DING DING DING! Ik reed de BMW R1200R.

juli 31, 2017

Tsja met mijn nieuwe titels wil ik toch wat creatiever worden dan een 13 in een dozijn blogger, maar iets leuks bedenken wat op de boxermotor van de R1200R slaat lukt dan weer niet geheel zonder twijfels ;). Dus mocht je nú al denken ”wat is dit voor rij-ervaring”, lees dan snel verder voor mijn mening over de BMW R1200R. (Ik kan je alvast verklappen dat dit ding glimlachen tovert).

19764651_812780182222201_1571245929053290496_n

 

BOXING BABE

IMG_2902

IMG_2898

Ineens stond ‘ie voor mijn neus: de BMW R1200R. Ik moest even krabben even aan mijn hoofd, want op het eerste gezicht is het geen onaardig ding, maar die boxermotor… Nou heb ik al eens met de R1200GS gereden dus ik weet wel een klein beetje hoe dat was. Maar dit is toch wel andere koek (de jaren 50 belde en wilde hun uitdrukking terug) dan zo’n gigantische motor. De R1200R is niet heel erg groot, maar wel breed. Natuurlijk valt de uitstekende boxer twin direct op.In tegenstelling tot zijn voorloper is de R1200R hedendaags uitgerust met een goudkleurige 45mm upside down voorvork. Ik skip het technische verhaal, maar naast de hierdoor verbeterde rij-eigenschappen geeft het de R1200R ook meteen een stoerder voorkomen.

IMG_2889

De zitpositie is voor iemand met mijn lengte (1.68) echt perfect te noemen. Je zit rechtop, maar toch sportief genoeg om de R1200R goed de bochten door te gooien. Ben je nou langer of kleiner? Geen enkel probleem, BMW verkoopt lagere én hogere buddy’s.

KOOS SLEUTEL LOOS

De R1200R heeft een motorinhoud van 1170 CC en levert 125 PK en 125 Nm koppel. Geen krachtpatser, maar genoeg voor het dagelijks verkeer. Nou is 125 PK voor een naked natuurlijk wél aardig, alleen wordt het lastiger meekomen met de grote jongens. De boxer twin moet het echt hebben van zijn koppel onderin de toeren. Dit zorgt er wel voor dat je bij het stoplicht als eerste bent vertrokken, maar je rond de 9000 toeren toch wel bijna op het einde van zijn vermogen zit. Op de snelweg is het redelijk goed vertoeven, maar van de supersports zal je toch alleen maar het achterkantje nog zien ;). Goed doortrekken is mogelijk hoor, maar je zal toch eerst één a twee versnellingen terug moeten schakelen. Wat overigs ook prima lukt met de quickshifter. Iets waar ik zelf helemaal tevreden over ben en stiekem niet meer zonder zou kunnen (willen).

IMG_2890

IMG_2891

Het display is goed af te lezen, helder en duidelijk.

Zoals het een BMW betaamt zit ook de R1200R vol praktische ‘foefjes’. Zo is hij uitgerust met drie verschillende rij-modi, LED dagverlichting, traction controle, kan je de vering en demping afstelling naar smaak en nog veel meer. Maar het aller tofst vind ik wel dat deze R1200R KEYLESS is. Wat? Keyless? Jazeker. Voor het starten, rijden, en het op (stuur)slot zetten van deze motor heb je de sleutel niet fysiek in het contact nodig. BMW zegt ”de sleutel hoeft niet uit de broekzak gehaald te worden”. De laatste keer dat ik checkte had ik een volledig motorpak aan.., juist zonder broekzakken. Nou had ik mijn handige, en bij Ali Express gekochte, heuptasje om (dit klinkt ook heel erg jaren 80) waar ik de sleutel in kon doen. Mijn motorpak beschikt maar over één binnenzak, en hier heb ik eigenlijk altijd mijn pasjes in plus mijn iPhone. Wanneer hier ook nog een flinke sleutel bij moet zit mijn zakje al aardig vol en heb ik geen ruimte over om andere spullen hier nog bij te proppen. Toch iets om rekening mee te houden.

IMG_2895

”party in the front, business in the back”

Tijdens mijn ritten met de R1200R was ik positief verrast over zijn karakter. Ik vind hem onwijs wendbaar, licht, niet zenuwachtig en redelijk voldoende power hebben om mijn adrenaline verslaving te voeden. Ook het bochtenwerk is leuk met de R12000R, juist omdat het een naked is en hij lekker wendbaar is. Saai is hij zeker niet.

IMG_2900

IMG_2886

Tijdens mijn zoektocht naar andermans meningen over de R1200R viel mij op dat er niet veel mensen er wat over te zeggen hebben..Maar waarom niet? Is de R1200R dan weer net een tikkeltje te braaf ten opzichte van BMW Motorrad’s andere sportievere modellen Mwah, nee dat vond ik niet bepaald. Misschien omdat het een gevalletje ”party in the front, business in the back” is? Who knows. Één ding is zeker, ik vind de R1200R echt een hele fijne motor. Zou ik de S1000RR er op in ruilen? Nee. (Niet dat dat een actuele vraag is) Maar een tripje naar de Eiffel met de R1200R zou ik ab-so-luut niet afslaan. En ik kan het je zelfs aanraden.

De R1200R heeft een prijskaartje van € 14.650.

2 Comments

 • Reply Lenneke juli 31, 2017 at 08:59

  Ik moet echt stoppen met jouw blog lezen, want je maakt me zo ongeveer enthousiast over elk apparaat dat jij bestuurt. :’)

  • Reply Madelaine juli 31, 2017 at 09:04

   Hahah! Heerlijk jouw reacties. Volgende review gaat over een vorkheftruck.

  Geef een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.