Gereden: Ford Focus RS

november 8, 2016

Bestaat liefde op het eerste gezicht? Is het mogelijk om in één keer head over heels voor iets of iemand te vallen? Na het rijden met de vernieuwde Focus RS kan ik volmondig JA zeggen op deze vraag. Ja ik wil… een Focus RS!

Tijdens onze vakantie naar de Nürburgring (2015) stond er al een Focus RS goed vermomd (of nou ja, je kon snel zien dat het hoogstwaarschijnlijk de nieuwe RS was) op het vakantiepark. We hebben hem zelfs zien –en horen- rijden! Hij had direct mijn interesse gewekt. Ik ben een lucky lady want ik heb hem zelf mogen ervaren. Benieuwd? Lees dan snel verder.

30856728065_a3d6786fb2_c

 


Je kan hem niet missen, de nieuwe Focus RS. Niet alleen door zijn prachtige looks, maar ook door de heerlijke kleur waarin de bolide is gepresenteerd: Nitrous Blue. Je zou bijna vragen welke highlighter Ford heeft gebruikt bij de RS, want hij schittert onwijs. Dat is hoogstwaarschijnlijk iets waar een vrouw dan weer op let ;). Ach, kan je in ieder geval matchen bij je auto.

30740336742_edb09a7585_c

 

De Focus is een hot hatch een bewijst daarmee toch vrij veelzijdig te zijn. Jasmin mee? Geen probleem! Kinderwagen achterin? Fluitje van een cent. Hop, naar de Nürburgring ermee. Maar voor nu is het eerst tijd om achter het stuur te kruipen.

On y va!

Wanneer je plaats neemt achter het stuur valt direct de héérlijke zit van de prachtige Recaro stoelen op. Naast een lust voor het oog zitten ze ook nog eens comfortabel genoeg om een lange rit naar Zuid-Frankrijk met gemak vol te kunnen houden én zit je er goed genoeg in om een rondje circuit te kunnen knallen. Dat is nou precies waar ik als petrolhead blij van word. Helaas is de stoelverwarming wel uitgebleven, maar kan je in de winter gelukkig wel je handen verwarmen aan het stuurwiel. Ook lekker.

_dsc2302

De knoppenwinkel is simpel te noemen en ook het dashboard is gewoontjes. Niks mis mee, want het gaat in deze auto eigenlijk gewoon om het vermogen en de hoge fun factor. Wel had ik minder plastic en meer luxe verwacht. De vanaf prijs is toch 50.000 euro, en dat is niet mis.

_dsc2295

Zoals gewend zit er ook in de Focus RS een multimedia touchscreen, ideaal! De Focus RS biedt je de mogelijkheid om hem in diverse rij-modi te zetten (normal, sport, track, drift). Via de knop op een hendel aan het stuur pas je de stijfheid van de vering aan. Zo kan je dus op de ‘normale’ stand rijden met een ultra stug onderstel of zet je ‘m met het grootste gemak ook weer uit.

_dsc2316

Fast, Focus

Onder de motorkap huist er een 2.3 viercilinder met twin-scroll turbo welke een lekkere 350 pk en 440 Nm koppel levert. Zodra je de RS start brult het geluid je tegemoet, heerlijk. Zoals bekend is de Focus RS vierwiel aangedreven en Ford heeft deze stap gezet om het onderstuur te elimineren. Eerlijk is eerlijk, het rijdt gewoon voortreffelijk. Kijk, driften doe je met een RDW. Simpel als dat, maar de Focus RS bewijst met de drift mode toch te solliciteren voor prima ballerina. Let wel, je hebt een gróót terrein nodig. Dus niet random ergens doen, anders krijgen we Mustang taferelen ;).

_dsc2332

_dsc2379

Wat direct opvalt is hoe lekker de RS rijdt. Wel erg stug, maar ik vind het zelf totaal niet erg om elke hobbel en bobbel te voelen. Je voelt echt dat de RS aan het wegdek plakt en dit maakt hem een uitstekend stuurmaatje. Zoals je weet houd ik wel van een potje soca dansen en ik heb het gevoel dat de RS en ik wat dat betreft compleet op één lijn zitten. Hij is ontzettend wendbaar en stuurt lekker direct.

_dsc2344

Elke keer als ik een tunneltje tegen kwam moest ik even down shiften om de RS even door de toeren te jagen en te genieten van het heerlijke geluid. In de sportstand klinkt de RS nog rauwer en tovert hij een nog grotere glimlach op mijn gezicht.

 

Mag ik hem hebben?

De Focus RS is een auto voor de autoliefhebber die van puur autorijden houdt. En nee daar bedoel ik niet een koekblik mee die je van A naar B brengt. Nee, ik bedoel een bolide die er voor zorgt dat je hart een sprongetje maakt, die gewoon wíl gaan en geen restricties heeft. Ik bedoel; het is een AWD met een driftmodus! Hij ligt stugger op de weg dan menig kart en staat te trappelen tot hij eens een keer de Ring over mag. Toen de dag aanbrak dat ik de RS weer moest inleveren kreeg ik écht een beetje weerstand om naar Amsterdam toe te moeten. Niet omdat ik als ras Rotterdamse een hekel heb aan de stad of zo. Nee, het ging mij erom dat ik afscheid moest nemen van mijn ‘five night stand’.

_dsc2342

Hoe test je of een auto baby-proof is? Nou, gewoon zo. Inladen die hap! 

Ik heb elke dag met vlinders in mijn buik rondgereden. Dit is nou echt een perfecte auto voor ons. Genoeg vermogen, ruim opgezet, toch van alle gemakken voorzien en zeg nou zelf.. die looks zijn toch om over te dagdromen? Gelukkig ben ik niet alleen in mijn enthousiasme, ook Michel was overtuigd na een kennismaking met de RS. Dus wellicht staat er over een jaar of twee een Ford voor de deur naast de M3.

 

_dsc2288

No Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.