Ineens was er een ST (2) (MK3)

mei 19, 2020

Geen grap, toen ik vorige maand – op 18 april – postte dat ik dit jaar een opvolger voor de Clio wel leuk zou vinden had ik nooit en te nimmer verwacht dat het zo onwijs snel zou gaan.

Hoe snel? Drie weken in totaal. Zo snel dus! Ik neem je mee.

IMG_1569

Die Clio verkopen, dat was eigenlijk niet aan de orde. Je moet weten dat ik net bezig ben met een verhuizing (kost geld) en net een 899 Panigale onder mijn kont heb (kost ook geld). Maar omdat de verkoop van de E30 naderde, welke een gezamenlijk project van mij en Michel was, zat ik toch wel licht te twijfelen of ik de Clio ook niet de deur uit zou bonjouren.

Maar wat zou er dan in de plaats komen? Geen. Idee. Een Clio 4 RS? Hm. Toch een BMW? Maar welke dan? Een Golf GTi, nee.

1487B288-0503-4F26-9B1F-7885CF0F9043

Tot ik op een Facebookpagina vaak Focus ST’s voorbij zag komen. ST’s uit minimaal 2012, want het vorige model vind ik gewoon niet mooi. Ondanks die dikke vijf cilinder. Mijn excuses. Maar goed, die MK3 dus.. groter dan de Clio, sneller dan de Clio, nieuwer dan de Clio en, niet geheel onbelangrijk, vaak met een veel lagere kilometerstand dan de Clio. Want kilometers, die maak ik de laatste tijd wel flink. Nee, niet genoeg om te gaan dieselen, maar zo langzamerhand klom de Clio naar de 175.000 op de teller. Da’s niet niks voor zo’n klein Frans (en pittig) gebakje. Althans, voor mij dan en ook al zit het tussen de oren (want onderhoud is gewoon netjes uitgevoerd), gevoelsmatig was het gewoon ‘’veel’’ aan het worden. Mijn vriend woont rond de 100 kilometer enkele reis van mij vandaan en ook mijn werk ligt op een kleine 40 kilometer van mijn woonplaats. Tel daarbij de plezierritjes op en het tikt gewoon iets sneller aan dan toen ik de Clio kocht.

Terug naar de Fords. Ik zag ze, vond ze mooi, klikte een advertentie aan en dacht ‘’oke, te duur’’ en drukte hem weer weg. Importeren leek me lastig in deze Coronatijd. Maar op Mobile.de – de Duitse marktplaats voor auto’s en motoren- stonden toch wel erg fraaie exemplaren. Food for thought. Dus appte ik mijn vriend ergens begin april een Focus ST met de tekst: ‘’Mooie opvolger van de Clio.’’ Ik kan je verklappen dat het net die auto is welke voor de deur staat ;).

410386A5-F6FC-451D-AD03-ED09AE5A5940

Schoenen en weggooien 

Omdat ik geen liggende gelden heb om zomaar even een ST aan te schaffen moest de Clio wel de deur uit. Op zoek naar een nieuw baasje it is! Ik postte een foto van mijn dikke billen bolide op mijn Instagram stories en was van de plan de Clio t.z.t. op Marktplaats te gooien. Ongeveer drie dagen later was de Clio verkocht en Marktplaats heeft ie nooit gezien. Zo snel het dus gaan. Het was mijn buurjongen die een berichtje stuurde, een proefrit maakte, en drie dagen later de Clio overschreef. Ik denk dat ik hier onwijs veel mazzel mee heb gehad. Tot dat de E30 in diezelfde week ook ineens nieuwe baasjes vond. En zo had ik dus helemaal geen auto meer. Help?

Gelukkig mocht ik mijn vriend zijn auto meenemen, stelde Michel zijn diesel beschikbaar en kon ik van DS de dikste DS7 meenemen die ze maar hadden. Ook BMW was zo lief om mij een vriendje voor een week te geven: de 218i Gran Coupe. Zo ontzettend fijn dat dit probleem – wat wel echt mijn eigen gemaakte probleem was- snel gecoverd was. Oh en niet te vergeten: de motor had en heb ik ook gewoon nog.

7AC78C2A-4ED8-4451-94C6-1144678EFADE

Duitsland, wie gehts?

Tussen het verkopen door was er een lijntje met een Duitser. Nou moet zeggen dat het een flinterdun lijntje was, maar kan je wederom nu ook verklappen dat de ST die ik heb gekocht product is van het lijntje wat er was ;).  Een Duitser dus. Toch importeren, toch kijken wat er kon in Coronatijd. Zelf importeren kon niet, maar gelukkig zijn er genoeg bedrijven, vrienden, connecties en hulplijnen om in te zetten. So I did!

Gelukkig was het vinden van hulp geen probleem, maar werd ik wel een beetje krankzinnig van de hoeveelheid mensen die me wilde ‘’helpen’’ tegen dikke bedragen. Ik heb zelf al meerdere auto’s geïmporteerd en ken het kunstje, maar 500 euro vragen voor een RDW-keuring en kentekenplaten? Adios! Gelukkig is het via-via-via helemaal goed gekomen. Niet tegen woekerprijzen, wel tegen de kosten van de keuring + een cheesecake. Nog duizendmaal dank, Elfer Porsche Classics!  Ook het transport was geregeld. Top! Tijd om te kopen.

Zou je denken. Want een verkoper die dagenlang niks van zich laat horen, geen chassisnummer wilde geven, geen extra foto’s stuurde…dat werkte heel erg op mijn zenuwen. HEEL ERG OP MIJN ZENUWENEN. Zo erg dat ik tegen Huub (mijn vriend, hij heeft een naam) zelfs heb gezegd dat als het zo door zou gaan ik niet voor deze ST zou kiezen. Dat terwijl de auto echt alles heeft wat ik wilde: dealeronderhouden, het ST2 pakket -opties, dus-, stoelverwarming, helemaal stock, goed interieur, enzovoort. Eigenlijk was ik gewoon verliefd geworden. Klaar. Ik heb zelfs nog even naar een andere witte ST gekeken, maar via de foto’s was ik niet helemaal ondersteboven van dat exemplaar.

Mondjesmaat begon de verkoper meer me te werken en er kwam zelfs een chassisnummer tevoorschijn plus de opgevraagde foto’s, maar het moment waarop ik de auto betaalde via de bank -zonder dus in het echt gezien te hebben- stond gelijk aan 10 paniekaanvallen en slapelozenachten. ‘’Het komt wel goed, toch? Die Ford bestaat toch wel?’’. Ineens was ik sceptisch over werkelijk alles. Tot het 9 mei werd en de Ford via transport naar Nederland kwam.

ST, ga je mee?

Gelukkig belde de vervoerder niet met de boodschap dat de auto wellicht te laag was om op de wagen te rijden :)))))))). Je kan begrijpen dat ik DOLBLIJ was dat de ST bestond, er werd zelfs gevideobeld om hem aan me te showen, maar ik hoopte écht dat het ging lukken om hem mee te nemen. Na een tijdje een radiostilte te hebben gehad, het voelde werkelijk als een uur (was het niet, was 15 minuten ok), kwam het verlossende belletje dat alles in orde was. Pfoe! Afwachten tot hij op de locatie – Elfer Porsche Classics- aan zou komen, it was.

477B82FB-7A57-43C9-B50D-15EF2FC02ECE

Eindelijk kon ik mijn Clio opvolger in het echt bekijken. Mijn witte 250 PK tellende mommycar en Nürburgringvriendje in één. Wat een bevalling zeg. En wat een auto ook! Dolgelukkig was ik toen ik hem voor de deur van Elfer zag staan. Wat was en is hij mooi. Nog perfecter en toffer dan ik me had kunnen bedenken. Plus: hij ruikt nog als nieuw. Heerlijk!

CD129253-54AA-4358-8617-13E382ED5C67
18032281-5338-43B6-807B-6DFF0DFB5093
En afgelopen zaterdag was het dan zover, na een week geduld i.v.m. keuring op afstand + dolblij de BPM betalen – echt, ik was nog nooit zo blij om een rib aan de belastingdienst over te maken (grapje, heb de bpm-aangifte best goed gedaan vind ik zelf want het bedrag was gewoon netjes) was het tijd om de ST op te gaan halen.

De eerste kilometers zijn gemaakt, de eerste tankbeurt zit er ook al op en man, wat een auto. Wat ben ik hier blij mee, deels ook door opluchting dat het allemaal is gelukt en dat het ZO snel ging vanaf het moment dat ik alleen de gedachte had om de Clio te verkopen. Maar ook zeker door hoe geweldig ik die Ford vind. Ik ben helemaal in de wolken, hij rijdt superlekker en is goed vlot. Het is gewoon een hele goede, en luxe, upgrade vanaf de RS. Niet alleen qua opties, ook qua afwerking, ruimte en vermogen.

Ik voel me ook zo dankbaar dat dit gewoon kon. Dat ik met mijn 28 lentes een Panigale heb en een supermooie ST. Het klinkt een beetje als een humble brag, maar zo bedoel ik het echt niet. Nog een wit vriendje naast mijn 899 Panigale. Straks moet Huub me écht gaan delen. Oh en die Facebookpagina waar ik het over had? Die weten dat ik mede door hun ”inspiratie” een ST heb gekocht, hehe. De Clio hoef ik niet heel erg te missen, die staat namelijk gewoon nog in de straat…

1 Comment

  • Reply Denny Verdoold mei 19, 2020 at 16:50

    Wederom weer mooi op papier gezet. Ik laat jou voortaan mijn auto’s verkopen geloof ik, gaat een stuk vlotter :-).
    Wens je heel veel plezier met de nieuwe ‘daily driver’, heb er nu zelf een al 2 jaar in bezit (lees behoorlijk lang) en bevalt nog steeds goed.

  • Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.