Frans Finesse: de Peugeot 508

april 8, 2019

Het is Frans, mooi, en geeft je een zo nu en dan een zwoele knipoog. Ik reed met de Peugeot 508.

Foto’s door Lorenzo van Aarle

Magnifique

Op een warme Franse zomerdag reed ik door Monaco tijdens -geheel toevallig- de Europese introductie van de Peugeot 508. Normaliter hoor je daar je nek te breken over Ferrari’s en Lamborghini’s, maar ik draaide ongeveer vier keer harder om toen ik dacht dat ik een 508 voorbij zag rijden. Wauw! Natuurlijk had ik de persfoto’s al hier en daar voorbij zien komen, maar in het echt is hij nog mooier. Prima testmateriaal voor NIVEX!

Lo and behold, van een warme zomerdag naar een van de meest winderige dagen in 2019, maar ik had hem onder mijn derriere: de Peugeot 508. Ik ging op pad met een rijk uitgeruste 2.0L diesel. Zorgvuldig door mij uitgekozen dus met GT-line en stoelverwarming. Als je auto’s test dan moet je het wel direct goed doen. Deze ’tractor op chique’ levert 180 pk en is voorzien van een 8-traps automaat. Ideaal voor deze motor en qua vermogen zit je niet verlegen.

C’est un…. Peugeot?

Met de nieuwe 508 tilt Peugeot hun designstandaard naar hoge hoogten. Alles aan de 508 is chique en straalt luxe uit. Het GT-pakket is een fijne optie en benadrukt de mooie coupé achtige lijnen. Vooral de voorkant heeft heel veel ‘oomph’. Mede door de kenmerkende dagrijverlichting die doorloopt in de bumper. Iets wat we nu ook terug gaan zien in de vernieuwde 208. Vind het echt heel heel heel fraai. Zo mooi dat ik het extra moet benadrukken ;). Tijdens het testen van de 508 heb ik meerdere malen jaloerse blikken gekregen en bij het tanken of ergens parkeren heb ik wel eens de vraag gehad wat voor auto het is. ”Een Peugeot?” Ja, en wat voor een!

Coupé op chique

Ook van binnen is het goed vertoeven. Het kleine stuurtje en het bekende iCockpit is ook heel erg Peugeot eigen en went binnen no-time. Sterker nog, ik vond het stuur in mijn BMW zo onwijs groot nadat ik de 508 had ingeleverd dat ik bijna het idee had elk moment op de moeten voor mijn vaarbewijs ;). Werkt meer dan prima dus. Ook het infotainment systeem vraagt geen hogere wiskunde. Koppelen van je telefoon gebeurt binnen no time en zoals het hoort is de 508 ook voorzien van Apple CarPlay. De Focal speakers zorgen voor een kraakhelder en goed diep geluid en zijn echt een heerlijke optie op deze decadente diesel.

Wel vind ik de positionering van het draadloos laden vakje niet optimaal. Het zit een beetje weggemoffeld en mijn iPhone ligt er ook niet altijd even goed in. Natuurlijk is het goed dat je niet in de verleiding komt om even je smartphone bij de hand te houden tijdens het rijden, maar met een blik op het overige PSA-gamma weet ik dat dit net iets praktischer had gekund.

Decadent dieselen

De 508 komt met meer dan genoeg keus tussen de motorinhoud en variant, maar op de planning staat de 508 Sports Engineered. Een hybride sporty 508 met maar liefst 400 pk. What’s not to love? Mijn hebberigheid wordt zo groot van auto’s met zulke specificaties.


In de tussentijd heb ik dus de grootste diesel powerhouse uitvoerig mogen testen en ik moet zeggen: hij stelt absoluut niet teleur. De automaat kende ik al uit o.a. de DS7 en rijdt echt lekker soepel door. Qua vermogen kom je met de 2.0 ook niet te kort, vooral in vergelijking met de 1.5 diesel. Want die is voor het fraaie net een slag te slaperig. Verder is het rijgedrag absoluut niet dweilerig, je zou denken dat het misschien zo aan kan voelen met een grote sedan, maar niets is minder waar. Comfortabel, maar strak op de weg. Een goede combinatie in dit segment.

Franse verwachting

Mijn Franse verwachtingen heeft de Peugeot 508 zeker na weten te leven. Na de eerste kennismaking (een korte blik zijn kant op ;)) in Monaco vond ik hem ”al wat”, maar na het testen van de 508 kan ik dat beamen. Peugeot doet met de nieuwe 508 qua looks zeker niet onder voor het premium segment, maar ook qua rij-beleving weten de Fransen goed waar men blij van wordt. Nee, het is geen sportmonster of snelheidsduivel. Daarvoor moeten we nog even wachten op het meest sportieve broertje uit de 508-familie. Het is vooral statig, maar niet te patserig. Hij is aanwezig, maar staat niet overal te schreeuwen dat hij er is. Ik vind hem vooral heel fijn. Zowel om lang naar te loeren als om mee te rijden. Goed gedaan, Peugeot!

De prijzen van de 508 beginnen bij € 39.070,00.

No Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.