Ik zou mezelf echt dood rijden.

juni 9, 2016

Vrienden, kennissen, mensen die ik totaal niet ken, vrijwel iedereen zegt het wel eens wanneer we het over motorrijden hebben. ”Nee, dat is echt niks voor mij hoor. Ik zou mezelf dood rijden.”

200

Sommigen scharen het onder ”zelfkennis” ik schaar het onder kortzichtigheid en lukraak een domme opmerking maken. Veel mensen denken dat wanneer ze op een motor zitten ze ineens het equivalent van Valentino Rossi zijn en die kneedown in no-time hebben gemaakt. 

Mijn eerste motorrijles was me wat, ik ging meteen de snelweg op. Oké, ik moet eerlijk zeggen dat ik al wel twee lessen had gehad bij een andere rijschool en zodoende wel wist hoe en wat met schakelen. Vroeger reed ik scooter dus ik dacht dat die snelweg ook wel appeltje eitje zou worden. Think again. Het 80 stuk bij Rotterdam voelde als een complete verkeersjungle en ik zat in gedachten om mijn moeder te roepen, zó hard voelde het om met 80 over een snelweg te rijden. Zelfs bij de eerste uitwijkoefening deed ik een schiet gebedje, en dan ga je met 50 km/u langs pionnen.. Kinderspel dus.


Prachtig koffiezetapparaat.

Veel mensen denken dat motorrijders alleen maar asociale weggebruikers zijn. We rijden altijd te hard, piepen overal door en dragen geen beschermende kleding of gaan wheeliend de A20 op en af. Het is jammer dat mensen zo’n idee bij ”ons” hebben. Daarnaast rijden we onszelf allemaal dood. Ik weet niet hoor maar telkens als ik op de motor stap beloof ik aan Michel & Jasmin dat ik terug kom. Ik rijd dus met het idee om ook gewoon weer naar huis te komen en ben alles behalve ‘levensmoe’ omdat ik op een motorfiets stap. Natuurlijk, 200 PK op 200 KG zorgt voor bizar veel vermogen. Maar ik ben altijd nog degene die bepaalt tot hoever het gas open gaat. En ondanks dat ik al 4 jaar mijn rijbewijs heb ben ik echt nog geen Valentino Rossi ;). Ik ben geen heilige die zich altijd aan de maximale snelheid houdt (ook niet in de auto) maar ben wat blij dat onze motor zo snel is dat ik binnen no time uit een benarde situatie kan komen.. die vaak wordt veroorzaakt door andere weggebruikers dan ik zelf. Ik kan soms van te voren al in schatten of iemand zijn knipperlichten gaat gebruiken, en merk echt wel wanneer iemand mij niet ziet omdat hij/zij niet in zijn spiegels kijkt.


Wat mij opvalt is het feit dat wanneer ik motor rijd ik eigenlijk 70% van de tijd bezig ben met het oplossen van andermans fouten. Ik vind het schrikbarend hoeveel mensen zitten te appen achter het stuur, zich zitten op te maken (echt gezien), niet in hun spiegels kijken, iets snel van de achterbank willen pakken terwijl ze 120 rijden, geen knipperlicht gebruiken of gewoon niet met autorijden bezig zijn. Slapende mensen die links blijven rijden met 100, auto’s die slingeren over de rijbaan, ik heb al de gekste dingen meegemaakt. Het raarste was iemand die zijn kind op schoot had. Waarom zijn wij motorrijders dan zo gevaarlijk?


Zeggen dat je jezelf dood rijdt, ik snap het niet. Een ongeluk zit in een klein hoekje, dat is een feit. Daarom draag je beschermende kleding, een helm en leer je tijdens je AVB examen hoe je uit situaties kan komen en hoe je je motor onder controle houdt.

Een goede vriend van mij is drie jaar geleden overleden, door een motorongeluk. ”Hij heeft vast te hard gereden” ”Oh was het ook zo’n snelheidsduivel?!”. Nee, hij is onwel geworden en tegen een boom gegleden, een kwestie van verkeerd terecht komen. Dat kan iedereen overkomen. Hij stapte echt niet op met het idee om zichzelf die dag eens dood te rijden.

(Sterker nog, dat doet niemand. Dus kunnen we alsjeblieft stoppen met deze uitspraak?)

*Note, blijkbaar is het nodig om te vermelden dat deze post puur een persoonlijke mening is. Geen wetenschappelijk artikel met cijfers, statistieken of ander soort publicaties. Ik heb dit stuk geschreven vanuit mijn eigen visie over deze opmerking.

 

12 Comments

 • Reply Don Scheltinga augustus 7, 2017 at 23:16

  Hoi Madeleine,
  Ik rijd 15 jaar motor en alles wat je schrijft kan ik 100 % onderbouwen. Ik denk dat je qua statistieken van 75% het oplossen van andermans fouten in het verkeer er echt niet ver naast zit. Veel veilige kilometers vrouw en kom iedere avond thuis ……

  Groetjes Don uit Hoofddorp

 • Reply Erwin augustus 7, 2017 at 16:55

  Heel herkenbaar.
  Heb nu 16 jaar (2002) mijn rijbewijs en je ziet inderdaad de gekste dingen onderweg.
  Sommige kooi-apen lijken zelfs bewust, jou, als motorrijder(ster), in de problemen te willen brengen.
  Midden op rijden bij een 60km/u weg of zelfs geen ruimte geven bij verdrijvingsvlakken (van 3 naar 2 banen) op de snelweg terwijl de rechterbaan helemaal leeg is.

 • Reply Lucy juli 20, 2017 at 21:11

  Geweldig geschreven!

 • Reply Joyce juli 20, 2017 at 19:20

  Ik zeg altijd wie is er nou de baas? Jij of de machine? Je laat je toch niet de baas spelen door een machine? Kom op nou!

 • Reply Laurens juli 31, 2016 at 19:16

  Goed geschreven stuk, had het 10 Juni al gedeeld op mijn fb pagina, herken er zo veel in.
  Dagelijks 100 km woon/werk verkeer langs Rotterdam, zooo veel mensen die inderdaad niet bezig zijn met aan het verkeer deelnemen, gewoon schrikbarend.
  Laats bijna achter op een auto geklapt omdat de chauffeuse op de linker baan vol in de ankers ging omdat de telefoon af ging… bloed kookt op zo’n moment en een paar uur nodig om de adrenaline weer uit je bloed te krijgen…
  Maar bedankt dat jij het zo duidelijk verwoord hebt.

 • Reply Rijschool van Ark juni 11, 2016 at 15:03

  Sommige mensen zouden zichzelf ook echt doodrijden. Die geven we dan ook geen rijles meer. Niet iedereen is er geschikt voor. Mijn collega is 3 weken geleden omgekomen op Assen en die kon echt wel rijden hoor.
  Ikzelf ben vorige week op het circuit onderuit gegaan. En beschermende kleding is leuk, maar helpt dus geen moer. Alleen een vol leder pak had mij een hoop brandwonden kunnen schelen. Je moet motorrijden niet verheerlijken. En als je je AVB en AVD niet in 1 a 2 keer haalt moet je je eens gaan afvragen of het wel wat voor jou is. Ik hoor soms verhalen dat mensen er meer dan 2 jaar over doen om te slagen a € 5000,- opleidingskosten. Heb je dan een bord voor je kop of wil je gewoon dood?
  Maar als je er een beetje talent voor hebt en je echt alleen op het circuit de grens op zoekt is het een van de mooiste hobby´s die er is. Knie aan de grond, kop naast je stuur!

  • Reply Madelaine juni 11, 2016 at 15:06

   Zeker mee eens, sommigen zijn er ook niet geschikt voor. Die feeling merk je vrijwel direct (denk ik dan hoor). En waarom had je op het circuit dan geen vol leder pak aan? Ik wil motorrijden ook niet verheerlijken hoor, maar het is inderdaad echt een van de mooiste hobby’s.

 • Reply Angela juni 11, 2016 at 09:29

  Madelaine, wat een goed en herkenbaar stuk!
  Hoe vaak ik niet commentaar heb gekregen dat ik met 3 kleine kinderen nu toch eindelijk een ruim 15 jaar aanwezige wens ging vervullen….Mijn motor rijbewijs halen ☺
  Ik ben super blij dat ik heb doorgezet, en hem sinds 1 december 2015 in het bezit heb (en inmiddels ook een eigen motor)
  Heerlijk op de motor, echt even ‘me’ time. Door het geconcentreerd rijden krijg ik ook mijn hoofd goed leeg.
  Inderdaad je moet goed opletten!
  Maar dat en je motor beheersen leer je goed tijdens je lessen en de examens zijn ook niet mis. En ik leer nog elke dag bij
  Ik ben een motorrijder (manlief trouwens al jaren) en hoop dat anderen mij een fijne rit gunnen!!

  • Reply Madelaine juni 11, 2016 at 13:43

   Dankjewel voor je reactie Angela!

  • Reply Rijschool van Ark juni 11, 2016 at 19:27

   ik dacht dat die textiel pakken wel slijt vaster waren dan dit. En ik gaf les aan een beginners groepje, dan denk je al gauw het zal wel meevallen. lesje geleerd iig

 • Reply Willemijn juni 9, 2016 at 15:00

  Dikke vette AMEN!

 • Reply Tips voor Papa's juni 9, 2016 at 13:30

  Wat een mooi stuk en zo waar! Toen ik een aantal jaren geleden aan het overwegen was om mijn motorrijbewijs te gaan halen werd me dat ook meerdere keren gezegd: “zou je dat wel doen, rijd je jezelf niet dood dan?”
  Ik moet zeggen dat een aantal jaren autorijbewijs en ervaring op de weg wel goed voor me zijn geweest hoor. Als ik toen motor was gaan rijden, was ik een stuk roekelozer zijn geweest dan wanneer ik nu mijn motorrijbewijs zou gaan halen.
  Het is wel een langgekoesterde wens om m’n motorrijbewijs nog te gaan halen, maar als ik inderdaad zie hoe vaak het maar net goed gaat met motors (door met name de “onoplettende” automobilisten die je al mooi beschrijft), twijfel ik nog wat te vaak.
  Ik hoop echt dat mensen anders tegen motorrijders aan gaan kijken en meer rekening met ze houden en hun plekje op de weg gunnen!

 • Geef een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.