DTM 2016

juli 20, 2016

Afgelopen zaterdag waren Michel en ik bij de DTM op het circuit van Zandvoort*. Het was een hele leuke ervaring en deze deel ik dan ook graag met jullie


Ik heb er genoeg over gehoord maar écht heel veel kennis had ik niet van de DTM. Sorry! Misschien ben ik op dat gebied een slechte ‘petrolhead’. DTM staat voor ‘Deutsche Tourenwagen-Masters’en vind zijn oorsprong in Duitsland (hence the name). Geen wonder dat ongeveer 80% van de bezoekers Duits was. Het leek even alsof ze Zandvoort hadden overgenomen 😉 Sinds 2012 racet de DTM met drie merken: Audi, BMW & Mercedes.

Bij de DTM was er een fijn supportprogramma voorafgaand de races met o.a de Audi Sport TT Cup en Porsche Carrera Cup Deutschland. Wij wilde graag de vrije training zien en reden rond 12 uur naar Zandvoort toe. Omdat Jasmin nog iets te klein is om mee te gaan naar zo’n luid evenement kon ze even bij haar oom & tante blijven.


Eenmaal aangekomen bij BMW Slotemakers konden wij onze tickets ophalen en gingen we per shuttle service (welke Michel z’n bedrijf heeft verzorgd) naar het circuit toe. Heerlijk hoor om zo gereden te worden, zo’n 5 GT zit erg lekker achterin. We liepen een rondje langs alle stands en buurtte extra lang bij die van BMW. Daar stond toevallig de X4M40i welke ik voor NIVEX had gereden, een witte M4 GTS en natuurlijk mijn grote favoriet de M2. Bij Audi werd ik weer even verliefd op een R8 maar al snel liepen we naar de paddocks.

28326296662_c4fda5dce9_c

Terwijl Michel onze toegangsbandjes ophaalde was de training al begonnen, ik bleef achter (dat klinkt zieliger dan dat het was) om langs de baan te genieten van de auto’s. Wat een heerlijke bolides zeg. Dat geluid! Die looks! Het leuke is dat de DTM auto’s zijn gebaseerd op normale straatauto’s, natuurlijk met heel veel aanpassingen en echt gemaakt voor het racen. Onder de motorkap huist er bij alle auto’s een 480 PK sterke V8. Geen wonder dat ze zó lekker klinken. Binnen 3 seconden zitten ze op de 100 kilometer per uur en denk maar niet dat ze elektronische hulpmiddelen zoals traction control hebben. Het rijden met een DTM wagen is écht werken.


Na een lunch in de skybox liepen we weer een rondje over het terrein en spotte ik een prachtige DTM versie van de E30 M3, naast zijn grotere broers de E92 M3 DTM en F82 M4 DTM. Het was daar al heel bijzonder om ze van dichterbij te bewonderen. Bij de auto’s stonden een paar gelukkigen die een ronde mee mochten rijden met een DTM auto van BMW. Eeuwig jaloers, wat lijkt me dat gaaf om mee te maken zeg.

28398461306_fced5d7db2_c
Tegen het einde van de middag stond er nog een backstage tour op de planning. Voorzien van koptelefoon en tourguide Nick Catsburg (ja die van de 24h van de Ring) kregen we alles te horen over de ins ands outs van team RMG (BMW).

IMG_2016

We hadden onder andere een sneak peek in de pitlane en stonden tussen de monteurs in die aan het wachten waren op de binnenkomst van de auto’s. Wat bijzonder was dit zeg! Je staat midden in het hart van de DTM race, de plek waar alle geheimen van de auto’s tevoorschijn komen (niet voor ons natuurlijk ;)). ‘’Het heiligdom van BMW’’, zo voelde het een beetje. Nick vertelde duidelijk wat er allemaal met de auto’s gebeurt, wist je dat een banden wissel in wel 2.0 seconden plaats kan vinden? Het draait allemaal om de cijfers natuurlijk, een wissel moet zo snel mogelijk. De monteurs oefenen soms urenlang alleen maar bandenwissels.

28326296012_b543688d48_c

Persoonlijk vind ik de DTM leuker, iets rauwer vooral, dan Formule 1. Ik vind de uitstraling van de auto’s geweldig, het geluid is fenomenaal en de hele sfeer die er hangt is fijn. Het was een hele toffe en unieke ervaring, vooral de backstage tour maakte de dag onvergetelijk. Het is geen verslag die enkel over de race gaat, maar wilde graag mijn persoonlijke ervaring delen. Dat is weer eens wat anders 🙂

Side note voor de DTM kenner: Tijdens de tweede race behaalde Jamie Green met zijn Audi RS 5 DTM de eerste plaats. Gevolgd door Gary Paffet in de Mercedes-AMG C 63 DTM.

 

*Wij waren uitgenodigd door BMW Nederland.

No Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.