Op pad met Usain Volt: Tesla Model S P90D

augustus 19, 2016

Het slimste jongetje van de klas; dat is deze Tesla Model S P90D. Ik haalde deze heerlijke bolide op bij Tesla in Amsterdam en mocht er een paar dagen van genieten. In m’n luie stoel reed ik terug naar huis, nouja ik? Híj reed mij terug naar huis ;). Alles over de Tesla Model S P90D en zijn hoge IQ lees je na de klik!

_DSC1945

Wie kent ‘m niet? De hyperintelligente Model S, sinds 2012 beheerst Tesla de elektrische autobranche met deze topper. Ik heb al eerder kennis gemaakt met de Model S tijdens de fabriekstour bij Tesla, nu was het tijd om hem zelf eens aan de tand te voelen.

Usain Volt, hallo daar!

De Tesla Model S is een prachtige auto om te zien, althans dat is mijn persoonlijke mening. De Model S welke ik mee had is voorzien van een facelift, en eerlijk ik vind ‘m erg goed geslaagd. Het neusje oogt een stuk frisser en galanter dan voorheen. Sowieso vind ik Tesla’s er altijd wel fraai uit zien, ze stralen een bepaalde klasse uit zonder te veel aandacht te vragen. De Tesla Model S is bij uitstek een perfecte auto om zakelijk te rijden maar ook om het gezin van A naar B mee te krijgen. Er past meer dan voldoende in en het is een fijne bijkomstigheid dat je zowel voorin kofferruimte hebt als achterin. Dat komt natuurlijk omdat het accupakket onder de auto is geplaatst en er geen verbrandingsmotor in de Tesla zit. Ook kan de achterbank plat, een tripje naar Ikea wordt een makkie met de Model S

_DSC1948

De P90D is het vlaggenschip van Tesla, niet alleen qua luxe en comfort maar ook qua veiligheid, technologie en vooral qua snelheid. De P90D heeft 90 khW en een extra elektromotor (voorin) welke in combinatie met de motor achterin zorgt voor 700(!) pk. Voor = 259Pk, achter = 503. Bij de Tesla’s met twee motoren is er standaard vierwielaandrijving geleverd, dat is ook wel nodig met al dat vermogen. De Model S P90D is de eerste vierdeurs sedan welke binnen 3 (JA DRIE) seconden van nul naar 100 kilometer per uur gaat en dat is snel, heel erg snel. Je wordt écht in je stoel gedrukt, als passagier voel je dit nog meer. Ik vond het waanzinnig, alsof je in een hele snelle dichte achtbaan op wielen zit. Ik ben groot fan van de Ludicrous-mode.

*Mijn cameraman filmde inderdaad verkeerd. En ik was enthousiast maar we gingen 148 ;).

FastNot

De P90D brengt je zo’n 414 kilometer ver, met een volle accu natuurlijk, wanneer je de bolide op zijn sportiefst in stelt is loopt het verbruik wat harder op. Via je dashboard en het grote multifunctionele display kan je goed je statistieken in de gaten houden, zo weet je wanneer je het minste aan kwH verbruikt en hoe zuinig mogelijk je kunt rijden. Handig! Want waarom zou je dit niet controleren terwijl je in een normale auto ook altijd naar je verbruik kijkt :)? Ik heb in de tijd dat ik de Model S P90D best sportief gereden, dus na een dagje touren moest hij wel alweer aan de lader voor ons huis. Geen probleem! Waar ik wél een probleem mee had was FastNed. Tijdens het maken van de foto’s reden wij langs Knorrestein (Zoetermeer), hier is een FastNed punt. Ideaal zou je denken want binnen 45 minuten heb jij je Tesla weer tot 250 KM opgeladen. Langs een eigen Supercharger punt van Tesla ben ik namelijk niet gereden, deze punten zijn nog efficiënter en laden nóg sneller. Maar goed, FastNed deed heel veel dingen behalve wat hij moest doen; laden. Met de app was het een dr-a-ma, zowel Michel als ik kregen ‘m niet aan de praat. Op een of andere manier bleef de app foutmeldingen geven, niet zo fijn als je daar staat met weinig range. Laten we hopen dat het bij anderen wel goed gaat :).

_DSC1935

Geeky, baby.

De Tesla Model S wordt soms gekscheren een iPad op wielen genoemd, omdat vrijwel alle functies van de auto te bedienen zijn vanaf het 17” scherm. Het is even wennen om nagenoeg geen fysieke knoppen te hebben, afgezien van wat hendels aan het stuur, maar ik moet zeggen dat ik het heel fijn vond werken. Het scherm reageert snel, de menu’s zijn overzichtelijk en werken prettig, daarnaast vind ik het er ook nog eens super fancy uit zien. En ja inmiddels weet je wel dat ik al-tijd met stoelverwarming aan rijder zijn uitzonderingen), ik vond het dan ook geniaal dat je bij de Tesla via het scherm de stoelverwarming achterin kan bedienen (zogenoemde winterinstellingen, nooit meer een koude kont). Tsja, je weet dat wanneer je een Tesla rijdt je bedolven wordt onder fijne foefjes en prettige luxe. De Tesla Model S zit bomvol opties, wat ik zelf ook heel leuk vond is dat je via het stuur (een wieltje zit er op het stuur) o.a het zonnedak kunt bedienen. In onze M135i bedien ik met zo’n soortgelijk wieltje de muziek, en omdat ik toch altijd moet wennen aan een ‘nieuwe’ auto heb ik ongeveer 20 keer het dak geopend en dichtgedaan, dat was niet echt de bedoeling ha.

Het verlengstuk van de Tesla ligt in je hand, namelijk je smartphone. Met de app van Tesla kan je makkelijk zien op hoeveel % de accu nog is, je kan de auto laten toeteren, voorrijden (summon), op slot doen, weer open doen etcetera. Hoe high tec wil je het hebben?

Naast dat de P90D ontzettend snel is, slim is, soepel rijdt, een mooi uiterlijk vertoon heeft is er een ding waar hij echt in uitblinkt: autonoom rijden. Zoals ik al zei reed de Model S mij naar huis met de AutoPilot, ik heb dit al mogen proberen tijdens de kennismaking in de fabriek echter was het heel gaaf om dit in mijn uppie uit te mogen proberen. Omdat de Tesla bol zit van de sensoren en slimmigheid  weet hij precies wie er voor en naast je rijdt. Ook herkent hij het verschil tussen fietsers, voetgangers, motorrijders, vrachtwagens en normale auto’s. Hij baseert daarmee ook meteen zijn snelheid op het gedrag van je voorganger. AutoPilot bestaat uit vier onderdelen: de camera, GPS, sensoren en een radar.  Deze meten gezamenlijk zo’n 5 meter rondom de auto, zo krijgt de auto goed door wat er allemaal om je heen gebeurt. Wanneer je in AutoPilot rijdt lijkt het een beetje alsof je op ‘rails’ rijdt, ik denk dat ik het zo het beste kan verwoorden. De auto ligt echt op de weg en houdt zijn baan aan. Het is niet zo dat je met je handen in je zakken kunt gaan zitten, de Tesla vindt het wel zo fijn als je laat weten dat je er nog bent. Met een tik op de richtingwijzer kan hij ook nog eens van baan wisselen. Je doorbreekt de AutoPilot door te sturen, je moet dan ook echt een soort weerstand door. Het is niet het autorijden zoals je gewend bent, echter denk ik wel dat autonoom rijden de toekomst heeft. Ik vond het leuk (en vooral heel bizar) om te ervaren, maar liever houd ik zelf de controle over de auto. Gelukkig laat de Model S dit ook gewoon toe. Het is echt een heerlijke rijdersauto! Wat trouwens ook erg leuk is is dat wanneer je de hendel van de cruisecontrol iets vaker door tikt dan nodig (2x voor autonoom rijden, 1x voor cruise control) je een soort Mario Kart achtig beeld in je ”tellers” krijgt. Het geluid (fenomenaal trouwens, dat geluid) kan je tot standje 11 zetten. Het zijn de kleine dingen die de Model S zo leuk maken.

_DSC1950

De Model S P90D is een multifunctionele luxueuze sedan. Groot genoeg om met de kinderen achterin door Europa te crossen (de slimme navigatie calculeert meteen in wanneer je moet laden!), zeker Joolz-proof, decadent genoeg voor de zakelijke rijder en vooral een hypermoderne en vooruitstrevende bolide. Tel daarbij op dat het ook echt een plaatje is en je hebt me, head over heels. Wat mij opviel was dat hij ook heerlijk rook, want naast de geur van appeltaart doet de geur van ‘nieuwe auto’ het ook erg goed bij mij. Tesla’s hebben een hele eigen en opvallende geur, het klinkt misschien een beetje gek hoor maar ik vind het wel het benoemen waard.

_DSC1951

Een zwarte, alstublieft.

Aan al dit moois hangt natuurlijk ook een prijskaartje. De Tesla Model S P90D (met vleugel op de kont, Ludicrous optie, premium upgrade pakket, AutoPilot, geweldig geluidssysteem en het SubZero weerpakket) kost bij elkaar zo’n 149.000 euro. Als ik het geld had dan kocht ik er direct een. Jep, de Tesla Model S P90D heeft mij op elk gebied verrast.

 

2 Comments

  • Reply autoverzekering goedkoop augustus 25, 2016 at 11:52

    Ik ben absoluut een gigantisch grote fan van Tesla, niet alleen hoe deze auto er van buiten uitziet. Elegant, sportief, rustig, netjes, zakelijk, familie en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik hou ook van hoe de auto er van binnen uitziet. Mijn favoriet is echt het 17″ touchscreen, ik vind dit zo verschrikkelijk gaaf. Wat een super leuk artikel heb echt met plezier zitten lezen.

  • Reply Ewoud augustus 19, 2016 at 18:08

    Leuk stukje. Je bent erg enthousiast over de Tesla, zelfs zo dat je er een zo kopen als je het geld had. Dat zegt wel wat. Ik vind het ook een fraaie auto hoor, wel moet ik nog even wennen aan de nieuwe neus. En oh ja, leuk gevonden dat Usain Volt haha 😀

  • Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.