Speelmaatje pur sang. Ik reed de BMW M2

december 19, 2016

*De foto’s in deze blogpost zijn gemaakt door de talentvolle Jeffrey Jim!

Ik heb er al eens een current car crush over geschreven, ongeveer iedereen die ik spreek moet aanhoren hoe verliefd ik er op ben, ik zit te berekenen hoe ik ‘m binnen 7 jaar zélf kan hebben… het houdt maar niet op. De BMW M2 had al een plekje in mijn hart voordat ik hem had gereden, heck zelfs vóór dat ik hem had gezien!
JIM_0018
Wil je weten wat ik van de M2 Coupé vind nu ik hem zelf heb ervaren? Lees dan snel verder.

Volgens velen is de M2 Coupé hét antwoord op zijn almachtige voorganger de 1M Coupé. Ondertussen is de 1M Coupé een zeer zeldzame verschijning geworden alsmede door zijn beperkte oplage. Omdat BMW wél met vernieuwde M3’s en M5’n kwam, maar er steeds nog geen opvolger voor de 1M Coupé in de pijpleiding zat was het een beetje zoeken geblazen wat je dán zou moeten aanschaffen. Een M135i biedt plezier, maar eerlijk is eerlijk het is gewoon geen échte M. Hij heeft er wat van weg, maar de beleving is toch anders.

En toen was er de 2-serie. Al snel ging het verhaal de wereld in dat hier wel een echte volwaardige M-versie van zou komen. Zelfs ik zat ongeduldig te wachten, ik vind de ‘normale’ 2-serie namelijk al een plaatje. In oktober 2015 werd hij onthuld.. De M2.

JIM_0090

Voor 79.990 euro heb jij een M2 op je oprit staan, maar ja wat krijg je er dan voor terug? Een E46 M3 in een modern jasje. Huh? Ja, je leest het goed. Wat mij direct opviel waren de gelijkenissen die de M2 deelt met de oude E46 M3. Qua bodywork, looks, uitstraling.. ik vind ze zelf echt heel erg op elkaar lijken. Ook met het rijden viel het niet te ontkennen, alles in de M2 ademt ‘E46 M3’ anno 2016. Maar goed, verder over de M2.

JIM_0095

Onder de motorkap huist een 3.0 L sterke M TwinPower zes-cilinder-in-lijn, deze levert een heerlijke 370 PK en maximaal 500 Nm koppel. Een fijn aantal paarden voor een auto welke maar 1570 KG weegt. De techniek van BMW is ook onder de motorkap zo verfijnt dat de M2 heel soepel en rustig rijdt en niet al te zenuwachtig is, maar op het moment dat jij je grote teen iets meer druk geeft en dat gaspedaal een klein beetje to the metal brengt .. dan wil hij gáán. De M2 is dan zó speels en hyper, het is alsof je met een puppy op pad bent. Het bijkomend voordeel is dat je echt met een glimlach van oor tot oor achter het stuur zit. Dit gevoel wordt ook nog eens versterkt door de heerlijke sound van de 6 cilinders en de spool van de turbo. Dit is leuk!

De M2 coupé brengt je vanuit stilstand in 4.3 seconden naar de 100, en dat is te merken. Wat een power zit er onder die motorkap zegt. De turbo springt op de lekkerste momenten bij en dit zorgt er voor dat de M2 Coupé een redelijke rijbewijs killer in een schattig jasje is. Flitsmeister aan en gaan!

JIM_0063

Ondanks zijn enthousiasme heb ik geen enkel moment het gevoel gehad dat ik de M2 niet onder controle zou kunnen houden. Zelfs wanneer je de M2 op zijn fanatiekste rij-modi zet is het nog prima te doen. Met de M-dynamic mode krijg je de ruimte om zelf even flink de achterkant te laten mee feesten.
Alhoewel de wegen van Rotterdam zich weer niet heel erg lenen voor afdoende speelplezier. Ik denk dat je de M2 (en jezelf) het meest gelukkig maakt op de Autobahn, doe er dan ook meteen een ronde circuit mee. Want dat is een plek waar de M2 zich meer dan prettig voelt. Zoals een echte BMW betaamt is de M2 Coupé achterwiel aangedreven.

JIM_0139

De M2 Coupé is leverbaar met de bekende DCT 7-traps automaat, een heerlijke bak al zeg ik het zelf. In de manuele stand is hij prima te noemen en ook wanneer je het werk overlaat aan de DCT valt er niks te klagen. Het is tegenwoordig bijzonder te noemen dat er ook de keus is voor een 6-versnellingen handgeschakelde variant, het maakt de M2 Coupé dan net wel iets authentieker. Je legt er wel 7 mille voor neer, dat dan weer wel.

JIM_0158

Ondanks zijn robuuste voorkomen is de M2 Coupé van binnen een zeer fijne en luxueuze bolide. Eigenlijk zoals je gewend ben van BMW. Wat ik dan zelf wel mis zijn de echte M-spiegels, dat onderscheidt de auto toch nog iets meer van de normale range van BMW. Verder krijg je zowel van binnen als van buiten echt waar voor je geld. Alles voelt goed afgewerkt en je merkt echt dat BMW de bestuurder centraal stelt. De M2 Coupé lijkt dan niet heel erg groot, ik kon er met Jasmin prima mee op pad. Ik zou niet drie mensen meenemen op een rit naar Zuid-Frankrijk, dan kom je achterin toch wat ruimte te kort. Maar goed, koop je daar een M2 voor? Nee. Wanneer koop je dan wel een M2? Als je een onwijze BMW liefhebber bent, met een hart voor M, die de bolide graag een paar keer per jaar uit wil laten op heerlijke rijders-wegen, wanneer je Madelaine heet (HI!) en wanneer je een uniek soort M zoekt.

JIM_0119

Een goede vergelijking met een 1M kan ik niet maken (ik sta er wel voor open, dus mocht je dit lezen en een 1M tot je beschikking hebben schroom niet ;)), maar wel met onze E46 M3. Zoals ik al eerder zei zie ik heel veel gelijkenissen en meerdere mensen deelde deze mening met mij. Toch kan ik ze niet als dupes naast elkaar zetten..Maar wat ze wel gemeen hebben is dat ze beide een plekje in mijn hart hebben.. En ze over en jaar of 7 naast elkaar op onze oprit staan. His and hers :).

1 Comment

  • Reply Tips voor Papa's december 20, 2016 at 15:27

    Lijkt me ook een heerlijke bak om in te rijden. Als ik m’n collega’s dan in hun 2-serie “paus mobiel” zie rijden, is dit toch een vele betere 2! En wat een mooie foto’s kun je er ook mee maken he 😉 (Credits voor Jeffrey Jim)

  • Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.