Gereden: Citroën C4 Cactus

oktober 13, 2016

De C4 Cactus is een beetje zoals dat bekende drankje: een beetje vreemd, maar wel lekker. Het is echt een kwestie van ‘hate it or love it’. Ik mocht de C4 Cactus rijden en was op veel fronten verrast door deze eigenzinnige bolide.

_dsc2453

Lees snel verder voor de complete review.

Ik ben echt opgegroeid met het Citroën -virus. Mijn vader is een liefhebber by heart en Citroën  is écht zijn merk. Ik ken niemand die zo gepassioneerd over Citroën kan vertellen als hij. Het liefst had hij gehad dat al zijn kinderen Citroen bleven rijden, maar helaas viel ik voor de BMW’s en is mijn broer overgestapt op Toyota. Toen ik vertelde dat ik voor NIVEX de Cactus mag rijden was (en is) mijn vader dan ook zo trots als een pauw :).

De C4 Cactus heeft wat stof doen opwaaien tijdens zijn introductie in 2014. En dat is ook niet zo gek, want hij heeft gewoon een karikastiek uiterlijk. Dit komt voornamelijk door de Airbumps, die zijn niet te missen. De Airbumps zijn robuust, maar geven je ook weer een soort artistieke vrijheid met het samenstellen van je eigen Cactus. Je kan de kleur van de Airbumps namelijk zelf uitkiezen. De Airbumps beschermen de auto tegen de bekende schades die je oploopt wanneer je in een drukke stad parkeert of ergens waar veel mensen met hun winkelwagens dicht langs de auto lopen (een van mijn nachtmerries trouwens..). Volgens Citroën zelf kunnen de Airbumps zelfs tegen UFO’s, maar die ben ik helaas niet tegen gekomen ;).

_dsc2429

De C4 Cactus is praktisch opgesteld en dit zie je terug in veel kenmerken. Zo is het dashboard volledig digitaal en zijn de functies zoals airconditioning, je radio, navigatie en veel meer te bedienen via het touchscreen display. Er zijn maar weinig fysieke knoppen voor een auto in de klasse waarin de C4 Cactus zich bevindt is dit vrij uniek. Ik vind het daarnaast wel erg mooi, hij oogt érg clean van binnen. Of het heel erg handig is? Dat is een beetje 50/50. Het is natuurlijk ideaal om alles in één te hebben, maar toen ik de Cactus reed was het zo’n 32 graden. Om dan meerdere handelingen te verrichten om de airconditioning aan te zetten en de temperatuur te regelen, tsja ik vond het zelf ietwat omslachtig. Het is natuurlijk een handeling van niks, maar toch had ik voor de airco juist wél een fysieke knop willen zien. De C4 Cactus waar ik mee reed was ook uitgerust met stoelverwarming, ik hoef inmiddels niet meer uit te leggen dat ik een onwijze stoelverwarming fan ben :). De stoelverwarming zet je aan (of uit) via een wieltje welke naast de stoel is gepositioneerd. Ik moet dus eerlijk zeggen dat ik dit wieltje pas na een dag of twee was tegengekomen.

_dsc2439

_dsc2448

De zit in de C4 Cactus is comfortabel, de stoelen lijken inderdaad als een soort sofa. Je kan de C4 Cactus dus een beetje zien als een rijdende woonkamer, het is gewoon een échte Citroen dus je kan er vanuit gaan dat comfort hoog in het vaandel staat. De stoelen zou ik zelf niet kiezen met PU leer, dit omdat het tijdens de warme dagen wel héél warm werd. Van binnen is de Cactus ruim opgezet, het kinderstoeltje van Jasmin paste met gemak echter twijfel ik wel hoe ruim het zou zijn met bijvoorbeeld twee kinderstoeltjes achterin. Voor een gezin met twee jonge kinderen is het daarentegen wel een prima auto. Vooral in de kofferbak was er meer dan voldoende ruimte. Voorin zit je met twee volwassenen meer dan prima. Ondanks dat de C4 Cactus maar 1 meter 48 hoog is merk je dit niet tijdens het rijden. Hij ziet er van buiten compacter uit dan dat ‘ie werkelijk is. Zoals ik al zei is er van binnen echt nagedacht over het ontwerp en de functionaliteit. Zo is de airbag bij het dashboardkastje (welke in sommige auto’s echt een kastJE is) weggehaald en zit deze nu in het dak. Ik weet niet of het door de positionering door de airbag komt, maar de zonneklep van de passagier heeft geen spiegeltje.  Gelukkig is het dashboardkastje een heuse kast én is hij zelfs voorzien van een antislipmatje. Toch handig als je als passagier even je telefoon kwijt moet. Ik heb het uitvoerig getest en nope, hij glipte er niet van af.

_dsc2441

De C4 Cactus heeft een ‘fixed’ (dus vast) glazen dak. Deze is niet voorzien van een zonnerollo, maar heeft wel een zonwerende functie. Ondanks dat Citroen zo’n 6 kilo op de Cactus bespaart met deze beslissing was mijn Cactus tijdens de warme nazomer omgetoverd tot een Franse sauna. Het zou prettig zijn als een zonnerollo wellicht toch een optie zou kunnen zijn. Nou hebben we in Nederland niet veel warme (en vooral zulke warme) dagen, ik kreeg alleen direct dé beproeving ;). Ach, ik smelt niet zo snel dus heb het gelukkig overleefd.

_dsc2450

Qua wegligging is de C4 Cactus echt een voortreffelijke auto, hij stuurt ook ontzettend licht maar ligt niet zenuwachtig op de weg. Daarnaast was ik verbaasd over de kleine draaicirkel. Dit in combinatie met het lichte sturen maakt van de C4 Cactus een fijne ruime stadsauto. Perfect voor de hipsters onder ons die op de Kaap een drankje willen doen in de Fenix Hallen.

_dsc2425

Ondanks dat de C4 Cactus de naam ‘C4’ mag dragen is de Cactus gebouwd op het onderstel van de C3. Ik reed met 99 PK sterke 1.6 diesel. En ondanks dat de Cactus geen toerenteller heeft mis je die totaal niet (zeker niet met een diesel). De schakelindicator is adequaat en helpt je goed op weg. Als je ook gewoon op je gehoor en gevoel vertrouwt is er niks aan de hand. Ik kon mezelf ook goed wegwijs maken met een Opel Corsa A zonder toerenteller, dus dit was appeltje eitje.

_dsc2431

Citroën heeft zich echt met de C4 Cactus zich echt gefocust op de automobilist. Ik vind dat ze dit prima hebben gedaan! Je krijgt veel auto, voorzien van de hedendaagse gemakken, voor een nette prijs. Over smaak valt niet te twisten, ik ken in ieder geval genoeg mensen (hoi zus ;)) die een Cactus maar al te graag in bezit willen hebben.

De C4 Cactus SHINE uitvoering (met 1.6 BlueHDi) kost zo’n 22.540 euro. De Cactus begint bij 16.690 euro.

 

No Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.