Presidentieel hoogstandje: de DS7 Crossback

maart 7, 2019

”Mooie Citroën”.

Ja, dat is het dus niet. Wat het wel is? Statisch, groot, luxe, en vooral heel erg DS. Ik reed de DS7 Crossback en neem je mee in mijn ervaring.

Foto’s door: Lorenzo van Aarle

La neige.


Het is een koude dag in januari. En met koud bedoel ik dat het gaat sneeuwen zo koud. Voor het pand van PSA (Peugeot, DS, Citroen) staat een ondergesneeuwde hagelnieuwe – en zowat hagelwitte- DS7 voor me klaar. Mijn metgezel voor de komende week. Je zou het haast niet kunnen zeggen zo, maar de donkerblauwe kleur is uitstekend gekozen voor op dit model. Van de oranje tint, waar de DS7 in uitkwam, ben ik minder fan. Dus des te blijer ben ik met de chique kleurstelling waarin mijn fransoos komt.

Naast zijn imposante uiterlijk is het van binnen ook heel prettig vertoeven. Het cognac kleurige interieur staat de DS7 onwijs goed en het klopt qua kleurverhoudingen ook echt met het exterieur, bien! Al bij onze eerste ontmoeting voel ik een klik. Bonjour, en route.

Fraaie Fransman

De DS7 is momenteel de grootste van de DS familie. En nee, het is geen Citroën. Sterker nog het is de eerste zelfstandige leg van DS. Waar vorige modellen nog (semi) als Citroën werden verkocht moest de DS7 ineens ”all by himself” de kar trekken. Wat dus overigens nog wel voor verwarring zorgt. Maar de DS7 geeft een klein petit tikje op de vingers terug. Want ondanks dat hij het platform met de Peugeot 3008 deelt heeft DS er wel echt voor gezorgd dat het een eigenzinnig Frans stuk finesse op wielen is.

Onder de motorkap huist een 2.0 vierpitter die zorgt voor 225 PK. De soepele 8-traps automaat maakt het rijden met de DS gemakkelijk én onwijs comfortabel. Er is keus uit verschillende rij-modi; van Eco tot ultiem comfort en zelfs een sportstand. Die laatste maakt de DS, ondanks zijn prima vermogen, geen krachtpatser. Sterker nog, sla die sportieve rij-modus maar over. Het is prima dat ‘ie er op zit, maar past -naar mijn mening- niet bij het verfijnde van de DS7. Via de speakers komt er een nep motorgeluid naar boven en het gasrespons wordt gevoeliger, misschien zelfs zenuwachtig te noemen. Nee, de DS7 zet je gewoon in een stand waarbij je het idee hebt dat er nog elk moment een butler op de achterbank tevoorschijn kan komen die je versgebakken croissantjes aanbiedt.

Qua looks vind ik de DS7 Crossback echt een mooie auto. Op details heeft DS niet bespaard en dat valt de zien. Bij het ontgrendelen van de auto draaien de koplampen je tegemoet. Ja, dat lees je goed. De LED verlichting draait 180 graden rond, een gimmick welke je bijvoorbeeld bij Bugatti ook voorbij ziet komen. Bijzonder tof om te zien en in de week dat ik deze bolide had heeft het echt nog geen seconde verveeld. Ik zou mezelf zo goed kunnen vermaken met enkel het ontgrendelen van mijn testauto’s ;).

Details, details, details


In deurgrepen van de voorste portieren is er zelfs een lichtgevend DS-motief te zien. Als ik meteen wel mag opmerken dat ik het jammer vind dat dit dan niet is doorgetrokken naar de portieren achter. Had toch net wat meer sjeu gegeven.

Het DS-motief is iets wat je trouwens vrijwel in het hele in- en exterieur terug vindt. Je ziet dat er met zorg is nagedacht over het terug laten komen van de kleine details. Zo ook in het middenconsole, waarbij de knoppen voor o.a. de elektrische ramen ook zijn voorzien van het driehoekje. Ook in het menu van het infotainment systeem komt de verwijzing naar DS continue terug. Mocht je vergeten met welke auto je op pad bent.

Een van de mooiste dingen vind ik wel het volledig instelbare dashboard. Dit zien we natuurlijk bij meerdere automerken voorbij komen, maar ik denk niet dat DS had moeten kiezen voor reguliere tellers. Juist de compleetheid van de uitrusting maakt de DS ook passend in het exclusievere segment.

Bij het stuurwiel zitten twee oogjes die de bestuurder in de gaten houden op alertheid en als extra gimmick is de DS7 ook nog eens uitgerust met een infraroodcamera. Of je dit veel gebruikt? Dat denk ik niet, maar leuk is het wel. (En oké, in het donker is het toch stiekem wel handig)

Qua geluid komen de Focal speakers met vlag en wimpel door de ”Go Fuck Yourself” test. De tonen zijn helder, de bass is diep en hij kan meer dan hard zat. Het koppelen van mijn iPhone met bluetooth en Apple Carplay werkt feilloos. En ook het vak waarin je toestel draadloos kan opladen is geniaal bedacht: namelijk in het middenconsole met een klepje er op. Zo is je telefoon weggewerkt, laadt hij op en luister je via het infotainment systeem gewoon naar je eigen muziek. Geen onnodige afleiding van je smartphone. Daar hebben ze in Frankrijk goed over na gedacht.

Je kan bijna niet stoppen met het ontdekken van eigenzinnigheden wanneer je met de DS7 Crossback op pad gaat. Het is in eerste instantie ook gewoon véél. Ik snap heel goed dat DS je de een proefrit laat maken van maar liefst 24 uur. Die tijd heb je ook gewoon nodig om deze bolide te leren kennen. Zelfs na een week rijden kwam ik op dag van retourneren nog achter functies die ik over het hoofd had gezien. Ik denk dat je na die 24 uur nog niet eens bent aangekomen bij de vraag wat zijn lievelingskleur is…

Louter luxe

De DS7 Crossback werd in het diepe gegooid in een premium segment waar Audi en BMW de boventoon voeren. ”Hallo, wij zijn DS en wij zijn exclusief” is nogal een bold statement . Vooral omdat je ook merkt dat het publiek er nog aan moet wennen. Was ik niet bezig met mensen corrigeren met het schrijven van mijn naam, dan was het tijdens mijn testperiode wel met het bijbrengen dat dit géén Citroën is. Ik hoop dat de consument niet al te lang moet wennen, want DS is gewoon lekker op weg en mag zeker niet over het hoofd gezien worden.

Veel ruimte, nog relatief (1:14) zuinig, veel luxe, uitzonderlijk comfortabel, een statisch en imposant uiterlijk en genoeg te ontdekken binnen in. De DS7 mag er zéker zijn en heeft mij heel erg goed verwend.

Aan al die exclusiviteit hangt wel een prijskaartje. De DS7 Crossback, zoals ik hem reed, kost € 70.450.

No Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.