Ik testte de auto van het jaar..

juni 28, 2017

En het is de Peugeot 3008. Niet zomaar een leus welke hij met zich mee draagt. De Peugeot 3008 is het populairste jongetje uit de klas, heeft een kenmerkend design, verraste mij positief en ik hield er een serieuze roadtrip door Nederland mee. Klik verder voor de rij-ervaring.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Een plaatje

De nieuwe 3008 is een hele goede opvolger van het vorige model en is tevens een van de beste (en mooiste, naar mijn bescheiden mening) SUV’s van het C-segment. In 2016 kwam de 3008 op de markt en inmiddels zie je er al aardig wat van rond rijden in ons bescheiden landje.

Groots rijden, bescheiden voelen

Iets wat voor mij heel erg opviel was het feit dat ondanks dat de 3008 vrij ruim is van binnen en hij ook best imposant oogt, hij niet heel groot voelde met rijden. Iets wat ik positief vind! Vaak zijn er vrouwen welke niet op pad durven met grotere auto’s, ik durf alvast tegen jullie te zeggen dat je er met de 3008 geen last van gaat hebben. Hij voelt heel natuurlijk aan, stuurt ontzettend licht en rijdt onwijs soepel. Al tijdens het maken van de eerste meters merkte ik dat ik fan aan het worden was.

Voor de kleintjes is er achterin ook meer dan voldoende ruimte en ook de Joolz kon met groot gemak mee. Omdat de 3008 hoog is is het ook heel prettig om je kindje in en uit de auto te halen.

IMG_2168

_MG_2211

Klein doch fijn

Onder de motorkap huist een 1.2 driecilinder handgeschakelde 6-bak welke goed is voor 130 PK en 230 Nm koppel. Ondanks deze bescheiden motorisering rijdt de 3008 echt voortreffelijk licht. Daarnaast is deze motor echt perfect om ook flink mee door te rijden (sorry CJIB) en kom je met gemak mee met het overige verkeer op de snelweg. Ik heb wel eens ervaren dat een kleinere motor niet altijd een goede keus was, maar in dit geval rijdt het echt heel prettig. Omdat ‘ie vrij veel koppel heeft kom je goed vooruit en beschik je over meer dan voldoende power. Ook Michel was onder de indruk van de rijprestaties van de 3008! En hij is aardig kieskeurig, hah.

Volgens Peugeot zelf is het gemiddelde verbruik rond de 1:20, zelf haalde ik rond de 1:17. Niet verkeerd!

IMG_2184

Vertrouwd

Het prachtige design wordt ook binnen doorgevoerd. Wanneer je in de 3008 stapt voelt alles meteen goed aan. De zit in de stoelen is perfect. het kleine stuurtje en het innovative i-Cockpit voelen direct vertrouwd aan, daarnaast is de hele ambiance van binnen goed. Peugeot heeft goed zijn best gedaan en de nieuwe 3008 is echt een aanwinst voor dit merk. Hij ademt luxe en doet niet onder voor een premium merk. Dan had ik nog de uitvoering zonder panorama dak, iets waarvan ik denk dat het de auto compleet zou afmaken.

_MG_2206

Voor DJ spelen

Qua infotainment werkt alles feilloos. Het connecten via bluetooth is in een handomdraai gepiept en ook Apple Carplay werkt geweldig. Ik vind het ideaal om op het touchscreen direct een iOS homescreen te zien en hier vanuit alles te kunnen bedienen. Natuurlijk heeft de 3008 ook bediening via het stuurwiel en is er de mogelijkheid om ook fysieke knoppen te gebruiken, welke als pianotoetsen naast elkaar zijn geplaatst. Daarnaast is de kwaliteit van de speakers echt heel erg goed. Ik draai graag (en hard) mijn muziek dus dit is voor mij wel redelijk belangrijk. Ook Jasmin kon achterin goed meegenieten van mijn DJ skills.

_MG_2214

_MG_2212

Roadtrip proof

Nog even over de i-Cockpit, dat is niet zomaar iets. De gehele positionering van de bestuurder is afgesteld op dit innovatie instrumentenpaneel. Je kan kiezen uit vijf verschillende weergave mogelijkheden. Het geeft bijna een Tesla vibe (mag ik dit zeggen?) en werkt wederom soepel. De weergave mogelijkheden zijn stuk voor stuk handig en ik heb dan ook tijdens mijn ritten er flink mee gespeeld. Zo ben ik op één dag heen en weer gegaan naar: Rotterdam – Zoetermeer – Hoogeveen – Delft – Oirschot – Rotterdam. Dan is er meer dan genoeg tijd om de 3008 even goed aan de tand te voelen en te spelen met zijn features. Zelf vind ik het ideaal dat je voor een ‘navigatie’ weergave kan kiezen, vooral als je zoveel ‘en route’ bent. Ondanks dat ik zelf een groot voorstander ben van Waze, heb ik niks te klagen over de navigatie welke Peugeot hanteert.

Wat ook heel tof is is dat je de interieur ambiance kan kiezen. Dit heet bij Peugeot ‘i-Cockpit Amplify’ Je kan kiezen uit een Relax of Boost modus. Afhankelijk van de modus veranderen de tellers, schermkleuren, komt er een subtiel parfum (keus uit twee geuren) uit de verstuiver en wordt de interieurverlichting feller of zwakker. Ik vond zelf ‘Relax’ heel erg prettig, vooral de heerlijke geur welke dan verspreid wordt. Parfum in een auto? Het klinkt een beetje onwennig, maar het voegt zeker wat toe aan de rij-ervaring.

Wil je iets stoerders? Met een druk op de ‘sport’ knop wordt de 3008 feller op het gas, versterkt het motorgeluid (digitaal), en wordt het stuurgedrag scherper. Je kan inmiddels wel raden dat ik hier zéker gebruik van heb gemaakt…

_MG_2201

Close enough (letterlijk)

Het enige wat ik wél hinderlijk vond was dat de 3008 constant aangaf dat er een auto voor mij zat. Telkens wanneer er een voertuig dichterbij was dan dat de 3008 wilde kwam er een melding tevoorschijn. Vooral in files heb je zelf wel door dat je te maken hebt met een x aantal voorgangers. Op een  gegeven moment wordt zo’n melding aardig irritant en ik heb niet kunnen vinden of en hoe ik dit uit kon zetten. Natuurlijk is het super fijn dat de 3008 vol veiligheidssystemen zit en dat dit allemaal punctueel werkt, maar ik ben een BMW-rijder en zit soms iets dichter op mijn voorganger ;).

_MG_2215

SAMSUNG CAMERA PICTURES

De achteruitrijcamera vond ik ook niet ge-weldig. Ik had misschien een betere kwaliteit verwacht, dat ‘ie er op zit is reuze handig hoor. Verder kan ik geen minpunten aan de 3008 ontdekken. Ik vind de looks mooi, hij rijdt heerlijk, qua ruimte doet hij ook niet onder voor serieuze gezinsauto’s, en alles qua infotainment werkte perfect. Ik was zo gewend aan de i-Cockpit dat ik na terugbrengen van de 3008 bijna de tellers van de M3 wilde veranderen ;).

De Peugeot 3008 is er vanaf 29.384 euro, de versie waar ik mee reed zat goed in de opties en kostte 38.827 euro. Dit is dan inclusief aluminium dakrails, achteruitrijcamera, parkeersensoren, DAB+ radio en nog veel meer.

No Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.