Ik reed een Kia van een ton. Met een V6. En 370 PK.

januari 12, 2018

Een ton? Ja, een Kia die bijna 100.000 euro kost. Met een V6 onder de motorkap. Met 370 PK. Met giga Brembo’s. In het rood. Met genoeg ruimte achterin voor Jasmin. Met stoelverwarming én stuurwielverwarming. En sexy dat ‘ie is. Benieuwd naar mijn bevindingen?

A real Kia has curves

”Mevrouw, is dit een Maserati?” Nja, als je even vlug naar die flinke derrière zou kijken zou je het haast denken. De Kia Stinger GT heeft ‘looks for days’ en is echt een lust voor het oog. De vier uitlaten aan de achterkant zijn werkelijk nekkenbrekers, nog nooit heb ik mensen zo verbaasd zien kijken als ik de Stinger GT uit liet of ergens parkeerde. ”Wat is dit?”

De ontwerpers bij Kia hebben meer dan hun best gedaan, wat een plaatje is het! Elke keer als ik de Stinger parkeerde moest ik echt een paar keer omdraaien en je weet: dan zit het goed. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar ik heb nog geen enkele keer in de week waarin ik de Stinger mee had gehoord dat iemand hem niet mooi vond.

Bigger, better, Gran Turismo

Ik hoor mijn moeder het zo zeggen: ”Van een mooi bord kun je niet eten”. Dus is het ook wel tamelijk belangrijk wat de Stinger GT allemaal in huis heeft. Onder de motorkap zit een 3.3L twin-turbo V6 (met 8-traps automaat) welke zorgt voor een heerlijke 370 PK en 510 Nm koppel. Heerlijke cijfers waarmee de Stinger GT binnen 4.7 seconden van 0 naar 100 sprint.

Is dit een M3 killer? Nee, de Stinger GT kan je beter naast een BMW 440i zetten of een Audi A5 sportback. Kia mikt op een andere markt dan de M’s en de AMG’s. Ik zie het zelf meer als zakelijk sportief.. maar dan wel met vier uitlaten ;).

Het rijdt niet als een Kia.

Met een druk op de startknop hoor je zachtjes de V6 spinnen. Je kan kiezen uit vijf verschillende rij-modi waaronder een ‘ECO’ en natuurlijk een Sport+ (met DSC uit, dat is waar mijn hart sneller van gaat kloppen). De Stinger GT staat op een AWD platform, en ik moet zeggen dat ik het echt prima in de bochten vind liggen. Hij rijdt niet op en top zwaar en je hebt zeker niet het gevoel dat je met een slagschip een bocht probeert door te vliegen. En hoe een normale Kia dan rijdt? Niet als een Stinger GT kan ik je vertellen. Wat een heerlijke bolide is dit.

Dat de Stinger GT is doorontwikkeld op de Nürburgring is zeker niet gelogen. Alles adement sportiviteit met een zeer luxe randje. En snel ‘is ie zeker. Wel miste ik tamelijk wat meer beleving. Je hebt een V6 ‘under the hood’, een uiterlijk waar je U tegen zegt -ik bedoel check alle vents, de reusachtige Brembo remmen en die heerlijke kleur-, maar het geluid valt echt een beetje tegen. Verder rijdt de Stinger GT heerlijk, de automaat schakelt soepel en met de flippers aan het stuur ben je zelf ook nog een beetje baas over bolide. Wel mis ik echt een manuele stand, de automaat grijpt snel in en hierdoor wordt het speelplezier een klein beetje afgezwakt. Desalniettemin vond ik het echt een genot om mee te rijden. Heb je ooit zo’n super dikke Kia gezien?

Wat me ook brengt bij het volgende. Want deze bolide kost bijna een ton (!). Ik heb zo veel mensen horen zeggen dat ze echt geen Kia van 100.000 euro willen rijden want ”voor dat zelfde geld koop ik wel een BMW”. Maar als je het logo gewoon even weg denkt (niet dat daar wat mis mee is) en je gewoon even plaatst neemt achter het stuur.. dan is echt wel te zien waarom dit prijskaartje aan deze auto hangt. Daarnaast ben je ook een stuk unieker wanneer je met een rode Stinger GT op pad gaat.

De afwerking van binnen is top. Alles werkt zoals het hoort te werken en is duidelijk en overzichtelijk. De stoelen zitten fantastisch, er is meer dan genoeg ruimte achterin voor Jasmin (zelf een tweede kinderstoel past met gemak) en dan heb ik het nog niet over de kofferbakruimte gehad. Een ruimte die vooral wel langwerpiger is (uh ja het is een Gran Toursimo), maar waar je wel ontzettend veel in kwijt kan. Wij zijn met de Stinger GT een weekend weg geweest en hij zat echt tot de nok toe vol. En dan heb ik het over spullen meenemen die je normaal nooit op vakantie mee neemt. Want als je de ruimte hebt dan benut je die meteen ook ;). De Kia Stinger GT is dus naast een ontzettende ‘dikkie’ ook een fenomenale gezinsauto. Stap maar in!

En ehm, misschien heb ik wel heel even gespeeld met de Stinger GT.. Soms is het gewoon tijd voor wat donuts.

Sportief speelplezier in een chique maatpak

.Al met al heb ik me echt uitstekend vermaakt met de Stinger GT. Maar dat is stiekem ook wel omdat ik houd van wat jaloerse blikken, mensen die foto’s van mij ehm de Kia maakte als ik in de file stond of hem ergens parkeerde. Anoniem ben je niet met de Stinger GT. Maar dat is ook niet wat je wíl zijn als je besluit een Stinger GT toe te voegen aan je wagenpark.

Gooi er een ander uitlaatsysteem onder, en volgens betrouwbare bronnen komt deze er ook, en je bent echt het mannetje. Of het vrouwtje. Of de chauffeur. Wat je dan ook wil zijn in deze bolide.

1 Comment

  • Reply Pinnacle Chauffeur januari 15, 2018 at 07:46

    Thank allot for sharing this wonderful KIA. Love to see awesome car i always wish to drive, Everything looking perfect.

  • Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.