Gereden: i3.

juni 26, 2015

In het gamma der elektrische auto’s is er een ding kenmerkend: het uiterlijk. Een van de weinig ‘gerespecteerde’ stoere elektrische bolides is Tesla’s pronkstuk; de Model S. En eerlijk, ik ben daar compleet mee eens. Ik zou zo de E36 M3 inruilen voor een P85D. BMW doet natuurlijk ook mee, de i8 wint steeds meer harten en is een echte nekkenbreker. Maar hoe zit het met zijn ietwat ondergewaardeerde broertje? Als ik de pure BMW liefhebbers moet geloven: weg er mee. Nou gaat het tijdperk van ‘niets zo fijn als een zes-in-lijn’ mij ook aan het hart, maar ik was onwijs benieuwd naar de i3. Na een rondje in een Tesla model S en een i8 wist ik wel zeker dat (volledig) elektrisch rijden helemaal niet tegenvalt.

IMG_5274

De i3 is qua formaat een beetje een vreemde eend in de bijt, tel daarbij zijn opvallende uiterlijk bij op en je hebt toch een behoorlijke blikvanger onder je kont.  Hij is een stuk forser dan mijn moeder d’r C1,maar de kofferbak is slechts een half keer zo groot. De achterportieren kunnen enkel open als de voordeuren ook open staan, en ik wist niet direct hoe ik achterin zou kunnen belanden. Enfin, een snelle sceptische blik op de i3 is gelegd. Bij het instappen komt alles wat ‘eco’ ademt je meteen tegemoet, ook binnen in is de auto niet bepaald saai te noemen.

IMG_5272

De zithouding in de stoelen is prima, het design is bijzonder opvallend, en het bedienen van de automaat aan het stuur is een kwestie van wennen. Op een of andere manier doet de doorlopende ruimte tussen beide stoelen me denken aan het dashboard van een Opel Corsa A?

De zithouding in de stoelen is prima, het design is bijzonder opvallend, en het bedienen van de automaat aan het stuur is een kwestie van wennen. Op een of andere manier doet de doorlopende ruimte tussen beide stoelen me denken aan de inrichting van een Opel Corsa A. De houten afwerking is vast onwijs milieubewust, maar ik vind het ook nog eens erg mooi staan. De auto doet licht aan. De grote voorruit i.c.m. het panorama dak zorgt voor veel lichtinval. Niet geheel onbelangrijk, je hebt niet het gevoel dat je in een viskom zit. Is er veel opbergruimte? Nee. 

Hier passen prima nog twee mensen, een beetje krap. Maar prima te doen, er is meer ruimte dan in een C1 of UP.

Hier passen prima nog twee mensen, een beetje krap. Maar prima te doen, er is ongeveer even veel ruimte in een C1 of UP. Persoonlijk vind ik de stoelen van een i3 vele malen beter zitten.

De accu’s van de i3 zitten in de vloer verwerkt, wat je eigenlijk achterin dus meer ruimte zou moeten geven. Dit is alleen niet echt het geval. Met de i3 en het complete gezin naar Zuid-Frankrijk zit er dus niet in. En dan heb ik het niet alleen over de actie radius van 120 KM. Voor ongeveer 4000 euro koop je een range extender erbij, welke je bijna 300KM verder moet brengen. De range extender is een 2-cilinder 650CC blok met 34 PK. Het 9 liter motortje ligt voorin de auto. Gelukkig kan je ook met BMW Connected Drive in een mum van tijd op de navi alle laadpalen in de buurt zien, mocht je onderweg een kleine stekkerpauze willen houden. Natuurlijk is het voor de accu’s wel zo prettig om hem volledig op te laden.

IMG_5267

 

De i3 bestaat uit een body on frame constructie, door het materiaal (carbon) wordt de koets veel lichter en is zo het gewicht van de i3 naar een mooie 1195 KG gebracht. Voor een elektrische auto een goede prestatie.

IMG_5260

Starten doe je via de hendel bij het stuur. Een beetje wennen dus.

De 125 KW in de i3 brengt je binnen 7,2 seconden van 0 naar 100. Het optrekken is heerlijk, je vliegt zo van je plek af. Ook op de snelweg kan de i3 goed meekomen met het overige verkeer. De vaart zit er met elke snelheid goed in.  De topsnelheid van de i3 ligt rond de 150 km/u. Maar na een kort stukje snelweg is duidelijk dat hoge snelheiden rijden met een i3 niet helemaal je van het is. Het schommelt een beetje, de kleine bandjes (die onder een scooter niet gek zouden staan) zorgen niet voor een perfecte wegligging en omdat de auto compleet stil is word je na een tijdje ook wel krankjorum van het windgeruis. De i3 leent zich perfect in de stad, want daar is het namelijk wel heerlijk om compleet geruisloos een beetje rond te tuffen. Geen zorgen maken over de draaikolk in je tank wanneer je weer eens voor het stoplicht staat en met gemak in elke parkeerplek je BMW gooien.

They see me rollin' they don't hear me. Op het display is alles af te lezen qua verbruik over de auto. Ik ben zelf alleen gefocust op de snelheid en de actie radius. Voor zenuwpezen dus geen goed plan om hier constant naar te kijken.

They see me rollin’ they don’t hear me.
Op het display is alles af te lezen qua verbruik over de auto. Ik ben zelf alleen gefocust op de snelheid en de actie radius. Voor zenuwpezen dus geen goed plan om hier constant naar te kijken.

De i3 remt zichzelf af, zodat de accu’s ook weer opladen en je niet al te veel verbruikt, maar vreemd is het in het begin wel. Erg lekker de bochten door jakkeren gaat ook niet echt omdat je voor je gevoel alweer bijna stilstaat op het moment dat je wil insturen. Op de snelweg had ik er beduidend minder last van dan tijdens een stukje rijden over een N weg.  Het benadrukt wel dat de i3 een echte stadsauto is, je hoeft namelijk zelf bijna niet meer te remmen. Zo wordt autorijden wel heel simpel. Het is denk ik een kwestie van wennen, maar voor echte doorrijders kan het vervelend worden. Althans, zo ervaarde ik het na een tijdje. Natuurlijk is het veel fijner als je je rijstijl er op aan past, maar ik ben een echte BMW rijdster he ;). Voor het leukere speelplezier zou ik tijdens het bestellen van een i3 nog even over een F82 M4 nadenken, gewoon.. voor erbij.

Toen ik dit plaatje naar mijn BMW vrienden stuurde kreeg ik de vraag of het een i8 was. Nope, maar zo zie je maar dat de BWM i lijn toch in het achterhoofd zit. Het neusje van de i3 vind ik een van de mooiste features.

Toen ik dit plaatje naar mijn BMW vrienden stuurde kreeg ik de vraag of het een i8 was. Nope, maar zo zie je maar dat de BWM i lijn toch in het achterhoofd zit. Het neusje van de i3 vind ik een van de mooiste features.

Al met al is de i3 me zeker niet tegengevallen. Het is echt een onwijs leuk stadsautootje, waar je zeker met gemak ook wel meerdere personen  mee kan vervoeren. Hij is onwijs wendbaar, heeft een kleine draaicirkel en over het verbruik in een stad hoef je je geen zorgen te maken. Een echte lange afstandsridder is het niet, op de snelweg is het een prima auto maar niet uitmuntend op hogere snelheden. De i3 ademt BMW; luxe, comfort en style. Dat maakt de i3 het prijskaartje van 35.000 meer dan waard.

IMG_5262– Madelaine

 

No Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.