Woon-werken-daten met de E-208

november 12, 2020

It’s electrifying! Zoals onze eigen John Travolta zou zeggen, al vraag ik me af of hij het ook over de E-208 had. Waar hij het niet doet, doe ik het wel. Welkom bij (eindelijk) weer een geschreven review op Madelainegoesfast. Madelaine Goes Electric AND Fast .

Grote elektrische auto’s: we kennen ze. De Model S, Model X, eTron enzovoort. Niet meer te missen in het hedendaagse straatbeeld zulke groter stekker trekkers, maar een beetje onder vertegenwoordigd zijn de kleine elektrische auto’s. Gewoon de alledaagse woon-werk verkeer bolides. Even de Model 3 buiten beschouwing gelaten, want ondanks dat deze ‘baby Tesla’ de kleinste van het merk is, is hij nog steeds wel aardig van formaat.

PS: ik had prachtige foto’s met mijn camera gemaakt, maar mijn geheugenkaart blijft een foutmelding geven. Jullie moeten het heel even doen met foto’s vanuit mijn leen iPhone 8 (gelukkig heb ik nu de 12, pfiew).

‘’Hold my beer’’ dacht Peugeot en voila, zo stond ik vorig jaar september bij de presentatie van de Peugeot E-208. De E-208 is natuurlijk gebaseerd op zijn tweelingbroer, de normale 208. En hiermee het elektrische antwoord van Peugeot in de compacte klasse. Dit jaar was het dan eindelijk zover, ik ging op pad met de E-208!

De E-208 in de basis

Het is niet de eerste keer dat ik met een 208 reed, vorig jaar november mocht ik al kennis maken met de fossiele versie. De 208 is volwassen geworden and it shows. Vriendin Ariandra rijdt het vorige model, met het kenmerkende ‘’bollere’’ snoetje, en was louter enthousiast over de upgrade die de 208 heeft gehad. Zoals wij millenials dat zouden noemen: een glow up. De lijnen zijn compleet op de schop gegooid, zelfs in de meest standaard spec is de 208 stoer en ergens een tikkeltje agressief. De dagrijverlichting wordt gevormd door kenmerken van de leeuw van Peugeot, een design welke ik zelf onwijs mooi vind. In de juiste kleur (geel!) en met het GT-line pakket heb je zowel van binnen als van buiten een volwaardige strakke auto. Met zijn 3D cockpit – en ja dat ’gekke stuurtje’ oogt de 208 ook heel volwassen van binnen. Een groot infotainmentscherm en een heerlijk audiosysteem zijn de kers op de taart. Niet geheel onbelangrijk: de stoelverwarming is naar mijn mening heet genoeg ;). Doen ze goed daar bij PSA.

De ervaringen met de 1.2 130 PK sterke motor waren al superfijn, hallo… 8 traps automaat, maar nu was het tijd om de elektrische variant aan de tand te voelen. Ik wilde hier een slechte grap maken over een leeuwentand, but I’ll see myself out.


Qua elektrisch rijden ben ik een gematigde fan. Ik vind het heerlijk om me geen zorgen te hoeven maken over de prijzen van de pomp, kan genieten van de stilte in de auto en het voelt ergens toch een beetje alsof je lekker bezig bent voor de natuur. Alleen de infrastructuur qua laden in Nederland en de vaak beperkte range van elektrische auto’s maken me wat minder enthousiast. Ook het feit dat ik een petrolhead ben voelt dan een beetje minder echt. Ik word gewoon gelukkig van de beleving in mijn Focus ST en dat heb je met een elektrische bolide gewoon minder, sorry can’t help it.

Bijzonder beestje

Die mening is natuurlijk maar een mening en doet niets af aan het gegeven dat de automerken zo lekker aan het innoveren zijn op het gebied van elektrisch rijden. Met de E-208 heeft Peugeot een sterke troef in handen. Met een range van ongeveer 320 (340 WLTP) kilometer, waarvan ik vaak toch wel 300/310 echte kilometers kon gebruiken, is de E-208 zeker geschikt als dagelijkse auto voor de medium lange woon-werk afstanden. Zelf rijd ik 80 kilometer per dag voor mijn werk en met een kleine rekensom had ik zeker wel vier dagen heen en weer kunnen kachelen zonder een enkele keer te moeten laden. In praktijk is dit natuurlijk wel wat anders. Ik maak hier en daar een tussenstop en had ook nog eens een date die helemaal in Almere woont. De date is niets meer geworden, maar over de prestaties van de E-208 zijn we nog wel enthousiast ;). Ik gok dat ik in een week toch wel vaak de laadpalen op heb gezocht, vaak ook preventief trouwens. Niets zo spannend om met een kwart accu toch nog even 100 kilometer te moeten rijden, al zou het in theorie wel moeten kunnen. Doordat je zo rap van je plek bent met de E-208 is het soms toch een tikkeltje verleidelijk om nog heeeeel even het ‘’gas’’ in te trappen. Omgerekend heeft de E-208 trouwens 130 PK, niet verkeerd!

Met hogere snelheden heeft de E-208 geen moeite, dus ook na 19:00h kan je op de snellere stukken op de snelweg deze Peugeot even een schop onder zijn Franse derriere geven. Wel gaat je verbruik dan sneller omhoog en wordt je range dan iets rapper wat kleiner. Maar wanneer je de stad in duikt rem je er vanzelf weer wat kilometers bij. Blijft een bijzondere constructie!

Van de nood een deugd maken doe je natuurlijk door te laden bij de McDonalds :))))

De infrastructuur in Nederland: ik blijf het een dingetje vinden. Vooral wanneer je op straat moet laden, zoals ik, dan is het soms zoeken en veel hopen dat er nog plek is om te kunnen laden. Ook was ik een keer vergeten te laden en rende ik snel in mijn lunchpauze nog naar de E-208 om hem aan zijn voeding te hangen. Een soort ‘’saved by the bell’’ want ik legde de link toen ik mijn iPhone aan de oplader hing. ‘’FUCK, DE AUTO’’. Al met al had ik geluk want er was voldoende plek en binnen no time is de E-208 bijgeladen.

Geen grap trouwens want de E-208 laadt 11KW per uur en eh ja alle technische dingen daarmee aan de kant: da’s snel. Peugeot claimt dat hij met snelladen binnen een half uur op 80% zit, dat heb ik zelf niet getest. Maar ik heb nog geen enkele keer gehad dat hij niet vol was als ik terugkwam van mijn werkdag (7 uur) of tussendoor even snel een uurtje een kwart bij moest laden. Wat dat betreft ben ik ontzettend positief verrast door de E-208. Vooral omdat het voor woon-werk echt een uitstekende auto is, hij rijdt goed, ziet er leuk en stoer uit, alles werkt prima en de range is afdoende voor vrijwel iedereen die geen mega lange afstanden per dag aflegt. (Dates in Almere daarbuiten gelaten)

In mijn ideale autogarage zou er naast wat ronkende benzine slurpende bolides ook zeker ruimte zijn voor een elektrische variant en de Peugeot E-208 gooit hoge ogen! Vooral omdat hij zo lekker gewoon is gebleven, zoals Peugeot het volgens mij ook helemaal bedoeld had.


De E-208 begint bij 34.900 euro en heeft 8% bijtelling.

3 Comments

 • Reply Thales Lago september 17, 2021 at 19:58

  I love the colour of your car,

  it’s flashy but at the same time not exaggerated

 • Reply Henrique juli 4, 2021 at 13:41

  Excellent description of this E-208. I agree with Carlos, after reading it, I felt like going on the road with him!

  It’s a great car, and the technology it has is amazing.

  My kids love McDonalds, it’s routine to go to the restaurant every week! Great news to know that I can load my future car there.

  Thanks for the article, Madelaine!

 • Reply Carlos Alberto juni 1, 2021 at 14:26

  What a great article, friend! Your description made me want to hit the road with this E-208…

  Seriously, what an amazing car! I am passionate about cars… This new era that is coming is surprising me and raising my expectations. Even more that I love a Mc, knowing you could charge your battery there… Perfect!

  By the way, this color looks very nice on this car, doesn’t it?

 • Geef een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.