Waarom Fernando, Fernando heet en ik een ‘Mombanger’ rijd.

september 10, 2018

Ain’t no shame in my game. 

Fernando, Fifi, Gerrit, Perry, ‘The Mombanger’, Megan, Opa, De V8, De vijftweeoi (520i), Nelly. Het klinkt als een bonte verzameling inclusief een 18+ filmster. Niets is minder waar, het zijn allemaal voertuigen. Van S1000RR tot BMW E30 van 28 jaar oud; ik geef mijn voertuigen namen.

Image may contain: motorcycle, tree, outdoor and nature

Ik spotte je Mombanger

‘He, jij hebt toch een 848 die Fernando heet?’ of ‘Ik heb je Mombanger’ gespot. Zomaar twee voorbeelden die écht zijn gebeurd. Ik geef sinds jaar en dag mijn voertuigen namen. Dat schijnt een psychologisch iets te zijn, dat je dus menselijke kenmerken herkent in een voertuig en je daarom het een naam geeft (bron: Nicholas Epley). Men zegt ook dat wanneer je iets een naam geeft je er echt van houdt. Dat laatste kan wel kloppen, ook al wilde mijn ex niet echt dat onze toenmalige S1000RR ‘Fifi’ heette. (Ik geef hem trouwens ook niet echt ongelijk).

Het geven van namen aan voertuigen/objecten is ook een manier om aan te duiden dat iets echt van jou is. Volgens mij hebben ze dat bij de Ducati specialist ook wel door gehad toen ik zei dat mijn motor echt een naam heeft. “‘Hij heet Fernando”. Of ze daarna de GGZ hebben gebeld weet ik niet, maar ik werd wel een beetje maf aangekeken.

Image may contain: 1 person, tree, plant, outdoor and nature

Fifi?!

Niet iedereen begrijpt het hoor, zo heb ik wel eens de vraag gehad of ik zelf wel wist dat ‘Mombanger’ een klein beetje NSFW is (echt, google dit dus niet op je werk). Ehm…ja! Dat weet ik en daar ben ik me ook van bewust. The Mombanger heet eigenlijk zo omdat een touring natuurlijk een ideale gezinswagen is en ik hem zelf er banging uit vind zien. Dat gecombineerd en een vleugje van mijn humor er over en tadaaa: Mombanger. Gerrit was een GSXR en dat allitereert wel lekker, zo had ik zelfs een deuntje bij ”Gerrit de Gixxer” bedacht. Fun fact: toen ik Gerrit verkocht wilde ik wel dat de nieuwe eigenaresse de naam voortzette en ja, dat heeft ze gedaan. #trots.

“Er zijn verschillende verklaringen voor.”  “Sommige voorwerpen hebben voor bepaalde mensen evenveel waarde als een persoon, door de manier waarop ze eruit zien, hoe belangrijk ze zijn of andere kenmerken die ertoe leiden dat we spullen als mensen gaan behandelen. Zeker in een tijd dat onze auto voorzien wordt van een stem (navigatie) of zelfrijdende snufjes, gaan we ons nog meer aan ons voertuig hechten en ze bijna behandelen als mensen.” Nicholas Epley.

Perry was een S1000RR en ook ‘Perry de RR’y” was iets wat wel lekker bekte. Ik moet zeggen dat deze naam niet geheel uit mijn eigen rijke fantasie kwam. Een vriend wees er op dat een S1000RR een beetje een snavel heeft zoals Perry ‘Het vogelbekdier’. Wat ook wel een leuk detail is dat er een bekende uit de autowereld Perry heet en het voor veel mensen toch een beeeeeetje gek klonk als ik ergens had gepost dat ik ‘lekker op Perry ging stappen’ of met ‘Perry op pad’ was en ze dan een BMW zagen.

Image may contain: motorcycle and outdoor

Image may contain: car, sky and outdoor

Fernando!

Fernando is trouwens niet echt een Italiaanse naam -shame on me-, al lang voor ik de 848 onder mijn kont had wist ik wel dat de volgende motor een Ducati zou worden. ”Het maakt me niet uit welke het wordt, maar hij gaat Fernando heten” en zo staat hij nu dus ook bekend. Ik kan bijna ook niet meer zeggen dat het ‘een 848’ is, het is gewoon een Fernando. Tegenwoordig maak ik er ook een heel verhaal bij, een vriend van mij -hoi, Lorenzo- begrijpt mijn ‘namengeverij’ compleet en zo hebben we nu al een hele stamboom gemaakt waar GTST jaloers op is. Spot hij een Ducati? Oh dan is het vast Herman/Pieter/Dexter/insert andere naam familielied van Fernando. Dat hele namen geven is dus wel echt mijn ding geworden en stiekem schaam ik me er ook helemaal niet voor. Dit is gewoon mijn wagenpark: The Mombanger en Fernando. Aangenaam!

 

No Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.