De nieuwe regels voor het motorrijbewijs

oktober 11, 2017

Een van mijn meest gelezen artikelen gaat over de 35Kw regeling. Een regeling die niet voor iedereen even duidelijk was, want met welke motor mag je nou wel rijden wanneer je een A2 rijbewijs hebt? Daarnaast was vroeger alles beter en hadden veel mensen toch de voorkeur voor het oude 25Kw systeem. Inmiddels zijn we weer vier jaar verder en lo en behold, de regels worden weer op zijn kop gezet.

21042467_1401573056625095_9217429232341221376_n

Lees snel verder over de nieuwe regels per 1 december 2017!

Weer vanaf je 21e op een ”zware” motorfiets?

Jazeker, je mag weer vanaf je 21e op voor het ‘A’ rijbewijs. Wel krijg je dan weer twee jaar een beperking opgelegd voor het maximale vermogen van je motorfiets. Daarna vervalt deze restrictie (code 80 genaamd), word je binnen die twee jaar 24? Dan vervalt de code 80 restrictie automatisch. Daarnaast krijg je na het slagen voor dit A rijbewijs ook je A1 en A2 ‘cadeau’. -> Na de magische twee jaar met code 80 moet je wél een nieuw rijbewijs aanvragen.

Dus nee je kan niet zoals the good old days meteen op je R1 springen, maar gewoon zoals gewend op een motorfiets met maximaal 35Kw.

Heb je al wel je A1 rijbewijs, dan doe je automatisch hierna examen voor het A rijbewijs met code 80. Zo hoef je niet hierna nog één keer af te rijden en sla je als het ware een stap over.

Let op! Ook hier blijft gelden dat de motor van origine (dus hoe hij de fabriek uit is komen rollen) niet meer dan 70Kw mag hebben! Nu hebben mensen een maas in de wet gevonden door de motor in Duitsland als 35Kw’er op het kenteken te laten zetten, maar dit is echt een gigantisch grijs gebied. Toch adviseer ik om dit absoluut niet te doen, op het moment dat jij een ongeluk krijgt (of veroorzaakt) is de kans groot dat je verzekering niet mee werkt omdat je op een motor rijdt waarvoor jij geen geldig rijbewijs hebt.. en dat laatste kan je nog meer in de problemen brengen. Daarnaast zijn er tegenwoordig super leuke 35Kw fietsen verkrijgbaar.

Regels op een rijtje

A1 Rijbewijs

Vanaf je 18e mag je beginnen aan dit rijbewijs, na het behalen van je A1 rijd je met een motor met maximaal 11 Kw en 125 cc. Na twee jaar kan je verder met het A2 rijbewijs (wel eerst weer afrijden natuurlijk).

A2 Rijbewijs

Vanaf je 20e kan je op voor het A2 rijbewijs. Je mag hierna een motor rijden met maximaal 35Kw, welke ORIGINEEL niet meet dan 70Kw heeft. Na deze twee jaar neem je weer rijlessen bij je rijschool en doe je een combi-examen voor het A rijbewijs. Dus al heb je nu al je A2, zonder code 80 restrictie moet je gewoon weer opnieuw opgaan voor je A rijbewijs.

Vanaf 1 december verandert er dus het e.e.a en kan je op voor het A rijbewijs met code 80 restrictie.

A rijbewijs

24j aar of ouder? Dan mag je direct op voor het A rijbewijs, A1 & A2 ‘krijg’ je er dan direct bij en je mag meteen weg racen op je R1 ;).

In een notendop zijn dit de nieuwe regels, ik ben heel erg benieuwd hoe het in de praktijk gaat uitpakken. Gelukkig reed ik zelf twee weken vóór al het A1/A2 ”gedoe” in ging af en mocht ik nog heel luxe gebruik maken van het 25Kw rijbewijs. Wat ik zelf wel een pluspunt vond is dat wanneer je nu van A2 naar A gaat je nog een keer lest en af moet rijden. Het is voor velen niet niks om van een beperkte motorfiets naar een met vol vermogen te gaan..

 

 

 

1 Comment

  • Reply beemwee februari 3, 2018 at 17:24

    Hi Madelaine,
    Ik ben 21 en ga binnenkort op voor m’n AVD, dus A met code 80. MIjn pa heeft een BMW k75 op de kop kunnen tikken, en deze zou ik graag begrenzen zodat ik er direct op kan rijden, het liefst op de makkelijkste, goedkoopste manier. Wat zou je hierin adviseren?

  • Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.