I’m bringing sexy FASTback: de Hyundai i30 Fastback N.

november 18, 2019

Vierdeurs coupe’s zijn heet. Hold my beer dacht Hyundai: ”Dit kunnen wij ook!”. En zo geschiedde. De Hyundai i30 Fastback N; een langverwachte toevoeging aan het N-gamma van Hyundai, verscheen begin dit jaar op de markt.

DSC_3554

Foto’s door Lorenzo van Aarle

Rond deze tijd in 2017 mocht ik al kennismaken met het leukste speeltje van Hyundai: de i30N. Oprecht één van de allerleukste auto’s die ik voor de site mee mocht nemen. Niet eens vanwege zijn hyper gelikte design, wel vanwege alle fun die ik er mee had beleefd.

Zo mocht ik hem tijdens de introductie in België al aan de tand voelen op het circuit Zolder; een heerlijke plek om een auto uit te laten. Maar hield de i30N ook zijn fun factor hoog op alle Nederlandse N-wegen. Al met al was ik redelijk verliefd op de i30N geworden en smaakte dat echt naar meer.

DSC_3404

Een lekker mixje..

Mijn gebeden werden verhoord en in de zomer van dit jaar mocht ik op pad met de grotere broer van de normale i30: de Fastback. Met meer ruimte voor mommy’s zoals ik – handig-, iets minder stijf afgesteld, maar wel met nog een lekker pak vermogen. Klinkt als de ideale cocktail voor genoeg speelplezier. Stiekem denk ik ook niet echt dat dat bijna mis kan gaan met ruim 275 pk onder je kont.

DSC_3406

De rij-eigenschappen van mijn eerdere N-ervaring stonden me nog goed bij, maar ik was natuurlijk wel ontzettend nieuwsgierig naar wat de uitgerekte variant in huis had. Qua looks zeker genoeg, hij oogt even sportief als zijn kleinere familielid. Al komt dat natuurlijk ook door het Performance Blue, de 19” velgen en flinke N-remklauwen. Ook het onderstel is interessant. Ik quote Hyundai: Het N Corner Carving Differential garandeert maximale fun en stabiliteit bij het aan remmen en uit accelereren bij bochten. Door de meeste kracht te sturen naar het aangedreven wiel met de meeste grip. Slip en onderstuur zijn daardoor minimaal. Okay dan!

DSC_3564

DSC_3742

Onder de motorkap huist een 2.0 vier pitter mét turbo (max 353 Nm koppel), en dat is te merken. Vooral in de N-rijmodi is het alleen maar feest met de Fastback. Pops and bangs uit de uitlaten, een mega fel gasrespons, een stuiterfestijn op de weg en een glimlach van oor tot oor. Dan snap je wel waarom ze hem ook wel de bochtenkoning van de Nürburgring noemen. Al weet ik niet of ze in Nederland zo blij waren met mijn eigen bedachte variant van ‘Ring’ rijden. Sorry Hyundai, ik heb me ergens ook wel gedragen hoor.

DSC_3436

DSC_3458

DSC_3454

Good to go

Van binnen is de i30 Fastback N ook meer dan goed te noemen: sportstoelen met half leer half suede, een goed werkend infotainment systeem, stoelverwarming, draadloos laden, prettig klein (niet te klein) stuurwiel en een verdomd goede zithouding. Daarnaast kwam hij ook met vlag en wimpel door de ”Go Fuck Yourself-test”, voor een muziekliefhebster zoals ik toch wel een vrij essentieel onderdeel. Verder zit de i30 Fastback N vol met veiligheidssystemen zoals we kennen van hedendaagse auto’s.

De i30 N Fastback is een bolide welke makkelijk te rijden is. Met vier relatief korte en twee langere versnellingen is de N een metgezel waarmee je goed kan spelen en smijten, maar tijdens langere stukken ook op zijn gemak kan cruisen. Daar zorgt de ECO rijmodi trouwens ook wel voor, maar op den duur wordt dat toch wat saaier en dat is nou juist niet waar die N voor staat. Wil je dan heel de tijd in de N-modi rijden en op het welbekende ”vlaggetje” drukken? Ehm. Ja. Met een druk op de startknop komen de roffels uit de uitlaten je met liefde tegemoet. Laat dat nou echt iets zijn waar ik ontzettend gelukkig van word.

Even 26 seconden genieten… 

DSC_3501

DSC_3479

DSC_3463

Is hij minder ‘sportief’ dan de hot hatch? Dat denk ik dan weer wel. Maar misschien komt dat dan wel door dat de Fastback iets minder strak staat afgesteld en ook qua pops and bangs iets milder voor je is. Bederft daarmee al het rijplezier wat je van een N gewend bent? Absoluut niet. Ik denk dat de Fastback ook vrij uniek is in zijn soort, ik zou zelf niet zo 1,2,3, een goede concurrent kunnen bedenken? Voor de hot hatch is er een grotere markt qua concurrentie. Vooral in de prijsklasse waarin de N zich bevindt.

Koop je een Fastback dan mieter je meteen de kinderwagen, je halve inboedel, de koelkast, je schoonmoeder en de buurman achterin en trap je het gas diep in richting de Nürburgring. Tevens de plek waar de i30 N zijn fine tuning heeft mogen ervaren; de N staat namelijk voor Nürburgring en Namyang (zijn geboorteplaats). Kriebels in je buik gegarandeerd. Daarnaast deed de i30 nog een hele nette 1:11 en heb ik met plezier die draaikolk in de tank gereden hoor. Bedoel, als je dan toch een pretletter mee hebt dan moet je er ook gebruik van maken.

Het prijskaartje van de i30 N Fastback is € 56.095. Dat is in zijn klasse echt een hele nette prijs, vooral als je bedenkt dat er geen grote concurrent is voor de Fastback. Van mijn rij-ervaring heb ik ook nog een ”Hot Date” video geschoten, deze komt t.z.t. online bij dit artikel!

No Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.