Oui oui! Ik reed de 308 GTi

december 27, 2017

Als er iets is waar Peugeot beroemd om is dan is het wel hun schare aan GTi modellen. In de jaren 90 maakte ze furore met de 205 GTi, welke hedendaags in goede staat een echte zeldzaamheid is. Ik reed met het jongste exemplaar van de GTi stamboom: de 308GTi. En mocht je mijn instagram stories hebben gevolgd, ja.. daar mee stond ik ineens op een ietwat foute parkeerplek. Moving on, op naar de review.

IMG_3934

L’amour de GTi

Allereerst valt er natuurlijk op dat deze 308 GTi niet één carrosserie kleur heeft maar twee! Is ‘ie nou blauw, of is ‘ie nou zwart? Nou, allebei! De 308 welke ik mee had was uitgevoerd in de kleuren Bleu Magnetic en Noir Perla Nera. Een verrassende kleurencombinatie die ik erg mooi vond staan. Vooral in combinatie met de rode GTi accenten klopte het hele plaatje. Aan de achterkant sieren er twee uitlaatpijpjes de kont van de GTi, hierdoor oogt het allemaal nog sportiever. Daarnaast kan je bijna niet om de 19” velgen met rode remklauwen heen. En een van de leukste ”gimmicks” zijn toch wel de dynamische knipperlichten, welke de LED koplampen complimenteren. Al met al een lekkerding!

IMG_3932

 

Qua design is Peugeot op de goede weg, ook van binnen ademt de 308 sportiviteit. Mede door de unieke i-Cockpit van Peugeot, een strakke afwerking en het minimalistische dashboard. Ook de alcantara sportstoelen zitten goed! De stoelen zijn tevens uitgerust met een massagefunctie, alhoewel het meer voelt alsof Jasmin achter je rug zit te trappelen. Heel subtiel is het niet, maar mij kennende zette ik het toch bij elke rit weer aan. De eerste indruk van de 308 GTi is dus zeker positief.  Tijd om deze leeuw eens aan te slingeren.

IMG_3940

Subtiele sportivo

Dat doe je door de start/stop knop, oké en natuurlijk ook door de koppeling in te trappen. De 308 GTi is dus een key-less auto en dat hoort eigenlijk ook wel bij deze tijd. Na het starten komt er een subtiel geluid uit de 1.6 vier-cilinder motor, welke toch wel goed is voor een 270 PK en 330Nm koppel! om eerlijk te zijn had ik wel iets meer verwacht dan een subtiele brom. Omdat de looks zo sportief zijn vind ik het ook wel lekker als dit resoneert met het uitlaatgeluid. Als ik zo’n eigenwijze GTi voor de deur heb staan wil ik ook wel dat mensen mij horen aan komen ;). Door op de SPORT knop te drukken wakker je de sportievere kant van de 308 GTi aan en dat bevalt mij al meer, al is het wel dat het uitlaatgeluid wordt versterkt via de boxen. Een beetje nep, maar wel lekker. Het sturen wordt directer, het gasrespons wordt feller en de auto voelt in zijn geheel stugger aan.

IMG_4000

IMG_4006

Qua infotainment vind ik de werking van het touchscreen en bijbehorend systeem prettig werken. Apple carplay werkt zo ontzettend soepel, ook het connecten met bluetooth werkt prima. Ingebouwde navigatiesystemen test ik eigenlijk vrijwel nooit daar ik altijd Waze gebruik. Het enige wat ik wel vrij belangrijk vind is de kwaliteit van de muziek, en die is goed! En met goed bedoel ik: de binnenspiegel trilt van de muziek die ik draai. Chapeau!

IMG_3923

De wegligging van de 308 GTi is prima, maar wel stijf. Gelukkig niet té. Hoewel ik geen vergelijking kan maken met een normale 308 weet ik wel dat Peugeot het onderstel heeft aangepakt. Daarnaast is de 308 GTi voorzien van een Torsten LSD (limited slip diffentieel) en kan de ESP uit. Omdat de GTi in het begin wat braafjes aanvoelde heb ik mijzelf in de SPORT modi eventjes uitgeleefd, en daar begint de pret. ”Zelfs” met een 1.6! De 308 GTi maakt zijn naam waar en zorgt voor ontzettend veel fun. De bochten ben je makkelijk meester met dit kanonnetje. Ik zeg dan wel even ”zelfs”, maar dit blok is toch nog vrij pittig en biedt op elk toerental vermogen.

IMG_3985

Jouer

Tijdens een rit naar de lancering van de Hyundai i30 N (zijn conculega) kon ik op de wegen in richting België eventjes spelen met een RS6! Tegen zo’n krachtpatser valt niet echt op te boksen, maar dat je met de 308 GTi lekker kan spelen staat zeker vast. Toen we bij Zolder waren aangekomen zag ik de 308 bijna sip kijken: met hem spelen was daar niet mogelijk.

Het enige wat ik zelf echt wel een beetje jammer vond is dat ik qua beleving wel wat meer had verwacht. Almede door het tamme geluid, ik vind namelijk dat een heerlijke plofjes wat meer hadden toegevoegd aan de voor de rest complete bolide! Ook moest ik even wennen aan dat het toerental metertje de ‘andere kant’ op loopt, maar dat went zo snel dat het een beetje zeuren om het zeuren is ;).

IMG_3965

IMG_3970

Toen ik de 308 GTi als testauto een week onder mijn derriere had kwam ik elke ochtend een tweelingbroer tegen (weliswaar in het rood) en dit zorgde meteen voor een soort ‘band’. Elke ochtend een duimpje omhoog naar elkaar, ja de GTi rijders begrijpen elkaar. Gek genoeg heb ik hem daarna niet meer gezien, een kortstondige relatie dus..

Je hebt een 308 GTi, en dan?

Al met al is de 308 GTi een heerlijke auto waar je zeker veel speelplezier mee kunt hebben. Is het iets waar mijn hart sneller van gaat kloppen? Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen, ik denk namelijk dat in het land der hot hatches eentje op dit moment een steekvlam heeft aangewakkerd en dat is de Hyundai I30 N, hoewel ik niet van het verklikken ben kan ik je wel vertellen dat deze auto meer met mij heeft gedaan dan de 308. Is dit fair? Weet ik niet. De 308 is een toffe auto, zeer praktisch ook! Bedoel ik het met de Recaro-stoel van Jasmin geen enkel issue gehad en ook qua ruimte is het een perfecte auto als je een kleine petrolhead rond hebt lopen of gewoon graag na een shopsessie in je GTi even wat plezier wilt beleven.

IMG_3957

Toch had er nog een extra snufje beleving aan toegevoegd kunnen worden. Voor een bolide met zulke looks en zo’n geschiedenis mag het van mij nóg stoerder en zou een shotje extra testosteron hem heel goed staan. Niet iedereen zit hier op te wachten en ik kan er dan ook heel goed bij inkomen als jij de 308 GTi wél stoer genoeg vindt. Want dat is ‘ie ook zeker.

Ik ben er nog niet helemaal over uit, tijd voor een rendez-vous? Het prijskaartje van de 308 GTi begint vanaf €43.160,

 

No Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.