Vriendjes met verlengsnoer #2

maart 16, 2021

Alles met benzine en snelheid is me met de paplepel ingegoten. Ik word gelukkig van het geluid van blow off valves, krijg kriebels van een ronkende V10 en ben op mijn gelukkigst met een spinnende Ducati. Tegenwoordig is er steeds meer het tegengeluid (of eerder.. geen geluid) van elektrische en deels elektrische bolides. In ”Vriendjes met verlengsnoer” ga ik op pad met deze moderne bad boys en geef ik je mijn mening. Vandaag: de Citroen C5 Aircross Hybrid en de Suzuki Across PHEV.

Met de C van comfort en de H.. van hmm/hybride.

Wie denkt aan Citroen denkt vaak aan lobbige BX’en, de welbekende Snoek of zelfs nog terug aan de kekke 2CV. Maar tijden veranderen en ook Citroen heeft een aardige groeispurt doorgemaakt. Een paar jaar geleden zei Citroen gedag tegen de limousine en break variant van de C5 en de C5 Aircross – de grotere broer van de C3 Aircross – kwam er voor terug. Eigenlijk een ’typische’ moderne SUV die je dan misschien weer net niet in het zelfde rijtje zou zetten als de Suzuki Across (en Toyota RAV 4). Laten we het erop houden dat hoge en grote auto’s tegenwoordig populair zijn. Enfin. De C5 Aircross, groot, oogt robuust, maar verdient de C in zijn naam toch wel echt aan comfort. Met stoelen waar je bijna niet meer uit wil komen, vering waardoor je het idee hebt dat je zweeft over de wegen en een zee aan ruimte. Daarnaast heeft de C5 Aircross ook speciaal gelaagd glas waardoor het binnen in de auto muisstil is en oprecht het is alsof je door de rust elk moment in een staat van ‘zen’ kan belanden. De C5 Aircross Hybride is trouwens de 1e PHEV van Citroen en meteen de auto waarmee ze hun low emission offensief zijn gestart.

De C5 Aircross Hybride deelt zijn genen met de Peugot 5008 en Opel Grandland X. Maar niet helemaal.. Waar ze bij Opel en Peugeot hebben gedacht aan een mogelijkheid voor vierwielaandrijving kiest Citroen er niet voor om dit toe te passen. Ondanks dat ik de C5 Aircross echt prima vond rijden vind ik het een gemiste kans. Vooral toen ik enkele weken daarna met de Suzuki Across op pad ging, die wel vierwiel is aangedreven en waarmee je ook een aardige voortuin kan omploegen.

Battle of de slecht geparkeerde PHEV’s

Dat lekker rijden dat geloven we wel van Citroen, maar ondanks al het comfort was het misschien een beetje te zweverig zo nu en dan. Vooral op rotondes en in snelle bochten had ik het idee dat de C5 Aircross mij een beetje een te pittige tante vond. Ik bulder niet met 70 kilometer per uur over een rotonde, maar dat ik graag een bocht ”lekker” wil nemen… daar waren we het niet geheel over eens. Qua wegligging denk ik toch dat zijn vierwielaangedreven tweelingbroers uit de PSA collectie het gaan winnen. Jammer!

Qua vermogen, 225 pk, heb ik niks op aan te merken. Al komt hier de Suzuki Across ook weer net iets beter uit de verf, onder zijn motorkap/laadport komen er 306 pk’s tevoorschijn. Met het accupakket moet je zo’n 55 km (WLTP) ver komen, maar tijdens mijn tripjes hebben we dit slechts een keer behaald. De overige keren was het zo rond de 40 kilometer. Voor mij net genoeg voor een enkeltje woon-werk, om vervolgens weer daar te laden en weer vol elektrisch terug te kunnen. Mooi detail: tijdens mijn week met de C5 heb ik er slechts een kwart tank benzine bij hoeven gooien!

De C5 is ook nog eens erg grappig!

Van binnen is het goed vertoeven in de Citroen C5 Aircross Hybride, hij is namelijk van alle gemakken voorzien. Het bekende ‘PSA’ infotainment-scherm en digitaal instrumentenpaneel, welke je van weergave kan laten wisselen ,werken prima en zoals het hoort. Ook qua muziekkwaliteit is het goed, maar net niet ”Go Fuck Yourself”-proof.

Mijn week met de C5 Aircross was prima, maar hij stak er net niet met kop en schouders bovenuit. Voor mij is het een combinatie van de toch wel kleinere elektrische range, de zweverigheid in de bochten en het gemis van vierwielaandrijving. Maar goed, als je niet weet wat je (eventueel) mist dan ziet de gemiddelde C5 Aircross eigenaar dat wel door de vingers. Het prijskaartje van deze fransoos is niet klein: € 45.510.

Hallo, de Suzuki Rav…Acro…4?

De Suzuki Across it is. Toen ik voor het eerst deze ‘Soes’ voorbij zag komen was ik opslag verliefd. Verliefd op een Suzuki? Jazeker! Hoewel je dat bij mij eerder zou zeggen over een GSXR 1000 en mijn eerste motor, een SV650S, niet bepaald een match was, kreeg ik toch echt een grote boel vlinders van de nieuwe Across.

Maar Madelaine, da’s toch gewoon een Toyota RAV4? Ja en nee. (Naar mijn bescheiding mening is het snoetje van de Across toch net mooier dan die van zijn tweelingbroer ;)).

Op het moment van testrijden had Toyota in 2021 nog niet de PHEV in het gamma. Dus als je een robuuste maar milieubewuste jongen wilde moest je de switch maken naar Suzuki. Inmiddels heb ik geluiden gehoord dat ook de RAV 4 PHEV bij Toyota zijn opmars aan het maken is. Verder delen de RAV4 en Across zeker genen. Zowel van binnen als van buiten zijn ze vrijwel identiek, maar de logo’s en de merkbeleving zijn natuurlijk compleet anders. Voor Toyota is de RAV4 nog het kleinere broertje van de Landcruiser waarbij we bij Suzuki met de Across meteen de grootste van de Suzuki telg te pakken hebben. Tijd om een kleine 1500 kilometer in een week te rijden had ik wel, met een liefde in Groningen rijd ik namelijk meer dan genoeg om mijn vriendjes voor de week goed aan de tand te voelen.

Tijdens het testen van de Suzuki Across hadden we bijna zicht op een elfstedentocht. Het was KOUD, needless to say. Met een volle accu zou je rond de 75 kilometer volledig elektrisch kunnen rijden alvorens hij overschakelt op de krachtige benzinemotor. Nou moet ik zeggen dat ik dat niet altijd redde. Maar dat is volledig te wijten aan het koude weer. In een week tijd hebben we met de Across -15 en plus 15 meegemaakt! Dat de auto anders presteerde bij zulke koude temperaturen en wel volledige range had met warme temperaturen is natuurlijk niet gek. Niet altijd haalde ik de aangegeven range trouwens, soms kon ik volgens de Across 75 kilometer elektrisch karren, maar naarmate ik aan het rijden was werd het steeds minder – nee, niet omdat ik de exacte aantal km’s aan het rijden was, maar gewoon… ik kwam vaker ‘leeg’ aan op ritjes van 50 kilometer dan met nog 25 km range in mijn zakken. Ook met deze PHEV was het vaak laden, maar minder vaak dan met de C5 Aircross Hybride. Scheelt toch net dat beetje stress.

Opladen doen we thuis via het stopcontact in de garaaasj
Onze Volvo C30, liefkozend Greta genoemd, verdween bijna in het niets zo naast de Across.

Qua rijcomfort wint de Suzuki het zeker, maar dat komt echt omdat hij vierwiel is aangedreven. Sterker nog, je zou zelfs elektrisch op onverharde wegen kunnen crossen! Het verschil tussen voorwielaangedreven en vierwielaangedreven is met zulke grote jongens zo merkbaar dat ik het rijden in de Across echt een feestje vond ten opzichte van de voorwielaangedreven concurrenten in dit gamma. Daarbij was de rijmodi ”sport” in deze auto ook gewoon echt sportief! Met een druk op de knop wissel je zo van de meest economische rijmodus naar de meest sportieve en dat voel je. Je verbruik gaat er wel een flink stuk door omhoog, maar eventjes met die 306 PK de weg op bulderen is leuk. Wist je trouwens dat de Across ook meteen de snelste Suzuki personenauto is? Heb je weer wat leuks te vertellen tijdens je Zoom-meeting.

Tijdens mijn week met de Across heb ik ook mijn ‘eerste keer vanuit vriend zijn huis naar mijn werk’ ervaring gehad. Dat wil zeggen dat de wekker om 05:30 gaat, ik mijn vriend nog welterusten voor de rest van de ochtend wenste (”ja, jij ook.. zei hij al slapend terug) en ik om 06:15 in de Across sprong om rond 08:30 in Alphen aan den Rijn aan te komen. Eerlijk, ik was nog zo fris als het maar zijn kon. Adaptive cruisecontrol aan, de eerste paar tientallen kilometers elektrisch en vervolgens in de meest zuinge modi op naar Groningen. Als je een Across rijdt moet je trouwens wel op je eigen navigatiesysteem gaan rijden. Nee, niet per se die van jouzelf, maar wel die van je iPhone of Android toestel. Suzuki levert namelijk geen eigen navigatiesysteem in de Across. En eerlijk? Niemand die dat mist. Ik gebruik sowieso altijd Apple Carplay! Van binnen zit de Across bordevol opties en dat is trouwens ook enige manier waarop je hem kan krijgen: moddervet aangekleed. Doen ze goed daar!

Een paar verbaasde blikken jouw kant op kom je onderweg trouwens wel tegen. Huh, is dit een Suzuki? Ja! En wat voor een. Ik ben fan!

Het prijskaartje van de Across is 55.900,00 euro.

1 Comment

  • Reply Aparecida september 16, 2021 at 01:49

    Hoi Madeline,

    ik vond dit lieve erg mooi en ik hield van je opmerkingen.

    Ik heb nog nooit een Citroen gehad, maar ik ben nu geïnteresseerd.

  • Geef een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.