose geluidssysteem, bediening op het stuurwiel, en prima werkende infotainment inclusief touchscreen (wel beveiligd, na een snelheid van 10 km/u gaat het scherm op ‘slot’ en moet je met knoppen werken). Gelukkig werkt ook dit subliem en heb ik qua infotainment en muziekkwaliteit geen minpunten ontdekt.

IMG_3521

IMG_3516

IMG_3518

Veel ruimte is er niet  dus een PAX kast van de Ikea ophalen zou ik niet 1,2,3 aanraden ;). Toch is er voldoende ruimte voor je jas, tassen en zelfs boodschappen (ja ja!). Maar goed, ik vraag me af wat je verwacht van een roadster zoals de MX-5 als je om de ruimte gaat zitten kniezen. Jasmin haar Recaro kinderstoel paste prima, een buggy zou inderdaad niet mee kunnen. Maar wat bij de BRZ geldt, geldt ook bij de MX-5.. deze auto koop je niet om een ‘mommy’ dag met de kleintjes te hebben. Ja, om een tourrit te maken..

IMG_3532

IMG_3529

Mankracht

Qua wegligging en stuurgedrag is de MX-5 echt ontzettend leuk te noemen. Dit is rijden en genieten pur sang, ideaal voor wanneer je ook nog eens groot fan bent van roadsters. Hij stuurt ontzettend direct en voelt strak doch comfortabel aan. Mazda biedt ook een hardtop versie van de MX-5, maar zo is mij verteld dat je de ‘normale’ MX-5 koopt wanneer je enkele keren met het dak dicht rijdt en je voor de RF versie gaat wanneer je een enkele keer open wil rijden.

Helaas voor mij was het de gehele tijd slecht weer en heb ik denk ik slechts twee keer topless kunnen rijden. Pluspunt is wel dat je het dak binnen no time heb opgeklapt! Ja, dit moet je inderdaad zelf doen. Geen hightech knopjes die je het gemak dienen, de MX-5 vraagt in veel facetten om eigen inzet ;). Iets wat ik zelf alleen maar kan waarderen.

IMG_3527

Wat ik wel een nadeel vond, en je moet er maar op komen, was de kwaliteit van de zonnekleppen. Deze voelde best gammel aan en ik had het idee dat ze zo van een of andere Chinese website vandaan kwamen. Door alle luxe die de rest van de MX-5 uitstraalt vind ik dit wel een minpunt. Nou zit ik niet urenlang mezelf te bewonderen, maar het is wel fijn wanneer alles wat je beetpakt ook stevig en degelijk aanvoelt. En that is what she said. 

IMG_3513

Conclusie

Al met al heb ik mezelf uitstekend vermaakt met de MX-5, ook Jasmin zat met een grote glimlach in deze ”vroem”. Ik denk dat het een uitstekende bolide is om tijdens zonnige zondagen Nederland mee te verkennen. Met 160 PK heb je de sterkste van het stel motoren en ik kan deze zeker aanraden. Hij schakelt soepel en nodigt ook zeker uit om een beetje door te trappen. Je komt vlot vooruit en het lijkt me ook net wat leuker spelen dan de tammere 1.5.

Ik snap wel waarom zo veel mensen fan zijn van de Miata… Als Mazda er ook een nieuwe versie maakt met pop-up koplampen dan ben ik om ;). 

IMG_3510

De nieuwprijs van de MX-5 met 2.0 SkyActiv ligt rond de 44.500 euro.

1 Comment

  • Reply Mathiske -gelukineenrompertje- oktober 13, 2017 at 20:16

    Ik vind m super tof. Heel lang getwijfeld of ik voor een mx 5 of barchetta ging. Nu staat er in het bootje altijd de autostoel voor dochterlief die hartstikke fan is van de cavrio😉 deze nieuwe moet ik nog een keer rijden.

  • Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.