Gereden: Kia Optima Sportswagon GT

februari 8, 2017

Kia presenteert u met gepaste trots: de anonieme powerstation

Eerder in 2016 kwam Kia met een nieuwe telg in de Optima familie, hoewel.. erg groot was deze niet gezien de Optima er alleen in sedan uitvoering was. Met de introductie van de Optima Sportswagon werd er dus draagvlak gecreëerd voor de klant die wel ruimte wil maar niet per se de hoogte op zoekt (in de vorm van de Sportage).

IMG_0979

Ik mocht de nieuwe Optima SW testen, en niet zo maar een! Ik stapte in de heuse GT versie met 245 PK. Benieuwd?

Snel een beetje!

IMG_0936r

Het was een aangename kennismaking op een koude januari dag. Wat mij meteen opviel was dat de Optima SW GT niet een bescheiden automobile is. Door het herkenbare Kia design en de stoere GT features springt de Optima SW GT direct in het oog.  Zelf claimt Kia dat de Optima SW een lifestyle-combi is, en de SW met andere woorden dus kleiner is dan een volwaardige station. Desondanks dit statement heb ik zelf de Optima SW wel als een flinke dame ervaren. De bagageruimte is met zijn 522 liter niet klein te noemen. Dat is alleen maar positief want hier mee deed de GT optimaal dienst als prima gezinsauto. Ik heb het wel eens krapper gehad ;).

IMG_0926

IMG_0975

Onder de motorkap huist er een 2.0 liter vier-cilinder welke, met turbo, zo’n 245 PK en 353 Nm koppel levert. Niet mis! Zeker niet wanneer je merkt hoe soepel en fijntjes de 7-traps DCT (automaat) overschakelt. Op lage snelheden is er geen sprake van horten en storen, pas wanneer je de Optima flink op zijn staart trapt merk je dat deze station aardig wat in huis heeft en reageert de DCT bak redelijk vlot. Het zelf flipperen blijft natuurlijk het leukst, al helemaal wanneer je de auto op de sportiefste rij-modi zet. Je voelt dat het stuur direct wordt, dat het gas feller reageert, heerlijk.

IMG_0962

IMG_0953

IMG_0958

IMG_0928

Is dit een AMG of?

Uit de speakers klinkt een gemaakt, bijna te vergelijken met een Mercedes AMG, brulletje. Dit zorgt voor een bijzondere gezichtsuitdrukking bij de eerste paar meters, maar al snel went het. Je kan het geluid overigens ook uit zetten, maar ik vond dat het de algehele beleving wel heel leuk maakte. Van buiten klinkt het overigens een stuk liever, toch is er wel wat hoorbaar. Daar houd ik wel van. Hij oogt daarnaast vrij degelijk, des te leuker dat het wel goed vooruit komt en toch nog heel wat beleving met zich mee brengt. Zelf zou ik het niet heel snel als ‘Ring tool’ gebruiken ;). Maar een ding is zeker, je arriveert vlotter op je familieweekend dan menig station bestuurder.

Al met al is en blijft het gewoon een prachtige statige auto, waarmee je redelijk anoniem snel van A naar B kunt tuffen. De Kia Optima SW GT is voorzien van zo veel luxe. Tegenwoordig kunnen we vrijwel allemaal niet meer zonder stoelverwarming, een goed werkend infotainment systeem en nog meer dingen die het autorijden net wat aangenamer maken. Bij Kia werkt dit allemaal meer dan goed. Er is geen overdaad aan knopjes, het touchscreen werkt snel en het menu is duidelijk, de telefoon wordt direct herkend en ook de kwaliteit van de muziek is in de auto prima te noemen. Ik kon gerust het volume op standje ‘huisfeest’ zetten en nog kwam alle muziek goed tot zijn recht, dit komt natuurlijk door het Harman/Kardon geluidssysteem.

IMG_0976

Ook qua veiligheid zit de Optima SW GT vol snufjes, zoals een intelligente remassistentie en lane departure warning. Ook herkent de Optima SW direct wanneer er iemand in de dode hoek zit, wel zo handig met zo’n sportswagon. Het enige hinderlijke vond ik het ietwat te harde piepje welke door de auto heen galmt zodra je ergens iets te dichtbij bij bent. Verder werkte alle systemen prima, wat ik wel jammer vond was de kwaliteit van de camera’s.. Ik had er persoonlijk iets meer helderheid in gewild, van ”boven af” was het zicht al helemaal jammer te noemen. Gelukkig was het inparkeren een eitje, ook zonder camera’s.

IMG_0921

De dagen met de Kia Optima SW GT bevielen meer dan goed. Al helemaal met een dreumes is het heerlijk om zo veel ruimte te hebben. Jasmin had achterin zeer veel ruimte en de buggy gooide ik met gemak in de auto. De achterklep ging met een druk op de knop open en dicht, heel handig wanneer je met je handen vol staat. Het zijn de kleine dingen waarmee een auto je kan ontzorgen.

Naast een flinke kont heeft de Optima SW GT ook een flink prijskaartje, daar krijg je dan wel een hoop comfort, luxe en power voor terug. De Optima SW GT is beschikbaar vanaf € 54.495,-

Drive safe,

Madelaine.

No Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.