Prima Panamera 4S

juli 5, 2017

Met een bescheiden 422 pk en 850 Nm koppel maakt de nieuwe Porsche Panamera 4S geen grappen en is het een state of the art bolide met lef. Ontzettend veel lef. Ik reed de snelste diesel out there, lees snel verder voor mijn bevindingen.

IMG_2005

Met dank aan Porsche Centrum Rotterdam.

IMG_2000

Frisse wind

In 2016 maakte Porsche bekend de Panamera een opfrisbeurt te geven . Deze tweede generatie van de Panamera is er eentje om verliefd op te worden. Qua design is deze sportcoupé er flink op vooruit gegaan, waar ik het eerste model nog een beetje mwah vond werd ik bij het aanzien van zijn opgefriste broer érg blij. De scherpe lijnen, het onmiskenbare Porsche design, en ook van binnen is er het een en ander flink veranderd.

Zo is er qua infotainment aardig wat op de schop gegaan en wordt deze hightech verandering ook achterin doorgevoerd. Het is dat Jasmin nog te klein is om het e.e.a. achter te besturen, anders was het vertoeven in de Panamera voor haar nóg meer een feest. Daarnaast is de Panamera tegenwoordig ook voorzien van key-less entry + go, maar moet er wel nog een ‘dummy’ sleutel om worden gedraaid. Vind ik persoonlijk een leuke oplossing en geheel in de stijl van Porsche, waar de sleutel er altijd links van het stuur in moet.

IMG_2062.png

IMG_2024

Leuk, leuker, leukst

Onder de motorkap huist er een 4.0-liter V8 welke goed is voor 422 pk en 850 Nm koppel. Vrienden van mij zeiden het al ”dat gaat een hele beleving worden”. En dat was het zéker. Op dit moment is de Panamera 4S Diesel de snelste diesel op de markt, iets waar ik met plezier gebruik van hebt gemaakt. Qua rijden merk je niet meteen dat je met een diesel te maken hebt, wederom een pluspunt.

De achttrapsautomaat (PDK, what else) is ontzettend soepel en glijdt door de versnellingen heen. In de sportiefste rij-modi (Sport+) is het al helemaal genieten en wordt het rijgedrag van de Panamera nog leuker, strakker en sneller. De Panamera is vierwiel aangedreven, maar rijdt op geen enkel front zwaar of log en ligt heel sportief in de bochten. Ik heb al mijn ritten met een gigantische glimlach op mijn gezicht beleefd. Wat een geweldige auto is dit! Voor normaal gebruik raad ik wel aan om de ‘Normal’ rij-modi te gebruiken, bij de overige twee wil je rechtervoet nog wel eens iets zwaarder worden.

IMG_2008

IMG_2032

Het middenconsole loopt door tot achter en omvat een groot gedeelte van het instrumentenpaneel. De knoppen zijn niet compleet touch, maar geven een soort feedback. Wel zo handig, hoewel ik wel vaak de achterruitverwarming had aangeslingerd in plaats van de stoelverwarming. Qua infotainment werkt het allemaal geweldig, en wat ik ontzettend mooi vind is dat je de weergave van o.a. de navigatie in het display kunt aanpassen.

IMG_2052

IMG_2065.png

Ruimte op chique

Met zijn 5-meter lange body is ‘bescheiden’ niet het goede woord wat bij de Panamera past. Maar goed, dat betaamt een Panamera ook niet. Hij mag gezien worden! Wat ideaal is met zoveel ruimte is dat het een superfijne gezinsauto is en er ook ontzettend veel meekan. Daarnaast paste Jasmin haar Recaro-stoel ook heel goed achterin, iets waar je met sportcoupé’s toch tegen aan kan lopen. Voor de Panamera is het geen enkel probleem. Ik zeg; op chique naar de Ikea ;).

Wat ik de Panamera qua looks vind complimenteren is het bescheiden spoilertje, en deze stond tijdens mijn rit dan ook naar boven. Tijdens normaal gebruik is het niet heel erg nodig, maar het staat zeker heel mooi.

IMG_2035

IMG_2054

Groot hebben hebben hebben gehalte

Ik voelde me tijdens mijn ervaring met de Panamera even de koningin van de weg. De uitstraling die deze bolide heeft vond ik in ieder geval geweldig. Ondanks dat de Panamera niet bij iedereen in de smaak valt werd er genoeg omgekeken. Ik houd wel van dat imposante, en daarnaast zijn de rij-eigenschappen van deze Duitse schone fenomenaal.

IMG_2011

IMG_2060

Naar mijn inziens kan je ook niet anders dan even loeren. De Panamera is echt de grote broer van de 911 geworden en toont redelijk wat gelijkenissen ten opzichte van zijn voorganger.

Het prijskaartje van de Panamera 4S diesel begint bij 143.400 euro.

No Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.