Het leukste pakje voor onder de boom: de S1000RR.

december 5, 2019

Je hebt sexy en sexy. Laat de S1000RR nou allebei zijn. De S1000RR? Die ene motor die je van de zomer reed. Jazeker. Juist nu het motorweer er een beetje opzit en wij motorrijders een beetje zielig naar buiten turen is het des te leuker om warm te worden van meer dan 200 pk op twee wielen. Tegen het einde van de zomer ruilde ik mijn Italiaan in voor een Duitse hunk met lef.

Facetune_02-08-2019-07-53-40.jpeg

Valentijnsdag 2019. Ik was hotel de botel verliefd. Niet alleen op mijn date van toen, nee, ik mocht ook bij de onthulling zijn van de nieuwe BMW S1000RR. Kan je verliefdheid ineens flat out verdeeld worden tussen een man een motor?  Ja. De S1000RR wist me namelijk meteen te veroveren: wauw. Misschien wel meer dan.. Sorry, ik dwaal af.

De S1000RR is voor mij geen onbekende. Drie stuks passeerden hier de revue. Niet dat ze zo snel verveelde, hoor. Want eentje is na vier weken uit logeren gegaan met iemand en nooit meer terug gekomen ;). Fijne avonturen zijn er beleefd met de BMW’s. Zelfs een roadtrip naar Duitsland en een korte pitstop bij de Nürburgring staat in het geheugen gegrift. Des te leuker was het om de allernieuwste telg bij BMW op te halen, eventjes terug naar hoe het vroeger was.

Facetune_05-08-2019-18-55-20.jpeg

Heruitgevonden.

Ja, dat dacht ik. Maar niets is meer zoals het was. BMW gooide het design compleet op de schop. Hij kijkt niet eens meer scheel! Ook het dashboard was aan vervanging toe en is omgetoverd tot half (heel!) multimedia systeem. Je kan zelfs je telefoon koppelen! Supermooi, maar wel een beetje veel van het goede. Gelukkig hoef je niet per se gebruik te maken van alle menu’s en kan ik zeker begrijpen dat het voor de racerij juist wel handig is. Want naast het verkrijgen van veel info over bijvoorbeeld je rondes op het circuit, kan je -wederom- bij de S1000RR genoeg aanpassen om die rondetijden te finetunen. Demping, DCT, ABS, … en als je het echt allemaal wil klaarspelen dan kan je met het M-pakket -ja, nu ook voor motorfietsen- de held van de buurt uithangen. Bij het design is het dus niet gestopt, ook het motorblok is door ontwikkeld en biedt verbeterde prestaties ten opzichte van het vorige model. Nee, dit is niet slechts een vernieuwde versie van de S1000RR, het is gewoon echt een compleet opnieuw uitgevonden motorfiets.

IMG_1968.jpeg

 

DSC_6354

DSC_6380

”Het optioneel verkrijgbare M pakket maakt jouw RR tot de ultieme racemachine. Hiermee wordt het gewicht nog eens verminderd met 3,5 kg tot 193,5 kg. Behalve de kleurstelling Light white uni/Racing blue metallic/Racing red uni, de M carbon velgen, de M lichtgewicht accu, de M buddyseat, de M rijhoogteverstelling en de M swingarmafstelling krijg je tevens de rijmodi Pro met configureerbare rijmodi RACE Pro 1-3 en elektronische assistentiesystemen, zoals bijvoorbeeld DTC +/-Shift, ABS settings, motormapping, wheelie control, slide control en nog veel meer.” Je kan het zo gek niet bedenken, maar BMW heeft het allemaal in huis gehaald.. op twee wielen.

En nog veel meer

Vooral  ”en nog veel meer” maakt de BMW S1000RR zo’n begeerlijke motor. Want naast dat het echt een snelheidsduivel is kan je in de normale rijmodi ook heerlijke rustigere – kuch – motorritjes maken. Hoewel rustig natuurlijk relatief is. Want met 207 pk en maximaal 14600 toeren onder je kont kan dat bijna niet. Door de SchiftCam-technologie van BMW is er op vrijwel elk moment voldoende koppel beschikbaar om mee afgevuurd te worden. Daar is hij denk ik ook helemaal niet voor gemaakt. Met een superbike die bestaat uit superlatieven is het juist uitdagend om, samen met de quick shifter, de grenzen een beetje op te gaan zoeken. Nog geen enkele keer heb ik met een motor gereden die zoveel souplesse en bruutheid in zich had. Ja, die Ducati V4S is natuurlijk een motor om heet van te worden, maar vraagt om getemd te worden – elke seconde van de rit. De S1000RR kent ergens het woord ‘rustig’ nog. (Waar ik dat zelf soms ook niet ken hoor, hehe). Tot dat je er geen zin meer in hebt, dan knal je de rij-modi om naar RACE en stap je op een ongekend begeerlijk stuk speelgoed voor volwassenen. Werkelijk elke rit met de S1000RR is genieten. Van tourritje tot woon-werk verkeer. Maar vooral de ‘oke, nog even één rondje’ ritten waarbij de S1000RR uitnodigt tot het verder ontdekken van.. vooral je eigen kunnen. Want die van hem geloven we wel, deze motor nodigt je ook uit om vooral die van jezelf (en je rijbewijs) op te zoeken. Wat mij betreft mag BMW het credo ‘Freude Am Fahren’ ook dubbel en dwars meenemen naar de afdeling motorfietsen. Mijn hemel, wat was dit een heerlijke motor om mee op pad te gaan. Zo verfijnd, maar ook zo intens.

DSC_6560.jpg

DSC_6649.jpg

DSC_6573

Naast al dit brute geweld is de nieuwe S1000RR ook gewoon een hele mooie motor geworden. Waar bij het vorige model niet iedereen even gek was het van design valt er dit maal over smaak wél te twisten. De nieuwe S1000RR is sexy met de hoofdletter S. Daarnaast is hij ook gewoon ontzettend begeerlijk en heeft hij een hoog ‘hebben’  gehalte. Daar heeft BMW Motorrad wel een dik prijskaartje aan gehangen. Vanaf € 22.450 is de S1000RR jouw nieuwe favoriete speelmaatje.

 

No Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.