Tesla Factory Tour

mei 26, 2016

Op uitnodiging van Tesla ging ik 12 mei naar Tesla (in Tilburg) toe voor een Factory Tour. Een kijkje in de keuken van Tesla. Ik vond het echt heel erg leuk en bijzonder om mee te maken en neem je graag mee naar de plek ‘where the magic happens’. 

27152239442_e00ab40a15_z

 

Als eerst kregen we een presentatie over het ontstaan van Tesla. Ik kende de Roadster natuurlijk wel maar het was heel gaaf om de visie achter het merk te leren kennen. Tesla wil absoluut niet alleen een high end merk zijn maar wil juist alle consumenten bereiken. Ze begonnen met de Tesla Roadster en met de verdiensten daarvan hebben ze de Model S ontwikkeld en zo voort. Inmiddels wachten we op de SUV Model X  en de mid-end Model 3. Tesla maakt er geen geheim van dat er nog een idee in de pijpleiding zit voor een nog toegankelijker model, zodat iedereen op een dag elektrisch kan rijden. Ik ben erg benieuwd! Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van de Model S, al helemaal hij nu een facelift heeft gekregen, en laten de Model X en Model 3 me zeker ook niet koud. Ik word juist blij van al die mooie Tesla’s op de weg.

26643689993_db4f9f1cf2_z

Roadster gespot in de fabriek.

Tesla lijkt misschien vrij groot, toch werken er ‘maar’ 15.000 mensen wereldwijd bij Tesla. Daarnaast bestaan ze ook pas sinds 2003. Ik vind dat je wel merkt dat het een jong bedrijf is, en zeker in positieve zin. Ze doen dingen net een beetje anders, het volume in de auto kan tot stand 11 waar het bij normale auto’s 10 is. De nieuwe gigafabriek is in de vorm van een diamant en de punt wijst naar het Noorden.  Een ding is zeker, Tesla is een gepassioneerd merk welke revolutionair wil zijn op het gebied van auto’s en autorijden. Iets waar ze zeker goed in zijn.

27152238832_c9aab02593_z-1

In de fabriek in Tilburg, waar auto’s zonder accu’s dus als ”gliders” binnenkomen, houden ze zich bezig met de eindproductie van de Model S. Ik had nog nooit een fabriek van binnen gezien, laat staan een autofabriek. Het pand ziet er clean uit en de rust zelve heerst er. Er wordt veel geautomatiseerd maar bij elk station zijn er mensen aan het werk. Er zijn niet alleen stoere kerels aan het werk hoor, er lopen ook genoeg vrouwen rond. Wat ik echt heel bijzonder vind is dat er in de fabriek ook ”kantoortjes” zijn; meer open werkplekken. Iedereen, dus elke functie, loopt er rond en is aanspreekbaar. Leuk om te zien dat ze ook bezig zijn met een efficiente manier van werken. Ik houd daar wel van.

27179839691_543ac77e23_z

De auto’s worden AC en DC opgeladen in de fabriek. Hiermee wordt de accu getest.

Wist je trouwens dat Tesla alleen auto’s produceert welke ook echt zijn verkocht? Wanneer je auto is besteld duurt het ongeveer 2 tot 3 maanden tot hij wordt afgeleverd. Bij de Tesla fabriek in Tilburg is er een speciaal hoekje, met rode loper, voor klanten die hun auto op komen halen. Ze maken er dus een echte happening van, leuk. Inmiddels rijden er wereldwijd 100.000 Tesla’s rond.

26642435184_9bc347f891_z

De lichttest, zoals je kan zien is er warm licht en koel licht. De auto wordt rondom gecontroleerd op krasjes, kleurverschil, deukjes et cetera. Er mag natuurlijk niks mis mee zijn. 

De rondleiding in de fabriek was echt een unieke ervaring. We hebben veel geleerd over alle processen en hoe de mensen aan het werk gaan. In principe kan elke werknemer op elk station staan, zo zijn ze flexibel inzetbaar en weet iedereen wat er waar gebeurt. Nadat de auto als glider binnenkomt worden de achterbanden er vanaf gehaald,  krijgt de auto o.a zijn accu (welke onderop wordt geïnstalleerd), een software update, wordt hij voorzien van vloeistoffen, wordt de kofferbak voor geplaatst, de auto wordt uitgelijnd, ondergaat diverse tests zodat de kwaliteit van de auto optimaal wordt waargemaakt (o.a. watertest) en hij wordt uiteindelijk nog op een testbaan uitvoerig getest. Hoe bijzonder is het dat er ín de fabriek een testbaan is. Professionele ex race drivers nemen plaats in de Tesla en zijn optimaal getraind om elk kraakje en piepje te herkennen. Hij moet natuurlijk fluisterstil zijn en er mag niks mankeren aan de auto. Op deze baan mocht ik ook even de Ludicrous mode ervaren. Ik wilde het filmen maar kreeg er niet eens de tijd voor ha! Wat waanzinnig, binnen 3 seconden zit je op de 100 km/u. Het was even alsof je in een gigantische achtbaan zat, al die G krachten.. ik stapte met een glimlach van oor tot oor de auto uit.

27179840121_752eff4e06_z

Na de rondleiding in de fabriek was het tijd om de Model S zelf te ervaren. Per twee gingen we, met instructeur, een stuk rijden. De ‘summon’functie werd ook meteen gedemonstreerd, een Model S werd opgeroepen. Je kan dus je auto voor laten rijden. Tijdens de testrit moest natuurlijk ook even autonoom worden gereden. Note: ik vind cruise control al apart dus dit was echt wennen. De Tesla herkent de rijbaan en houdt zich aan de snelheid, echt zo bizar om mee te maken. Hij remt ook zelf af en houdt afstand op de voorganger. Het enige wat jij moet doen is zitten. Ik vond het leuk om mee te maken, maar een echte petrolhead wil toch echt zelf de controle over de auto hebben, althans ik wel.

26642432324_e5fa0db726_z

27215240856_2396a3c972_z

Al met al was het een unieke ervaring bij Tesla. Binnenkort rijd ik voor NIVEX een P90D welke voorzien is van de ludicrous mode, een uitgebreid verslag zal dus nog volgen! Ik zal er nu voor zorgen dat het wél op film wordt gezet ;). Stay tuned.

ofnez-55acdaac2aa12

1 Comment

  • Reply Tips voor Papa's mei 29, 2016 at 15:43

    Wat een supercoole ervaring! Ik ben ook zo benieuwd en heb me bij onze lease maatschappij alvast opgegeven voor extra info updates voor de model 3. Ik hoop dat ik hem in 2018 als nieuwe leaseauto mag verwelkomen! M’n collega’s zien t niet zo zitten ivm veel km’s en het opladen, maar ik zou het er voor over hebben!
    Ik ben heel nieuwsgierig naar je blog over de P90d met ludicrous mode, de filmpjes die ik erover op YouTube heb gezien, zijn echt heel vet!

  • Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.