Verliefd op de Mercedes-Benz CLA 180 Shooting brake

juli 25, 2017

Een hele mond vol… De Mercedes-Benz CLA Shooting Brake. Is er een mooiere A-klasse? Didn't think so.


Volgens Mercedes-Benz is de CLA Shooting Brake even sportief als een coupé, net zo ruim als een estate en hij wordt zelfs een rebel genoemd. Zelf vind ik het echt een plaatje, voor mij is dit wel de mooiste Mercedes-Benz die er is. En dan heeft deze snelheidsduivel hem natuurlijk het liefst in AMG uitvoering ;). Toch heeft de '180' uit het CLA gamma mij positief verrast, benieuwd hiernaar? Lees snel verder.

ON THE HUNT

Deze black beauty is de eerste Mercedes-Benz welke ik test voor NIVEX, dat maakte mij dus nog nieuwsgieriger naar de auto dan dat ik al was. Op het oog vind ik het namelijk een ontzettend mooie en galante auto, die niet te groot is, maar waar je toch mooi mee voor de dag kunt komen.

IMG_2398

IMG_2399

De term 'shooting brake' is al ontzettend lang te vinden binnen de autowereld en aan de benaming kunnen ook diverse 'bodytypes' gelinkt worden. Van origine heeft het wel degelijk wat te maken met schieten, vroeger moesten dit soort auto's namelijk praktisch genoeg zijn om allerlei spul van jagers mee te nemen ;). Mercedes-Benz koppelt de term 'shooting brake' aan de grote broer van de vierdeurs coupé CLA én het bekt ook nog eens lekkerder dan estate. Althans, dat vind ik!

JOOLZ, CHECK.

Qua ruimte is het binnen in de CLA Shooting Brake (hier na: CLA) niet verkeerd. Sterker nog, met zijn bijna 500 liter aan ruimte is het flink te noemen. En dat terwijl ik de CLA zelf niet heel groot vind ogen. Achterin heeft Jasmin in haar Recaro voldoende ruimte en is er ook nog voldoende ruimte voor nog een kinderstoel. De kofferbak is zeker de Joolz-test doorgekomen. Er hoefde geen wielen van het onderstel af om deze in de laadruimte te schuiven. Ook hier scoort de CLA dus goed.

IMG_2405

IMG_2444

Ik benoemde het al eerder, maar ik vind de CLA ondanks zijn ruimte niet heel groot aanvoelen. Iets dat ik zelf best positief vind. Ik heb er namelijk Rotterdam mee door gereden en was niet bang dat de Shooting Brake niet in een krap stads parkeervak zou kunnen. Ik durf bijna hardop te denken dat hij het zelfde aan voelt als een reguliere A-klasse.

AMG LINE

De CLA die ik mee had was uitgerust met de AMG Line. Dat is onder andere te zien aan de diamond grille (wat ik echt tien keer mooier vind staan dan het originele front), hij staat iets lager op zijn wielen (d.m.v. het sportonderstel), AMG-velgen (18'') en het prachtige interieur met driespaaks stuurwiel en sportstoelen met een rode siernaad. Persoonlijk vind ik de AMG Line de CLA echt af maken. De kenmerkende stoere looks worden hiermee ook naar binnen doorgevoerd. Dat maakt de CLA echt een lust voor het oog.

IMG_2413

IMG_2420

De dubbele uitlaten achter verraden niet dat het ''slechts'' de 180 is. -Okay, de badge wel ;)-  Deze 1.6 viercilinder is goed voor 122 pk. En hoewel dat op papier misschien niet héél veel is heb ik weinig te klagen gehad over de kunnen van deze black beauty. De zes bak schakelde soepel en verfijnd. Eigenlijk wat je qua rij-eigenschappen van een premium merk verwacht. Ik vond hem echt super rijden, en ben nog meer benieuwd geworden naar het AMG vlaggenschip van de CLA-familie. Als dit al heerlijk reed, hoe houdt dan zo'n vorst van een AMG zich? Hopelijk kan ik ooit die vraag beantwoorden ;).

MUSIC MAESTRO, PLEASE

Qua connectiviteit werkte alles naar behoren. Je kan snel switchen tussen het beluisteren van muziek, via bluetooth, radio, navigatie en de instellingen van de auto. Ook is er qua bediening op het stuurwiel niks op aan te merken, het werkt prima en dat is toch wel iets wat voor mij belangrijk is. Het is misschien 'niks', maar als ik ellenlang bezig ben met het koppelen van mijn iPhone aan de bluetooth in de auto en het afspelen van muziek ook niet naar wens gaat dan ben ik iets minder enthousiast. Gelukkig is dit bij de CLA niet het geval. Wel vind ik de looks van het infotainment systeem niet echt meer van deze tijd. Ondanks dat de CLA vorig jaar nog een update heeft gehad. Het is een kwestie van smaak.

IMG_2409

IMG_2408

Ook moest ik wennen aan de handrem welke links zit weggewerkt..Deze haal je naar je zelf toe en met dezelfde beweging haal je de handrem er ook weer af. Het is een ''Mercedes ding'', een waar je vast snel genoeg aan went, maar ik zat af en toe toch echt nog rechts te zoeken.. Toen ik weer in de M3 stapte zat ik bijna mijn lichten te verstellen omdat ik dacht dat daar de handrem weer zat. Life of a carblogger.. 

De CLA Shooting Brake heeft mijn hart gestolen, vooral qua looks en interieur. Wat een prachtige auto is het! Ik voelde mezelf meteen heel 'fancy' om het zo maar te noemen, vooral in de kleurstelling waarin ik hem mee had van Mercedes-Benz Nederland. (Niet iedereen vindt zwart een kleur, ik wel). De uitstraling van de CLA Shooting Brake is sportief, maar niet té. Hij is chique, maar ook niet té. Je kan merken dat Mercedes-Benz met deze bolide inspeelt op de jongere markt. En dat is in mijn ogen goed geslaagd.

IMG_2400

IMG_2435

De CLA Shooting Brake welke ik mee had heeft een prijskaartje van 43,387 euro. Je hebt een CLA Shooting Brake vanaf  38.000 euro.

1 Comment

  • Reply Lenneke juli 25, 2017 at 08:57

    Heel mooi bakkie!

  • Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.