Lekker bakkie/bekkie: ik reed de Kia Ceed

november 15, 2018

Zonder apostrof. De Ceed heeft een nieuw jasje aangemeten gekregen van Kia en ik moet zeggen: die metamorfose vind ik zeer goed gelukt.

 

De beste zet

Na jaren van mensen te corrigeren met hun schrijven – ik ken het, Kia, ik ken het – stapte ze af van de apostrof en ging de C’ eed ineens door het leven als Ceed. Ik pikte mijn metgezel op bij Kia Nederland in Breukelen en eerlijk is eerlijk, in de kekke kleur Blue Flame en met 17” schoeisel liet de Ceed me niet koud. Onder de motorkap huist een 1.4 GDi. Goed voor 140 PK. Meer dan genoeg trouwens voor een bolide in het C-segment. Hij rijdt behoorlijk sportief én niet geheel onbelangrijk; meer dan zuinig. Tijdens de eerste meters met de Ceed merkte ik al dat ik een prima partner in crime had uitgekozen.

Ook van binnen is het goed vertoeven. Alle Kia’s waar ik mee heb gereden hebben één ding gemeen: het zijn no-nonsense auto’s. Hiermee bedoel ik dus dat er geen onnodig veel knoppen te bekennen zijn van binnen. Nee, het is niet zo minimalistisch zoals een Peugeot in deze klasse, maar er zitten geen knopjes op waarvan je niet weet wat de functie überhaupt kan zijn. Gewoon strak, helder, overzichtelijk. Vind ik namelijk wel zo fijn, dat ik niet hoef te zoeken naar het knopje van de stoelverwarming ;).

 

Van alle markten thuis

Ook zit het infotainment systeem van Kia goed in elkaar. Wel geef ik zelf de voorkeur aan het gebruik van Apple Carplay. Al helemaal nu Waze een applicatie heeft! Zo ideaal, je plugt je iPhone in en je zit meteen in je eigen menu. Op de een of andere manier is de gesprekskwaliteit ook een stuk beter dan wanneer je je telefoon met bluetooth koppelt. Nou moet ik wel even eerlijk zeggen dat ik dit in vrijwel álle auto’s merk waarbij je gebruik kan maken van Apple Carplay en het dus niet aan de Ceed ligt in dit geval. 

Enfin, door naar de Ceed. Wat me meteen opvalt -naast de stoelverwarming, ja, ja- is dat de Ceed best flink is van binnen. Voor Jasmin is er meer dan genoeg ruimte achterin en ook ik kan makkelijk ‘achter mezelf’ zitten op de achterbank. Toch niet iets wat je zo 1,2,3 zou zeggen bij het eerste aanzicht. De Ceed is volwassen geworden en dat mag best worden opgemerkt. Oh, wat ik trouwens ook heel stoer vind aan de Ceed is de bekende tiger nose grille en de full LED koplampen. Geeft toch echt net dat extra beetje meer ‘oomph’ aan de auto. De kleur vind ik ook heel passend, in het grijs denk ik toch dat hij wat meer verdwijnt in de menigte en ik ben van mening dat je best een beetje mag opvallen.

 

Fijne opties die bijna een pré zijn: leer en een panoramadak.

Natuurlijk is de Ceed ook voorzien van alle hedendaagse technologieën: actieve rijbaanassistentie, adaptive cruise control, dodehoekdetectie en autonome remassistent. Veel mensen zetten het eerst genoemde direct uit omdat ze het vervelend vinden als er ”aan het stuur wordt” getrokken, maar ik vind bij Kia dit helemaal niet heel sterk het geval en.. met dodehoekdecectie ben ik als motorrijdster altijd heel erg blij. Juist als een ander het heeft :).

Ja, leuk, maar hoe rijdt ie?

Kijk, ik durf niets te zeggen over de kleinere motorisering, maar ik vind nu al dat je die 1.4 GDi moet hebben. Gewoon omdat het lekker vermogen is en ik denk dat deze motor de Ceed tot zijn recht doet. Hij ligt goed op de weg, toch nog vrij strak, zeker ook sportief en dat terwijl het geen GTline is, waar ik trouwens heeeel erg benieuwd naar ben en stiekem nog meer naar de echte GT. *Kia, let me know!* Ook denk ik dat de Ceed een van de sportievere in zijn klasse is qua wegligging en fingerspitzengefühl. Want hoe ik ook een bocht in duik, hij laat zich niet snel kennen en ik vind hem ook niet snel glijden over de voorwielen (en ik ben een RWD-meisje he..)

Al met al ben ik louter positief over deze ‘degelijke daily’ en heb ik mezelf in de week dat ik de Ceed had echt goed vermaakt. Stiekem ook omdat ik minder vaak korte tankstops hoefde te houden. Welk mens wordt er nou blij van tanken? Kia heeft het goed voor elkaar met de nieuwe Ceed, al helemaal ook omdat je prijstechnisch heel veel auto voor je geld krijgt. Daarnaast ook nog eens 7 jaar garantie. Worden we in Nederland toch altijd wel gelukkig van, value for money.

Vanaf € 22.595  heb je de nieuwe Ceed voor de deur staan. Wil je alle luxe opties die ik ook had? Dan tik je iets meer dan 10.000 meer af en kom je rond de 34K uit. Maar dan kan je wel vanuit je panoramadak naar de mensen in de file zwaaien terwijl je stoelverwarming op standje ‘hot hot’ staat en je via Apple Carplay je Spotify aanslingert.

1 Comment

  • Reply burberry coat maart 4, 2019 at 04:33

    Nice article. I learn something more difficult on completely different websites each day. It’ll always be exciting in order to read content material through different writers as well as apply a bit something from their store. I choose to make use of some while using content material on my small weblog whether you never mind. Natually I am going to provide you with any hyperlink in your internet blog. Many thanks for expressing.

  • Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.