Hotter dan hot(hatch): de Hyundai i30N

november 27, 2017

Mijn associaties met het merk Hyundai waren nooit heel warm, ik moest eigenlijk altijd denken aan een Santa Fé en dat mijn moeder dat een ideale auto leek. Verder had ik eigenlijk geen mening, tot ze met de i30N aankwamen. That tickled my fancy.

IMG_4064

 

Wil je weten hoe kietelbaar de i30N is? Lees dan snel verder.

OH MY GOD BECKY…

Men neme een i30, gooien hem een paar rondes de Nürburgring op, finetunen hem, gooien er dikke bumpers op, knallen er 19” velgen onder en de i30N is geboren. Nou zó simpel zullen ze het bij Hyundai vast niet hebben gehad. De i30N, waarbij de N staat voor het performance gedeelte van Hyundai en staat voor de thuishaven Namyang (Zuid-Korea), is het eerste high performance model uit de Hyundai N-lijn. En bij Hyundai weten ze wel wat ze moeten doen. Je snapt natuurlijk wel dat ze me hadden toen ik zag staan dat deze auto is doorontwikkeld op de Nürburgring. I’m a simple girl..

IMG_4096

 

I see heated seats, I press ‘LIKE’

Ik reed met de N2 Performance, de crème de la crème uit het N nest van de i30. Met 275 pk op de voorwielen welke worden geperst uit de 2.0 liter vier cilinder (met turbo) en toch een flinke bijna 380 Nm koppel. Leuke cijfers, nog leuker om mee op pad te gaan.

Wat als eerste opvalt, naast het fraaie uiterlijk, is dat de i30N bommetje vol zit. Dat komt natuurlijk omdat ik ook wel de aller compleetste van het stel mee heb, maar alsnog props voor Hyundai. Waar ik ook echt heel erg blij van word is dat er en stuurwielverwarming op zit én stoelverwarming. Onderhand weet je wel hoe belangrijk dat voor mij is, dus ook hierbij zou ik Hyundai zéker weten naar rechts swipen! Tijd om dit bommetje eens tot leven te wekken..

IMG_4100 kopiëren

THIS THING GOES SKRA, PAPAPA!

IMG_4118-2 kopiëren

In de ‘normale’ rij modi hoor je al dat deze bolide aardig wat geluid wil maken, maar in de N stand (welke je via het ‘vlaggetje’ op het stuurwiel aanslingert) wordt het écht leuk. Sterker nog, je wil bijna niet eens meer normaal rondrijden. Het geplof en geroffel vliegt je om de oren, en ik kan je vertellen dat dit in een parkeergarage nog tien keer.. wat zeg ik wel dertig keer dikker en toffer klinkt. Daarnaast geeft de i30N in deze rijmodi (welke is aan te passen in een custom profiel) ook tussengas, nóg meer redenen om hem eens flink de toerenteller in te janken. Via de lampjes in het midden van de tellers krijg je meteen feedback van de i30N.. van ”te hoog toerental voor versnelling’ tot een soort aanmoedingslampjes. Al na de eerste meters met deze bolide wist ik: hier moet ik a.s.a.p. de Nürburgring mee op. Al is het omdat hij ZO ontzettend lekker schakelt en rijdt. Souplesse alom. Minpunt? Zodra je te dicht op je voorganger zit vindt de i30N het nodig flink te gaan piepen. Super handig zo’n veiligheidssysteem, maar als BMW rijdster (wink) niet even prettig. Vooral tijdens stukjes waarbij je semi file rijdt.

 

Tijdens de Nederlandse introductie was ik wat dichter bij huis, namelijk op het Circuit van Zolder. Een super leuke manier, en vooral een gepaste manier, van kennismaken met dit blauwe pret raketje. Helaas kan ik niet alle beelden meer importeren, maar bij dezen toch een kleine introductie op beeld.

Moving on!

Na een eerste goede ervaring was het dus tijd om de i30N een heel weekend aan de tand te voelen, helaas zonder circuit bezoek ;). Desalniettemin een leuke periode om te kijken waarom Hyundai zo ontzettend trots is op deze Golf GTi killer. Daarnaast ook nog eens dé tegenhanger van de tester die ik hiervoor had (maar waarvan de ervaring later online komt) de 308 GTI.

IMG_4110

IMG_4086

Alles klopt! Zo ook de geweldige stoelen, hoe overzichtelijk alles is en hoe simpel doch doeltreffend het werkt.

 

IMG_4101

Recaro proof!

Alles in de i30N werkt goed. Dat wil zeggen: het rijdt leuk, doch ook nog normaal, in N/Sport modi lekker stijf en een directheid waar je U tegen zegt, alle infotainment doet het, hij voelt echt niet te plastic of goedkoop, je hebt ruimte achterin dus het is ook een prima auto voor een klein gezin, achterin bevindt zich tevens een anti roll bar (wat er ook tof uit ziet trouwens) en het is gewoon een unieke auto. Zo veel mensen die zich afvroegen wát het precies was en als je dan vertelde dat het een Hyundai was er eerst een wenkbrauw omhoog ging en daarna een ‘nee, echt?’ te horen was. Ja…echt!

Niet geheel onbelangrijk, heel zuinig is ‘ie niet. Maar zoals ik wel vaker zeg: koop je daar nou altijd een auto voor? In het geval van een GTi / N / M o.i.d dus niet.

Elke keer als ik met de i30N op stap was werd ik steeds weer een beetje gelukkiger. Ik denk dat dat voornamelijk is wat telt wanneer je in deze auto stapt. Ik kan je een heel technisch verhaal op gaan hangen, maar het is gewoon een auto welke echt ervaren moet worden. Kijk verder dan alleen het Hyundia logo, stap in en laat de roffels je tegemoet komen. Dan weet ik 100% zeker dat je het met mij eens bent. De Hyundai I30N is wat mij betreft hot, hotter, hotsts. En als ook de man des huizes het er mee eens is, dan is dat zéker geen bluf.

IMG_4071

Het prijskaartje van de I30N begint daarnaast ook nog eens bij 39.990 euro. En natuurlijk kan je voor dit geld een tweedehandse RS3 of wat dan ook aanschaffen. Maar geloof me, als je betoverd wilt worden race dan even naar Hyundai en laat de wereld van ‘N’ je overwinnen. De N van o.a NIVEX ;).

 

1 Comment

  • Reply .. november 29, 2017 at 12:38

    Gave auto en een leuke blog ook. Gave high heeled boots btw. Rijd je daar ook mee?

  • Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.