Gereden: BMW E21 320

maart 8, 2016

Het is feest bij BMW, ze bestaan dit jaar 100 jaar en de 3-serie bestaat inmiddels al weer 40 jaar. Vanwege deze bijzondere verjaardagen ben ik op pad gegaan met de oer 3-serie: de E21. En niet zomaar een..

e21

Op een zonnige zaterdag vertrokken Michel en ik naar Apeldoorn. Daar zit namelijk autobedrijf Auto van Eerde. Voor Michel al een bekende plek omdat hij daar zijn M5 vandaan heeft. Dit keer was het niet de bedoeling om er iets aan te schaffen, hoe wel ik head over heels verliefd werd op een E30 touring, maar om even een kleine tijdreis te maken naar de jaren 70. Ik mocht namelijk en route met de E21 320 uit 1979.

20160307061356

Mijn eigen ervaring met de 3-serie begon enkele jaren terug met twee E30’s. Nog steeds heeft de E30 een speciaal plekje in mijn hart en hoop ik op een dag toch nog zo’n oud beestje voor de deur te hebben staan. Vervolgens kwam er een E36 M3 uit 1996, welke vorig jaar is verkocht, en pronkt er natuurlijk een E46 M3 uit 2002 in ons ‘wagenpark’. Je kan dus stellen dat ik best wel wat ervaring heb opgedaan met de 3-serie reeks. Ik was dus super benieuwd naar de opa van het stel.

e21_DSC0823

De E21 wordt gezien als de allereerste 3 serie en is geproduceerd van 1975 tot 1983. De uitvoering, twee deuren, heet officieel gezien ‘coach’. De opvolger van de E21 is de E30. De E21 is enkel geleverd met benzine motoren, van 315 tot 323i. Het exemplaar waar wij mee reden is een 320 met 6 cilinders. Er is ook een 320 uitvoering met 4 cilinders. De 320/6 heeft 122 PK.  Hij brengt je binnen 10 seconden naar de 100 kilometer per uur. Niet mis, zeker niet voor die tijd! Tijd om ‘m te starten en er mee op pad te gaan.

Wanneer je de portieren open waan je jezelf meteen in de jaren 70. Ik vind het interieur geweldig, en kijk eens in wat voor staat het nog is. Het ruikt ook naar ‘oude auto’, maar dat vind ik juist heerlijk.

e21binnen

e21hout

Zelfs het houten accent past compleet bij het plaatje. Het dashboard is eenvoudig, de bediening is voor deze tijd ouderwets, maar alles ademt BMW. Ik kreeg meteen zin om een flared jeans te kopen en mee te zingen met ABBA. Wat een geweldige auto! Ik zag meteen voor me hoe een gezin hiermee naar Zuid-Frankrijk toe reed. Toentertijd was de E21 een hele verschijning (en nu al helemaal) en met een 6 cilinder was je echt dé man. Vooral omdat de typering in de grill stond. De chrome accenten op de E21 vind ik werkelijk prachtig.

ee21

Ik moet zeggen dat ‘ie gewoon heel goed mee kwam met het overige verkeer, niet zo gek met meer PK dan de gemiddelde huisvrouwen auto. Het was wel even wennen in de smalle straatjes zo zonder stuurbekrachtiging! Maar met de E21 onder je kont ben je een echte blikvanger, dat komt natuurlijk ook wel door dat dit exemplaar in mint conditie is. Dan kijkt niemand naar dat je al ploeterend een bochtje probeert te maken..

Tsja ik kan een stuk schrijven over de wegligging (prima), het gasrespons (even wennen) en hoe koddig te stoelen meeveren (ENG in het begin haha). Zo’n klassieker koop je echter niet zomaar. Ik vond het een hele beleving om met de E21 op pad te gaan. Hij is heel eigen en karakteristiek. Mocht je ooit de kans hebben om in een E21 te rijden, doe het.

e211

Het is mooi om te zien hoe BMW zijn modellen ontwikkelde in de jaren 70, en hoe luxe en goed afgewerkt het allemaal is. BMW staat voor kwaliteit en dat zie je zeker terug. Al 100 jaar trouwens want 0p 7 maart bestond dit mooie merk al een hele eeuw.

Auto van Eerde, bedankt voor deze unieke ervaring! Ik ben een groot BMW liefhebster en het was dan ook voor zo’n petrolhead like moi een hele leuke dag :). Samen met mijn mede BMW liefhebber natuurlijk, ik heb deze rij ervaring niet in mijn eentje gedaan ;).

20160307061355

No Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.