Vriendjes met verlengsnoer

juli 15, 2020

Soms voel ik me echt een verwend meisje als ik weer een auto van een importeur mee mag nemen. Dat ik mijn poezelige billen in een gloednieuwe Tesla Model 3 mag zitten of de Kia E-Niro aan de tand mag voelen. Deze beide bolides heb ik gereden voor de site en ik had jullie nog het een en ander beloofd hierover, dus bij dezen. Twee meningen over twee vriendjes-voor-een-week, maar dan met verlengsnoer. 

Naar Duitsland & Beyond

Zo fancy!

Technologie pur sang. Een rijdende computer. Karakterloos. Het nieuwe nu.  Hoe je de auto’s van Tesla ook wil noemen: ze doen het goed, die Amerikanen. In 2019 zijn er zo ontzettend veel Model 3’s op de Nederlandse wegen erbij gekomen, het leek bijna alsof je ze kreeg bij een pakje boter. Fancy truffelboter, that is. Want goedkoop zijn de ‘baby’ Tesla’s niet. Vanaf € 48.980 heb je er eentje op je oprit staan. Maar wil je de dikste der dikkies, dan mag je je banklimiet iets meer oprekken. Ik reed met de Tesla Model 3 Performance, vanaf € 64.580. 

Maar dan heb je wel 20’’ velgen, vlieg je binnen 3.4 seconden naar de 100 (da’s snel), staat ‘ie net een stukje lager op de wielen en is hij voorzien van een carbon spoilertje voor stabiliteit op hoge snelheden. De Model 3 Performance moet zo rond de 260 km/u kunnen behalen. Vrij rap. 

Verder is het kleinere broertje van de Model S zoals Tesla betaamt rijkelijk uitgerust met diverse veiligheidssystemen. 360 graden camera’s, 12 Ultrasone sensoren die nabije voertuigen (zelfs motoren en ook de niet voertuigen: voetgangers) detecteren. 

Van binnen is het basic, of nee: minimalistisch. Basic zou betekenen dat er weinig opties te vinden zijn op onze Model 3. Maar dat is verre van waar. Ja, het 15’’ infotainment scherm is kleiner dan het scherm van de andere modellen, maar het werkt nog steeds subliem. En: het went ook vrij snel, dat gecentreerde scherm. Weinig poespas, maar wat er wel in zit werkt ook. En ja, de stoelverwarming is uitvoerig getest – en goedgekeurd.

Maar goed, dan heb je zo’n Tesla mee… en dan? In mijn pre-corona testperiode had ik zin in een nachtje weg. En daar was de Model 3 het perfecte vriendje voor. Met mijn weekendtas in de achterbak op naar een van mijn meest decadente avondjes weg in The Anthony hotel. Natuurlijk wel eerst even gekeken naar of er een laadplek voor de deur was, check. Opgeladen en wel kon ik mijn suite betreden om vervolgens op chique met een Pinot Grigiot in bad te relaxen. En de volgende dag? Op naar Duitsland.

Jawohl. Want als je de Model 3 Performance mee hebt dan moet je (vind ik) over de autobahn zweven. Dat kan de Model 3 als geen ander, geen snelheidslimit = spielerei. 

Gelukkig is dit vriendje ook uitermate geschikt als dagelijkse bolide waarmee je niet per se altijd alleen maar ‘’gas’’ wil geven. En ik blijf het zeggen: de infrastructuur qua laden is voor Tesla’s echt heel goed te doen. Een roadtrip met een Model 3? Zeker aan te raden.

Met een volle Tesla rijd je zo’n 500 km. Snelladen kost je ongeveer 45 minuten, maar dan kom je wel een eind. En als je zo’n enerverend leven hebt als ik dan zie je tijdens het snel laden ook live een aanhouding. (Op waarheid gebaseerd dit). Perfecte allrounder

Is de Model 3 misschien portemonnee technisch niet de meest verstandige keus? Dan is de Kia E-Niro de auto die je zoekt. Ja, echt. Zonder dat je het wist. Voor de site heb ik niet één keer, maar twee keer met een E-Niro mogen daten. En dat was niet omdat hij zich nog een keer moest bewijzen.

Nee, de E-Niro is oprecht een van de fijnere elektrische auto’s die ik heb mogen rijden. Met 400 km range een hele schappelijke daily. Daarnaast ook nog eens ruim genoeg om met het gezin mee op pad te gaan. Geen powerhouse pur sang, al zit je wel rond de 7 seconden op de 100, en geen onwijze concurrent van bijvoorbeeld de Model 3. Maar gewoon goed.

Geen onwijs uitgesproken uiterlijk, al is hij wel des Kia’s, maar meer een bescheiden allrounder. Bommetje vol qua opties, een heerlijke wegligging en fijn stuurgedrag. En je kan de mate waarin hij remenergie genereert aanpassen in diverse standen. Zo kan je zelf bepalen of je, wanneer je het ‘gas’ loslaat, direct meer energie op wekt door harder af te remmen of het liever kalm aan doet. 

Over de Kia E-Niro heb ik verder geen op of aanmerkingen. De dik aangeklede versie welke ik – tot twee keer toe- mee had kost je € 45.510. Volledig opladen doet ‘ie in ongeveer in 8 uur tijd en bij de snel lader zit je binnen een uur op de 80% batterij. 

Hallo, je jat mijn plek… Dus dan tussen de bosjes door laden

Minpunt? Met de Kia E-Niro lijkt het alsof mensen minder snel doorhebben dat jij best wel die laadpaal nodig hebt. Hij is namelijk een beetje anoniem. Zo ben ik in die week tijd elke keer getuige geweest van een PHEV die net mijn plekje wilde inpikken. Move over! 

Meer van mijn hot dates zien? Op Instagram story ik altijd vrij veel én ik ben weer van plan mijn vlogcamera onder het stof vandaan te halen. Heuj! 

No Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.