Happy 28! Over seks en taart van de Hema.

april 18, 2020

Hee, hallo, het is 18 april en dat betekent dat ik jarig ben. Vandaag ben ik 28 geworden. Closer to thirty it is.

Als klein meisje was ik al verzot op jarig zijn. Het op mogen blijven tot 00:00 en dan helemaal bedolven worden onder verjaardagswensen, in de ochtend vol zenuwen naar beneden lopen om in de woonkamer jaren achter elkaar een fiets (goed verstopt onder een laken) te spotten – of een ander cadeau naar wens- om vervolgens mijn dag in te luiden met een ontbijt bestaande uit taart van de Hema. Blijkbaar verslond ik veel fietsen, want in mijn geheugen kreeg ik keer op keer een tweewieler. 

B01255C2-EC41-47B7-8D40-928141CE78DC

Deze foto heeft niks met mijn verjaardag te maken. lol.

De Hema-taart heeft plaats gemaakt voor een red velvet exemplaar van de Piece of Cake  – met panterprint-, ik heb mezelf semi een tweewieler cadeau gedaan in de vorm van een 899 Panigale, en het opblijven tot 00:00? Dat doen we nog steeds, als ik niet in slaap ben gevallen tijdens het lezen van Reddit. Inclusief alle kriebels en zenuwen van het jarig zijn trouwens. Zo blijven we jong van geest, want dat ouder worden is ook wel een dingetje. Straks moet ik écht volwassen zijn ;)!

IMG_0814

Vorig jaar hoopte ik op minder wispelturigheid (Madelaine van 2019, wat bedoelde je nou?), meer stabiliteit (check), zelfliefde (dubbel check), heerlijke motorritjes (been there, more to come), Nürburgring shenanigans (de Clio heeft zijn vuurdoop gehad) en liefde (bingo)! Ook voor komend jaar heb ik wat te wensen en te dromen en natuurlijk deel ik weer wijsheden met je die ik afgelopen jaar heb opgedaan. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet 28 nieuwe wijsheden uit mijn mouw kan schudden, maar ik doe m’n best.

 1. Het switchen van baan was een van de beste keuzes die ik vorig jaar heb gemaakt. Het was ergens eind mei dat ik ineens ging nadenken over wat ik nou werkelijk wilde doen met ‘me lefe’. Het werken binnen de IT was wel leuk, maar ik merkte dat ik echt geen salestijger ben en ook niet warm werd van targets, leads en meer van dat soort vakjargon. Toen ik op zoek ging naar een eventuele nieuwe opleiding kwam ik Sociaal Financiële Dienstverlening tegen. Lang verhaal kort: ik werd enthousiast, schreef me in, zei mijn baan op en ging als een malle solliciteren, kreeg een nieuwe baan (love it) en begon met mijn studie. Beste. Keus. Ooit.
 2. Ontvolg accounts op social media waardoor je je niet beter gaat voelen of waardoor je het gevoel krijgt juist beter te moeten zijn. Ik wil op mijn feed alleen maar dingen zien waardoor ik me goed ga voelen, geïnspireerd raak of iets van leer (zoals dingen over spiritualiteit).
 3. Het meer verdiepen in astrologie heeft me echt heel veel bijgebracht. Mega interessant hoe je meer over jezelf kan leren door bijvoorbeeld een geboortehoroscoop en je verdiepen in je sun, moon and rising sign. Ik ben een Ram pur sang -hello Aries-, maar die verdieping laat me meer zien dan alleen de horoscoop in de Elle. Podcasts over astrologie kan ik trouwens ook aanraden, bijvoorbeeld die van Josie Boog.
 4. Het maken van een eigen podcast is daarnaast trouwens ook heel leuk! Ik wil het wel vaker doen, maar moet net even wat meer inspiratie vinden. Of zijn we inmiddels allemaal podcast moe?
 5. Aantal voertuigen erbij in één jaar? Een E30, de 848 ingeruild voor een 1098 SF en vervolgens die SF weer verkocht voor een 899 Panigale. Vind het nog redelijk netjes, al zeg ik het zelf. Ps: de E30 komt binnenkort ook te koop en stiekem denk ik na over de opvolger van de Clio. Misschien toch een Phase 4 RS? (Madelaine die 29 wordt in 2021: zorg hier eens voor ;)).AE9458B7-9FCE-4CDB-8C44-6A7FA8418CD1
 6. Doe je lenzen niet verkeerd om in. Koppijn for days en uiteindelijk wordt het een soort ”balletje balletje” met je ogen, want -0,25 verschil tussen beide zorgt voor verwarring in lenzenland.
 7. Ben nog steeds groot voorstander om niet met je vingers op of in plekken te komen als je net tijgerbalsem hebt gebruikt.
 8. Dit jaar heb ik maar weer eens geleerd dat mijn onhandigheid een soort Unique Selling Point is van wie ik ben. Je Chanel parfum laten kelderen door je vriend zijn badkamer? Why not! Van een stoepje afdonderen, tegen een lantarenpaal aanwandelen? Rookie stuff ;).
 9. ”Tsja, druk druk druk!” – Ik vind het nog steeds niet stoer om te zeggen dat ik het druk heb. Het lijkt erop alsof je alleen succesvol (wat dat ook moge zijn) bent als je ook kan vertellen hoe DRUK je alleen maar bent. Nou moet ik zeggen dat ik soms mijn agenda ook iets te snel vol stouw, maar ik heb dit jaar wel echt geleerd hoe ik tijd vrij moet maken (komt echt door die studie) en hoe ik ook niet 48 uur in 24 wil proppen.
 10. Ook heb ik heel erg geleerd dat het helemaal oké is als je je to-do list niet afkrijgt. Dat heb ik op mijn werk echt los moeten laten, dat alles in één dag af moeten krijgen, dat sommige dingen nog even langer blijven liggen en dat het echt gaat om prioriteiten stellen. Goed genoeg is ook goed. Inmiddels ben ik er aan gewend, maar het was wel een dingetje. Bij mijn vorige baan handelde ik iets af en dan kwam het ook niet snel meer terug, bij mijn nieuwe baan is het wel alle hands aan deck, door buffelen en gáán.
 11. Afgelopen jaar stond zeker weten ook weer in het teken van persoonlijke groei. Ik verslind boeken, ga met gemak weer in therapie als ik merk dat ik het nodig heb en vind het onwijs enerverend om te blijven leren over mezelf (en het toe te passen). Ik ben echt zo’n ander persoon geworden in afgelopen twee jaar. Natuurlijk door ervaring, door leren, door groeien, maar ook door wilskracht. EMDR is pittig, maar so worth it.4CF060C0-0F35-40BA-8768-549B88894B9CContextloos zwoel.
 12. Het vervangen van je it-pieces in je kledingkast (ik bedoel broeken en andere dingen, niet die clown) is echt aan te raden. Ik koop mijn veelbedragen broeken tegenwoordig alleen van Levi’s, doe vrij weinig impuls aankopen meer bij een Primark of H&M en wil echt alleen maar happy worden van wat er in mijn kast hangt. Dat het grotendeels nog steeds zwart is, soit :P.
 13. Met nat haar slapen moet niemand doen. I stan this one.
 14. Vertrouw op je intuïtie, het klinkt nog steeds zo zweverig, maar het heeft me al zoveel goeds gebracht. Zoals mijn keus voor de studie of een huurcontract niet aanvaarden (in januari dit jaar, true story)..gewoon omdat dingen of wél goed voelen of helemaal niet. Ik probeer echt meer op mezelf  te vertrouwen.
 15. Dankbaarheid uitspreken en tonen aan je vrienden, open zijn naar mensen over je gevoelens (of als je deze niet hebt), zeggen dat je van iemand houdt.. Het brengt je echt meer liefde en krijgt openheid ervoor terug.
 16. Grenzen aangeven is en blijft ook key. Ik merk dat ik er steeds beter in word. Het hoeft niet per se een slecht iets te zijn, grenzen aangeven is juist een goed iets. Want het houdt je meer bij jezelf en je hoeft niet de verwachtingen/verantwoordelijkheid van anderen altijd maar te dragen. Da’s helemaal niet jouw taak ook.
 17. Praat erover, doe het (as long as it is nice), lees erover, luister erover (podcasts, zoals Damn Honey) en leer ervan: seks. Oh en heb er vooral geen vooroordeel over, taboes zijn stom ;).
 18. Vergeet helemaal te vermelden dat je er ook foute grappen over moet kunnen maken. Ik leeeeef ervoor.
 19. Ik kopieer en plak deze even zonder schaamte: Sinds vorig jaar ben ik bewust minder vlees gaan eten en meer vega(n). Het zit hem al in de kleinere dingen, bijvoorbeeld mijn lunch op werk 90% van de tijd aanpassen naar vegetarisch. Vooral nu er veel ontwikkelingen zijn op het gebied van vega(n) eten en de drempel lager wordt door dat bepaalde producten makkelijk te verkrijgen zijn in supermarkten. Vegan Ben and Jerry’s, vegan Magnums, heerlijke kaasschnitzels, vegan American Filet enzovoort. Heb trek. (ook in 2020 nog steeds gaande en heb nu weer honger..)
 20. Ga daar waar liefde is.
 21. Ook (bijna) drie jaar na het verliezen van je beste vriendin blijft het echt een dingetje. Rouw is zo vaag, komt in vlagen en het ene moment is het super behapbaar en het andere moment verdrink je bijna in je tranen. Dat het een plekje krijgt is inderdaad zo, maar er blijven momenten en dagen waarop het gewoon nog steeds fucking kut is. Dat is dan maar even zo, ik laat het toe, ervaar het en laat het weer los.4396E87D-B785-477D-B16F-15573076B652
 22. Ah de tattoo’s! Vorig jaar kwamen er drie bij, dit jaar staat de teller vooralsnog op één. Ik kan niet wachten tot de crisis is gaan liggen en ik weer een plaatje erbij kan laten zetten. Of naar de kapper kan. Of heel hautain ergens een koffie van 5 euro kan drinken terwijl ik naar mijn Pani kijk. Oké, we dwalen af.
 23. Ook in dit levensjaar ben ik weer te vaak van een Swiss ball afgerold, heb ik een kettlebell op mijn knieschijf laten landen en ben ik met gewichten en all er vandoor gegaan in de Basic Fit.  Maar oh man hoe lekker vind ik sporten! Ik word helemaal gelukkig van het breken van PR’s en het smijten met gewichten. Ben ook duizend trots op hoe mijn lijf er op reageert en het feit dat ik goed in mijn vel zit (letterlijk).
 24. Hallo open deur: doe dingen waar je energie van krijgt en je gelukkig maken. Dat kan al iets heel simpels zijn (ik vind het heerlijk om me anderhalf uur lang op te maken, easy) of iets groters (koop een 899 Panigale).
 25. Het leven heeft geen vaste vorm waarin alles maar gegoten moet worden. Ik vond het vroeger vreselijk als ik al dacht aan dat ik niet al was afgestudeerd op mijn 23e, niet was getrouwd op mijn 25e en dat dingen in mijn leven ”maar gebeurde” waar ik geen controle over had. Maar it is what it is. Je hoeft niet op je 30e in een Vinex woning te zitten met twee kinderen, een man en een labrador (en Volvo), ook al voelt het soms wel zo alsof die druk er is.
 26. Je hebt maar één lichaam, dus take good care of it. Ik ben afgelopen weken wel met mijn neus op de feiten gedrukt: op en af ziek, niet helemaal vol energie, sneller slechtere dingen eten (want ik sport dus het ‘mag’) (slechte manier van nadenken over eten trouwens). Dus ik ga beter letten op wat ik in mijn mond stop (hehehe), hoe ik denk over mezelf, en ben weer begonnen met vitamines en B12 bijspuiten (HEHEHEH, sorry). Ik denk dat we nu allemaal wel in de corona tijden beter nadenken over onze gezondheid.
 27. Ik zei het al: ik vond er vroeger heel wat van dat het leven Me OverKwam En iK NiKs Kon Doen. Soms krijg je niet wat je wil en that’s it. Ook kan je in elke situatie wel iets doen, het een wellicht effectiever en actiever dan het andere. Maar er is nooit een situatie waarin je zelf geen keus hebt. Soms is iets accepteren het enige, maar het is wel iets waarvoor je kan kiezen – en macht over hebt.
 28. Na al die zware kost moet de 28e tip wel wat luchtiger zijn: twerk in je woonkamer alsof niemand staat te kijken (zelfs niet je moeder die je vervolgens belt om te zeggen dat ze je ziet dansen in de woonkamer en of alles wel goed gaat, waargebeurd verhaal), kroel met je kat (als je die hebt), kies voor de liefde, geef liefde, maak seksgrappen, heb lief, heb (goede) seks, drink goede wijn, lees een (zelfhulp)boek terwijl je van alles uit je handen laat vallen (of jezelf) en eet geen taart van de Hema.XO
  Madelaine

2 Comments

 • Reply Denny Verdoold april 21, 2020 at 12:27

  Heel erg herkenbaar zijn sommige punten en soms ook inspirerend.
  Mooi hoe je het onder woorden brengt met een vleugje zelfspot.

  Ga zo door, geniet van elke dag, zet doelen en breng jezelf verder in het leven.
  Good luck!

 • Reply William van Haaften april 18, 2020 at 03:20

  Allereerst gefeliciteerd en fijn om te lezen dat je open bent over je EMDR dat doet me veel. Verder leuke en mooie wijsheid en levenslessen. Zal er zeker een paar gebruiken. Op naar de 29 👍🏻👍🏻

 • Geef een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.