Volmaakt vermogen: de BMW M760li

november 13, 2017

Je hebt uitzinnig, waanzinnig en dan heb je daarboven op de BMW M760li. Voor NIVEX ging ik op pad met deze bizarre bolide. En ondanks dat je in deze limousine eigenlijk achterin hoort te zitten, heb ik intens genoten van mijn functie als chauffeuse. Niet zo gek, met zo’n brullende V12..

IMG_3610

Men neme de al uitermate luxe BMW 7-serie, lepel er een V12 in, gooi er een M-sausje overheen en je krijgt dit.. Het equivalent van perfectie onder de limousines. Ik moest en zou hem dan ook zelf ervaren. Met 600 PK onder je kont, een brullende V12 en het idee dat je elk moment een butler genaamd Charles op kan roepen is dit dan ook een bijzondere ervaring geweest.

IMG_3603

*Butler niet bij inbegrepen

Geen M, wel magistraal machtig

De BMW M760Li is geen échte M, wel is hij aangepakt door het M Performance team van BMW. Het is tevens de eerste keer dat een V12 van BMW onder handen wordt genomen. Onder de motorkap huist een 6.6 liter twin-turbo V12 welke goed is voor 600 PK en 800 Nm koppel. Cijfers kunnen misschien op papier niet veel zeggen (behalve dat het gekkenhuis is om deze cijfers in combinatie met het slagschip van een 7-serie te zien), maar ik kan je beloven dat het véél is. De M760Li is voorzien van xDrive, niet heel gek want als je al dit vermogen op enkel de achterwielen zou hebben dan wordt het wel heel link. Daarnaast is de koets voorzien van de Executive Drive Pro vering en een anti roll stabilisatie. Zo zou een ronde Ring zeker nog op je to do list moeten staan met de M760Li, al is het maar omdat het kan. Wat tevens het credo moet zijn geweest toen BMW deze 7-serie ontwikkelde…

Binnen 3,9 seconden zit je met de M760Li van de 0 naar 100. Twee keer knipperen en je ziet drie cijfers verschijnen in je head up display. Met enkel je grote teen gas geven is genoeg om de turbo’s op te horen spoelen en er met een noodvaart vandoor te gaan. Dit is ge-weldig.

IMG_3618

Vanaf het moment dat je op de startknop drukt begint het feest en hoor je de 12-cilinders je al roffelend tegemoet komen. Toch is het uitzonderlijk stil in de comfort rij-modus. Je zou bijna een speld kunnen horen vallen. In de meest sportieve stand wordt de M760Li een soort knalpot straaljager, maar dan van Boeing 747 formaat. Want ondanks zijn snelheid en gigantische zin om te spelen voel je wel dat je écht een hele grote bolide onder je (al dan niet verhitte en goed gemasseerde) derrière hebt zitten. Met zijn vijfenhalve meter is het dan ook geen compact.

De chauffeur die deze auto als dienstwagen met zich mee krijgt mag dan ook echt op zijn rijbewijs letten ;). Je krijgt er nog net geen verpulver bij wanneer je de M760li zou bestellen. Doei doei!

IMG_3598

Spa days met een V12

Naast het waanzinnige vermogen en het idee dat je elk moment kan gaan laagvliegen met de M760Li is en blijft het in beginsel ook gewoon een 7-serie. Hoewel het woord ‘gewoon’ natuurlijk niet in één zin past met deze reeks van BMW.  Aan elk detail is gedacht. Achterin de Li (verlengd dus) is er zeeën aan ruimte en moest ik bijna een halve yogapose uitvoeren om Jasmin haar knuffel even snel van de grond te pakken. Het is goed vertoeven op de achterbank.

IMG_3579

IMG_3595

Zo is ook deze voorzien van stoelmassage en stoelverwarming, kan er tv gekeken worden en is er de mogelijkheid om de stoel achter de voorste passagier compleet naar achteren te laten ‘vouwen’, inclusief treetje voor de voeten zodat je deze niet op de grond hoeft te zetten. Haal je meteen wat drinken uit de koelkast, want ook deze zit in de M760Li. Hoewel je natuurlijk deze vóór je laat halen.. bedoel zelf doen is voor de plebs :). En voor de ultieme ervaring verzet je je stoel natuurlijk via de tablet waarmee je ook andere gimmicks kan uitvoeren. Doen we gewoon.

IMG_3632

Qua ruimte kom je dus helemaal niks te kort. De kofferbak ruimte is iets kleiner dan bij een normale Li omdat er in deze uitvoering is gekozen voor een koelkast. Echter is het niet een storende hap uit de ruimte en zou (als je dat wil) een kinderwagen of buggy nog perfect mee kunnen.. Wanneer je naar het Kurhaus gaat met je koter.. bijvoorbeeld.

Trouwens, ooit eens iemand horen zeggen: ‘Schat, ik laat even de auto uit’. Zodra je met een M760Li op pad bent misschien wel. Via de (al high tech) afstandbediening is het namelijk mogelijk om naast de auto te staan en deze te laten rijden. Zowel vooruit als achteruit. Vriendin Ariandra en ik vonden het een hele bizarre gewaarwording. Maar omdat het koud en donker buiten was vonden we het tijd om weer op pad te gaan. Ariandra achterin, ik voorin.. Zoals het hoort in een bolide van deze klasse.

IMG_3685

IMG_3628

Even een hypotheek afsluiten, brb

Tsja wie al dit moois wil rijden moet diep in de buidel tasten. Nog nooit heb ik een auto gereden waar zo’n prijskaart aan hing. Wat er voor zorgde dat ik bijna een hartverlamming kreeg als er een andere auto naast ging staan op een parkeerplaats. Nog nooit was mijn PSL van de Starbucks in zo’n uitzinnige auto opgedronken en heb ik vrienden intens blijgemaakt door met deze brullende V12 voor de deur te staan. Voor een luttele 303.045,82 euro is de M760Li de jouwe…. En daar is geen cent van gelogen.

IMG_3675

Ik vond het echt een bizarre ervaring en heb van elke seconde genoten van deze waanzinnige 7-serie. Maar of ik als BMW-fan voor deze 3 tonner zou gaan? Hmmm.. misschien mét een Charles erbij, een tankpas en een lege autobahn.

2 Comments

  • Reply Michael Verkerk september 10, 2018 at 15:38

    Gave wagen dit! Eerlijk gezegd vind ik all 7-series vet maar dit is natuurlijk wel het summum.

  • Reply Bas Hilvers november 22, 2017 at 11:47

    Zo dik!! Wat een prachtige wagen. Ook erg leuk geschreven overigens!

  • Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.