MOMDRIVEN: Tesla Model X

maart 23, 2017

De Model S was het slimste jongetje van de klas, maar nu is er zijn grotere broer. Nog slimmer, rianter, hoger, groter, unieker. SUV staat in dit geval absoluut niet voor suf..

 

Rij-ervaring

SUV = NIET SUF

IMG_1152

Met de Model X rijdt Tesla geruisloos het SUV segment binnen. De Model X werd in 2015 bekend gemaakt en in het najaar van 2016 was hij dan eindelijk in levende lijve te spotten bij de Tesla dealers. Ik reed met de allersnelste van het stel; de P100D. Deze all wheel driver heeft dus 100 KwH aan boord welke omgerekend zorgt voor zo’n 700 pk zorgt. Niet mis voor zo’n bakbeest. De Model X zit dan ook in een luttele 3,1 seconde vanuit stilstand op de 100. Wederom heb ik de ludicrous + mode uitgeprobeerd en ik kan je vertellen: dit is S N E L. Ken je dat gevoel dat je in een achtbaan in stoel wordt gedrukt? Bedenk dan nu dit gevoel terwijl je gewoon over de A20 knalt in een hypermoderne SUV. Bi-zar.

De P100D brengt je volgens Tesla zo’n 520 kilometer verder, maar in praktijk zat de range toch wel op zo’n 340 kilometer. Ik moet zeggen dat de Tesla Model X hier mee een stuk ‘onzuiniger’ is dan de Model S, waarvan ik ook dikste heb gereden. Natuurlijk is dit niet zo’n probleem zolang je maar in de buurt bent van een laadpaal. Helaas werkte de laadpaal bij ons in de straat niet en moest ik dus uitwijken naar een Supercharger in de buurt. Voor mij was dit in Dordrecht bij het Van Der Valk Hotel. Gelukkig heeft de Tesla een super fijn navigatie systeem en berekent hij met hoeveel procent batterij je aankomt op je bestemming en hoe veel je nodig hebt om heen en terug te rijden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik op een gegeven moment wel peentjes zat te zweten omdat de Model X met slechts 8% ‘juice’ aan zou komen bij het hotel. Gelukkig heb ik kennissen die bij Tesla werken en zij gaven mij tips om zo zuinig mogelijk aan te doen (en dat ik het prima zou halen). Moest ik helaas wel mijn stoelverwarming uit zetten ;).

IMG_1163

IMG_1172

In zo’n 40 minuten was mijn Model X compleet opgeladen (tot die 340 kilometer range dus) en kon ik ondertussen even genieten van een hapje en een drankje. Ik had natuurlijk liever gezien dat hij voor mijn deur even wat energie had verzameld, maar als het niet gaat zoals het moet dan moet het maar zoals het gaat.

 

X gon’ deliver to ya
Knock knock, open up the door, it’s real

Het design van de Model X is een beetje ‘you hate it or you love it’. Zelf vind ik het zeker niet verkeerd, in een all black uitvoering durf ik zelfs te zeggen dat ik hem best mooi vind. Wel is de Model X vrij groot, dat is natuurlijk heel fijn/handig/prettig/enzovoort met alle spullen die ik mee wil zeulen, maar met parkeren is het wel iets om op te letten. Deze gezette bolide neemt namelijk aardig wat ruimte in. Voor mij geen probleem, slechts een kwestie van wennen.

De Model X is een heuse 5+2 zitter en zorgt er voor dat je met gemak 6 mensen mee kunt nemen op je elektrische roadtrip. De achterste stoelen kunnen helemaal plat waardoor je achter weer meer ruimte creëert. Nou heb je natuurlijk voorin ook een kofferbak ruimte dus zelfs met alle 7 stoelen op kom je nog absoluut geen ruimte te kort. Ideaal voor als je het halve elftal mee wil nemen :).

IMG_1159IMG_1177

Wat ook ontzettend handig is is dat je via het gigantische touchscreen display ook de achterste stoelen kunt verstellen. Daarnaast bedien je met dit infotainment systeem ook de radio, navigatie, stoelverwarming en niet geheel onbelangrijk; alle instellingen van de auto. Zo swipe je dus met het grootste gemak je ludicrousmode aan of uit en kan je ook nog eens genieten van de easter eggs welke Tesla in de software heeft gestopt. Vind ik als gadget nerd alleen maar leuk. We weten allemaal al van Tesla dat ze ontzettend slim en inventief zijn, dat het allemaal feilloos werkt is natuurlijk heel tof om in de praktijk mee te maken. Ik ben een groot fan!

IMG_1188

IMG_1197

IMG_1183

Naast dat de Model X opvalt door zijn design en hoogte zijn de Falcon Wings toch wel écht het unique selling point van deze bolide. Slechts 30 cm hebben ze nodig om volledig uit te klappen, hier mee kan je zelfs in een drukke straat met gemak je deuren open krijgen. Door de vele sensoren in de deuren (überhaupt zitten er veel sensoren en gimmicks op de Model X) houdt de Model X rekening met ‘obstakels’ welke de opening van de deuren kunnen belemmeren. Als moeder vond ik de deuren echt een oprecht geschenk uit de hemel, dat klinkt heel overdreven I know. Zodra je zelf mee hebt gemaakt hoe onwijs handig het is met een kindje ben je zelf ook om. Daarnaast vond Jasmin het volgens mij zelf ook wel grappig om te zien hoe haar deur werd open gemaakt. Geen gehannes, niet bijna je hoofd stoten aan portieren en met het grootste gemak je kindje in en uit de auto halen. En niet te vergeten dat je met een druk op de sleutel (welke ook een mini Tesla is) zo je deuren open en dicht doet. Zei ik al dat ik groot fan was? De Tesla Model X is meer dan MOMDRIVEN-proof.

IMG_1171

Qua veiligheid zit je wel goed met de Model X alsmede door de vele camera’s, sensoren en slimme software hoef je je vrijwel nergens meer zorgen over te maken. Omdat de software nog moet worden geüpdatet voor de Model X kon ik geen gebruik maken van het zelfstandig rijden. Nou had ik dat al mogen ervaren in de Model S, maar het zou wel leuk zijn geweest om dit mee te maken met een Tesla XXL. Zodra de software updates zijn uitgerold doet ook de Model X mee met het autonoom rijden :).

Aan al dit moois hangt wel een stevig (geen woordgrap) prijskaartje. De Model X waarmee ik op pad was kost een kleine €183.535. Mocht je nu nog niet van je stoel zijn gevallen? Er zijn ook genoeg lease opties en houd er rekening mee dat je nooit meer hoeft te tanken, geen wegenbelasting betaald en je ongegeneerd je auto naar XZibit kan vernoemen.

Drive safe,
xzibit

1 Comment

  • Reply MijnAutoverzekeringVergelijken maart 28, 2017 at 14:19

    Geweldig geschreven zeg! Ik zie de model X inmiddels al erg vaak rijden, moet er nog wel een beetje aan wennen maar ik denk dat dit wel de toekomst gaat worden.. Pieter

  • Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.