Suzuki Jimny: speelmaatje op broekzakformaat

oktober 7, 2019

Hij is klein en vooral heel fijn. Maar dan wel wanneer je op terrein bent waar hij zich het beste voelt. Waar ik het over heb? Drie keer raden..

De Suzuki Jimny.

Een auto die vooral groots is qua naam en off road prestaties. Maar hoe doet de Jimny het anno 2019? En gewoon op de normale wegen met een ‘moeke’ achter het stuur.

Speelgoed op wielen

Begin deze zomer kreeg ik voor een week een knalgele dinky toy mee. Of groen, het is maar hoe je het zelf bekijkt. Met genoeg ruimte voor enkel Jasmin op de achterbank is het inderdaad geen grote auto. Deze ‘Baby G’ koop je inderdaad niet voor de zee aan ruimte die je wel vindt bij de grotere broers. Nee, dit stukje Suzuki geschiedenis koop je omdat je zin hebt in een dag modder banjeren en duinen klauteren. Dat hem o.a. ging gebruiken om verhuisdozen van A naar B te krijgen laten we even in het midden. De Suzuki Jimny is L E U K en klein. Vooral vrij klein.

Voorin vind je twee stoelen, alle nodige infotainmenthulpjes (bluetooth, Apple CarPlay (!)), waardeloze boxen voor de muziek – maar oké,- en achterin vind je een petite achterbank. Zeker niet groot genoeg voor een kinderstoel, wel groot genoeg voor mijn 3.5-jarige dame (maar die moet dan weer in de kinderstoel, dus zette we haar gewoon voorin de auto) of iemand die net de 1 meter rijkt. Qua laadruimte is het ook een beetje krapjes, maar gelukkig kan de achterbank plat en dan passen er toch wel twee verhuisdozen-en-een-beetje.

Rijden = werken = fun

Rijden met de Jimny staat gelijk aan werken. Vijf versnellingen, een vier pitter die goed is voor 100 pk, het welbekende ladder chassis, starre assen en natuurlijk de mogelijkheid om de aandrijving van de wielen aan de passen (hoge en lage gearing). Op de snelweg rijden is een uitdaging én een feestje in één. Want hoewel iedereen je aankijkt alsof je gek bent geworden dat je met een Jimny de A12 op dendert, is het ook onwijs leuk hoeveel mensen er naar je kijken en wijzen. Ik ben er voor het gemak maar even vanuit gegaan dat het louter positief is, want het is gewoon onmogelijk om een Suzuki Jimny niet leuk te vinden. Zelfs bij het stoplicht kreeg ik nog duimpjes omhoog en big smiles van mijn mede weggebruikers. Ja, de Jimny is een klein feestbeest. 

Waarbij je op de snelweg denkt ‘’komt er ooit nog een einde aan deze rit?!’’wil je wanneer je off road gaat gewoonweg niet dat het ritje ooit nog stopt. Juist door zijn wendbaarheid, formaat en uitstekende prestaties op onverharde ondergronden is de Jimny echt een ontzettend leuke auto om de duinen en bossen mee in te duiken (alleen waar dit dan mag ;)). Ik ben zelf een Vinex-bouwput in gereden en heb me kostelijk vermaakt samen met Jasmin. Heerlijk om te merken hoe de Jimny hier zich thuis voelt. Zo’n klein schattig knuffelbaar ding die zich als koning van de off road laat zien op ‘zijn’ eigen terrein. Het was echt ontzettend leuk en verfrissend om op pad te gaan met dit icoon. Suzuki blijft bij zijn oerrecept en weet wat werkt voor de Jimny. 

Het is inderdaad geen alledaagse bolide, maar voor wat huis, tuin en keukenritjes is hij meer dan voldoende. Maar rijd dan wel even dóór het park heen, want dan komt hij meteen goed tot zijn recht ;). Het prijskaartje van dit speelmaatje is wel flink, in Nederland betaal je makkelijk €27.000 euro voor een Jimny met – flink wat – opties. Bij onze Duitse vrienden haal je hier al snel bijna €10.000 af en kost hij slechts €17.000. Wellicht dus dat het over een tijdje loont om over de grens een jong gebruikte op de kop te tikken.

No Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.