Gereden: BMW 330E

april 22, 2016

Plug it in and turn it on!

Een weekend op pad met man, baby en BMW 330e. Dat klinkt voor mij als muziek in de oren. Ik nam de proef op de som en ging en route naar Centerparcs. In gezelschap van mijn schoonvader, schoonzus, zwager en neefje. Niet allemaal in de auto natuurlijk ;). Wel in het huisje, lekker burgerlijk. Op zoek naar laadpalen en al muisstil het park door.

PicMonkey Collage

De vernieuwde 3-serie sedan is een heerlijke auto. Een prachtige luxe zakelijke auto die ook prima dient voor het gezin. Wij hebben zelf een 5-serie (M5) dus ik was even ”bang” dat het qua ruimte krap zou worden. Niets is minder waar, met een beetje puzzelen paste alles in de auto. Tsja met zo’n baby neem je nou eenmaal veel mee (heeel veel).

Zo’n 3-serie kennen we onderhand wel, dus wat is er zo bijzonder aan deze? Nou dit is een plug-in hybride. Jup, deze petrolhead was in de weer met kabels en op zoek naar oplaadpalen. Verrassend leuk kan ik je vertellen.

De 330e is bij uitstek een interessante auto voor de zakelijk rijder. Hij heeft namelijk maar 15% bijtelling en je rijdt ook nog eens flink zuinig door elektrisch rond te karren. Gemiddeld reed ik 1:13, als ik de elektromotor meer zijn best liet doen was dit rond de 1:18.

Wat specs: de elektromotor levert 88 PK en in combinatie met de 4 cilinder Twin-Turbo beschikt de 330e over 252 PK. Niet mis. Je rijdt het Nederlandse klootjesvolk eruit maar bent toch milieubewust (en portemonnee bewust) bezig. I like. De 330e rijdt echt als een BMW, heerlijk soepel en ook al wissel je van modus; hij blijft comfortabel. De 330e is voorzien van een 8 traps automaat. Voor het sportievere karakter van de auto kan je er ook voor kiezen om zelf te ‘schakelen’ met de flippers aan het stuur. Qua uiterlijk is er niet veel anders, ja je ziet een laadklepje zitten en je kofferbak ruimte is door de elektromotor wat kleiner dan bij een normale 330i. Hier hebben wij geen last van gehad, alles kon mee zonder dat Michel met zijn knieën in zijn nek zat. Verder is het een 3-serie zoals alle anderen.

Kat in het kinderwagen bakkie. Joolz proof.

Tijd om op vakantie te gaan! Het was wel even wennen om de auto te starten en niks te horen. Ik heb wel eens moeten checken of ‘ie nou echt aan stond.. blond :).

Volledig elektrisch raak je niet in Eindhoven terecht dus zette ik de 330e in ”AUTO eDrive”, een rij modus waarin de auto de elektromotor in combinatie met de benzinemotor optimaal benut. De auto maakt zo efficiënt mogelijk gebruik van beide motoren en stemt af op jouw rijgedrag wanneer je elektrisch rijdt of op benzine. Je kan volledig elektrisch rijden tot 80 kilometer per uur.  In ”SAVE” is de elektromotor niet van de partij, zo bespaar je elektriciteit en behoud je het aantal kilometers aan actieradius. Als het accuvolume onder de 50% is gekomen wordt hij door de auto opgeladen.  In ”MAX eDRIVE” benut je de elektromotor volledig en kan je tot en met 120 kilometer per uur volledig elektrisch rijden. Wanneer je snel uit de voeten moet komen springt hier de benzinemotor bij. Het ”bijladen” (het is niet veel, maar wel wat) van de elektromotor doet de auto ook wanneer je afremt. Verder is het een (leuke) sport om te zoeken naar een laadpaal en de auto te ”stekkeren”.  Wanneer je stilstaat bij het stoplicht schakelt de auto de motor uit, zodra je het rempedaal loslaat start de motor in een fractie van een seconde en kan je zo weer wegrijden. Hier bespaar je benzine mee.

Michel wilde wel even model staan :).

De ritjes naar het centrum van Eindhoven heb ik elke keer in ”MAX eDRIVE” gedaan. Bij het park was namelijk een laadpaal, nog zo’n pluspunt lekker vooraan parkeren, en in vrijwel elke parkeergarage zijn er wel een paar laadpalen te vinden. Nu maar hopen dat er plek is voor je om te laden. Toen wij weg gingen stond er al een opdringerige Prius te azen op ons plekje.
De elektromotor van de 330e is echt geschikt voor dit soort ritjes, de actieradius is volgens opgave namelijk 35 kilometer maar in praktijk rijd je met een volle accu zo rond de 25 kilometer. Perfect om naar een stadje dichtbij te rijden, waar je dan ook meteen weer kan laden. Bespaart je benzine en zo rijd je met een dikke glimlach het tankstation voorbij.

Een 330e, dat klinkt al wel heel erg dik.  Met het sportieve karakter van de 330e zit het ook wel snor. In de sportstand is het een hele snelle zakelijke raket. Het is dan een hele andere auto dan wanneer je elektrisch aan het rond karren bent. Zo veel agressiever, ik houd er wel van. In ‘Eco Pro’ rijd je zo zuinig mogelijk, wat je natuurlijk al doet met de elektromotor maar het kan altijd zuiniger.. beter. In ‘Sport’ komt de auto snel en goed van z’n plek en ik denk ook echt wel dat je het achterkantje kan laten schudden wanneer je haastig naar je zakelijke meeting  moet. Het pas niet echt bij het imago van de 330e, maar het kan wel.

Elk ritje dat gemaakt moest worden werd met de 330e gedaan. De auto volladen met boodschappen? Prima. Over het park rijden? Uitkijken voor de mensen die je niet horen ;). We kregen zelfs een compliment van de buurman die zijn 535D stond uit te laden. Eerst een beetje huiverig ”Is dat nou zo’n elektrisch apparaat” en daarna toch wel interesse tonen en vragen hoe dat dan allemaal werkte. De BMW rijder zal de 330e wel herkennen, voor de autoleek zal het extra lettertje niet zo veel zeggen, ondanks de diverse edrive logo’s. Pas wanneer je richting een laadpaal rijdt zal het opvallen dat het hier gaat om een plug-in hybride.

Dat laden gaat trouwens vrij makkelijk. In ons hele weekend heeft slechts één laadpaal een rood lampje gegeven en ging het laden niet. Verder was er geen vuiltje aan de lucht. Mocht je wel problemen ondervinden dan kan je bellen naar een centrale die de laadpaal op afstand kan resetten. Voor ons was het niet erg, want we kunnen met de benzinemotor nog uit de voeten. Een haperende paal wanneer je volledig elektrisch op pad bent is een minder (en ander) verhaal. Soit. Laden ging dus makkelijk, met het pasje connect je de stekker en begint de accu te laden.

De tarieven voor het laden kan je vinden bij de laadpaal, het is ook per aanbieder verschillend. Als de accu compleet leeg is laadt deze binnen 3 uur en een kwartier volledig op. Het is ook mogelijk om snel te laden met BMW 360 ° ELECTRIC . Ondanks dat ik geen drie uur en een kwartier heb gewinkeld was de 330e alsnog voldoende geladen om een stuk van 20 kilometer te rijden. Ik moet wel zeggen dat je de actieradius snel ziet dalen, maar goed dat ligt ook aan of je in de stad rond rijdt of op een N-weg.

De 330e is een veelzijdige auto die niet alleen interessant is voor de zakelijke markt maar ook voor mensen & gezinnen die zich bewust zijn van het milieu, van pit houden en het echte BMW gevoel willen ervaren mét laadkabel. De 330e kost 61.218 euro (zoals ik hem mee had). Hij begint bij 44.764 euro en heeft 15% bijtelling. Hij heeft mij in ieder geval positief verrast, en het was wel even wennen om daarna in onze rumoerige 6-in-lijn te stappen. Want die 330e… die klinkt zo:

1 Comment

  • Reply Random Favourites #5 - NIVEX - CARS BIKES LIFENIVEX – CARS BIKES LIFE mei 2, 2016 at 09:30

    […] geweest naar Centerparcs (de Kempervennen). Ik testte meteen de BMW 330 en die rijervaring kan je hier lezen. Ook kwam ik deze maand een mooie Ferrari F40 onder ogen tijdens de ‘Cars and […]

  • Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.