En route met de nieuwe Citroën C3

juni 9, 2017

De Citroën C3, niet de eerste beste auto waarbij je al snel denkt aan eigenzinnigheid. Afgezien van de ietwat onhandige, maar zeer unieke Pluriel versie. Tot nu.. Citroën gooide met het design van de Cactus het roer om en ook de C3 werd niet overgeslagen. Benieuwd naar mijn ervaring?

IMG_1636 copy

Vorig jaar kondigde de Citroën met veel trots de nieuwe C3 aan. De vorige generatie ging alweer 7 jaar mee en had al een nodige facelift gehad. De vorige C3 vond ik, om heel eerlijk te zijn, saai en ietwat degelijk. Hij sprong niet uit het oog en heel verfrissend vond ik hem nou ook weer niet. Juist daarom was ik razend enthousiast toen de Fransen met het nieuwe design om de hoek kwamen.

IMG_1649

Vandaag is ROOD

Zoals je kan zien heeft de C3 wat kenmerken weg van zijn grotere broer de Cactus, met zijn kunstof wielranden, airbumps, hoge neus en stoer smoeltje. Vrij geslaagd, vind ik zelf. Bij de C3 is er ook de mogelijkheid om de airbumps van het optielijstje af te strepen. Wel zo fijn voor mensen die er geen fan van zijn, zelf vind ik dat de C3 er dan weer een beetje tam uit ziet. Maar goed, ieder zo zijn smaak! Daarnaast kan je kiezen uit drie kleuren voor het zwevende dak om jouw C3 te personaliseren. Ik vind dat rode dak in combinatie met de witte basiskleur en rode accenten (welke ook zijn aan te passen) echt heel leuk combineren. Heel fris en stoer.

Ook van binnen is de C3 niet saai te noemen. ‘’Mijn’’ C3 was van binnen voorzien van ‘Ambiance Urban Red’ thema welke compleet past bij het uiterlijk van deze auto: stoer en eigenzinnig. De stoelen zaten prima, een beetje zoals een bank thuis zou zitten, en qua opbergruimte was het ook meer dan voldoende. Ik gooi graag altijd mijn spullen direct naast mij, in vakjes en prop het liefst alles zo goed weg dat ik het na loop van tijd niet meer kan vinden ;).

IMG_1663
IMG_1668

 

Stadsmeisje


Het eerste wat ik altijd doe wanneer ik een auto op pik is het omzetten van Jasmin haar Recaro stoel. Omdat ik natuurlijk al mijn auto’s met co-driver test is het ontzettend belangrijk dat mijn mini ook voldoende ruimte heeft. In mijn geheugen had de Citroën C3 (eerste generatie) voldoende ruimte voor kind + spullen. Mijn zus was namelijk een tijd lang trotse eigenaresse van een donkergroen exemplaar. Ja, het Citroën -virus zit hier echt in de familie.

IMG_1670

Toch vond ik de ruimte achterin ietwat jammer. Voor een Maxi-Cosi of ander kinderzitje zou het prima zijn, maar de Recaro (welke niet gigantisch is of zo) paste er echt net in. Een trip naar de Franse kust is dan misschien een beetje te veel van het goede qua ruimte, voor korte ritjes naar bijvoorbeeld een stad in de buurt is het geen enkel probleem. In de kofferbak vinden we zo’n 300 liter aan opbergruimte, meer dan voldoende voor de buggy en een aantal flinke boodschappentassen.

IMG_1646

Qua infotainment is het goed vertoeven, hoera voor Apple Car Play… als het werkt tenminste. Ik moet eerlijk zeggen dat in den beginne alles soepel verliep, tot mijn Spotify ineens vast liep en de C3 mijn iPhone zowel aan de kabel als via bluetooth niet kon vinden. Nou is dat niet een ramp, het is wel erg vervelend. Vooral omdat ik ergens was waar ik graag Waze aan had en natuurlijk mee wil zingen met mijn eigen muziek. Ik heb de auto compleet uitgezet en opnieuw gestart, toen was gelukkig het euvel verholpen. In totaal is dit toch wel zo’n 3x gebeurd. Dus ja.. Apple Car Play is echt heel fijn, als het werkt. Wanneer ik hier geen gebruik van maakte en alleen bluetooth aan had staan had ik nergens last van. Alles werkte feilloos en het menu + touchscreen werken beide prima. Alles is makkelijk en snel te vinden en doet wat het moet doen. De C3 zit dus goed in de opties met o.a. een achteruitrijcamera -ideaal voor smalle straatjes in de binnenstad- en een ingebouwde dashcam -handig-.


VITE

 

IMG_1661

Maar.. het belangrijkste is natuurlijk wel om te weten hoe zo’n C3 nou rijdt. Het is qua handeling en wegligging echt een heerlijke auto. Je kan merken dat comfort hoog in het vaandel staat bij Citroën!  Om hem nou door bochten heen te denderen.. nee dat dan weer niet. Maar daar is het simpelweg ook niet de juiste persoon.. ehm bolide voor.

IMG_1653

Onder de motorkap huist een pittige driecilinder met 110 PK (handgeschakeld)  en voorzien van Start + Stop systeem. Ondanks dat dit de felste is uit de range is het echt een onwijs zuinige auto, 1:19 is zeker wel te halen. Als ik zelf een nieuwe C3 zou samen stellen zou het wel echt met dit blok zijn, vooral omdat je merkt dat hij zelfs op hogere snelheden (bijvoorbeeld op rijkswegen) nog genoeg in zijn mars heeft.

Als je nog een leuke, zuinige en eigenzinnige stadsauto zoekt.. look no further. Dan is de nieuwe Citroën C3 echt wat voor jou. Ik heb er in ieder geval veel plezier van gehad! Ondanks dat er ineens een Audi RS6 naast stond ;). Wil je de C3 rijden zoals ik hem mee had? Dan kost ‘ie 21.300 euro, dan heb je wel de ”Shine” editie. De ‘basic’ C3 ”Live” begint bij 14.500 euro.  

IMG_1642

No Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.