Mijn goede voornemens (en waarom dit niet stom is)

januari 10, 2018

Hoera, het is het nieuwe jaar. Al een tijdje trouwens. Doet er niet toe, alsnog vind ik het een mooie inleiding voor deze blogpost. Zodra er een nieuw jaar aanbreekt zijn er twee soorten mensen: de mensen die goede voornemens hebben (hoi) en de mensen die goede voornemens achterlijk vinden. Want je kan net zo goed op 16 september met iets beginnen en dat hoeft niet allemaal op 1 januari.

26156393_695538270635134_7320619130074169344_n

 

Natuurlijk zit hier een kern van waarheid in, want als je iets wil beginnen dan kan dat natuurlijk op elke willekeurige dag en daar heb je he-le-maal geen nieuw jaar voor nodig. Toch heb ik dit jaar gekozen om die 1 januari wel magisch te omcirkelen in mijn Passion Planner (ik klink nu echt als een instagram meisje) en ben ik begonnen met een andere mindset.

Een andere mindset?

Ik heb nergens een knopje gevonden van mijn oude mindset hoor, het is niet iets wat je uit kan schakelen. Wel waar je jezelf in kan trainen. Door allerlei heftige gebeurtenissen had ik ineens een dingetje met ‘emotie eten’. Onderstaand gifje is een beetje hoe ik dacht. En ik wéét dat ik ook wél een gezonde mindset kan hebben op het gebied met eten. Alleen toen Theresa ziek was en vervolgens overleed dacht ik troost te kunnen zoeken in het eten van comfort food of het doen van een taartje. Er was even geen balans. Ik viel vier kilo af door de stress en kwam er weer zes aan door het rare eten. Ik was er klaar mee.

tumblr_m22eocSYLE1rn95k2o2_500
tumblr_m22eocSYLE1rn95k2o1_500

Als je mijn instagram stories volgt weet je misschien wel een beetje dat ik soms in de sportschool te vinden ben. Om precies te zijn train ik nu drie keer per week waarvan één keer caribbean jam (dancehall dansen). Een paar jaar geleden ben ik door mijn toenmalige vriend begonnen met krachttraining thuis. Ik vond het altijd leuk om bij zijn bokslessen te kijken, maar wilde zelf iets anders gaan doen. Het leren over voeding (mede dankzij hem) vond ik reuze interessant en het zien veranderen van je lichaam door sporten is gewoon gaaf én het motiveert ontzettend. Word ik nu zo’n irritante fitgirl? Nee, ik vind quinoa niet te nassen en zonder balans, dus een cheatday of meer een ’treatday’, is er ook geen klap aan. Er is niemand die mij een stuk red velvet gaat ontzeggen ;). Eén appel maakt je niet gezond, één stuk taart maakt je niet ongezond. Balans is echt key.

Zelfliefde betekent ook goed voor jezelf zorgen. En nu ik in ieder geval mijn kijk op het hele emotie eten heb veranderd en weer sport heb ik écht weer vertrouwen in mijzelf hervonden. Je lijf en je geest staan in connectie met elkaar en zodra je goed voor je lijf zorgt zal er zeker ook wel wat verheldering in je hoofd komen.

Het leven bestaat niet uit booty gains.

Ook wil ik groeien als persoon. Meer mensen om mij heen die energie geven in plaats van kosten, vaker ‘nee’ leren en durven zeggen, doen wat mij écht leuk lijkt en dat soort dingen. Ik ben momenteel nog bezig in ‘The Subtle Art of Not Giving a Fuck’ en dit boek geeft mij echt mooie inzichten. Op de planning staan nog ‘Fuck the quarterlife crisis’ en ‘ De moed van imperfectie’. Ik denk niet dat een boek je leven compleet kan veranderen (dat is heel persoonlijk natuurlijk), maar ik denk wel dat je door verdieping meer inzichten kan krijgen en je zo meer over jezelf en het leven kan leren. Zelfliefde klinkt voor sommige mensen een beetje suffig, maar het is zo ontzettend belangrijk om van jezelf te leren houden. Ik ben al aardig op weg, maar heb nog veel te leren.

Het lijkt misschien haaks te staan op het hele trainen, maar ook wil ik me meer bezig houden met body positivity. Van jezelf houden als persoon is dus ook van jezelf houden fysiek gezien. Ik kan me over 829 dingen druk maken qua mijn lichaam, maar het doet het en het werkt. Ik ben tot dusver gezond, ben mijn lichaam sterker aan het maken en geef het wat het nodig heeft. Als ik kijk naar Theresa en hoe snel het leven voorbij kan zijn denk ik: is het nou echt nodig me druk te maken over die striae op mijn buik of waarom ik het ene shirt wel in maat 38 koop en de andere in maat 40? Nee. Dus focus ik mezelf nu op dingen die mij kunnen helpen, versterken of die ik gewoon intens leuk vind.

927d618e1c5cad75d4074eec3cd9d45e

Het hele sporten is voor mij een uitlaatklep, een manier om mezelf mentaal en fysiek gezien gezond te krijgen. Ik wil blijer zijn met wat ik zie, en dat is voor mij een kwestie van sporten én mentale groei. Ik zal niet binnen zes weken compleet strak zijn, misschien word ik dat wel nooit (heb toch wel ergens ooit een kind gehad) en het is de kunst om dit dan ook te kunnen accepteren. ”Losing weight doesn’t cure a negative body image” en zo is het maar net.

Trouwens, heel veel mensen zien of denken bij het woord zelfliefde meteen aan iets negaties. ”Oh zij houdt echt van zichzelf” of ”zij vindt zichzelf echt leuk he met al die selfie”. Let me tell you something. Je hebt je hele leven te doen met jezelf. Het is dan wel zo prettig als je jezelf ergens nog wel leuk vindt. Wel zo handig.

Selfcare is the best care

Soms is selfcare sporten, soms is selfcare een pizza eten, soms is selfcare de hele dag in een lelijke Pusheen legging rondlopen, soms is selfcare motorrijden, soms is selfcare een fotoshoot met jezelf houden en jezelf verwonderen over hoe debiel je kan doen. Selfcare is hoe dan ook goed voor je. En met lief voor jezelf zijn is echt helemaal niks mis.

Dit is dus mijn goede voornemen, en niet eentje waarbij ik iets echt kan peilen. Want wanneer vind ik mezelf nou ‘af’? Ik ga niet dit verhaal in met het idee van ”pas bij maat 36 ben ik weer gelukkig” want zo werkt het niet. En dat het niet echt te peilen is is prima. Ik zal ook geen ‘afvalupdates’ plaatsen of sportupdates. Het enige wat ik soms wel eens wil delen is vast en zeker wat via instagram of misschien ergens kort in een random kletspost.

Dus.. ik heb er zin in, sterker nog ik ben er al mee bezig en ik ben benieuwd wat voor moois mij dit allemaal gaat brengen! En ja, er komt echt weer een autopost aan. Pinky promise.

 

 

2 Comments

  • Reply Lenneke januari 10, 2018 at 19:30

    Trots op je.

  • Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.